fbpx

Studiu: Ce fel de bannere online au succes în România și de ce

Bursa de reclamă a realizat un studiu interesant legat de percepția românilor asupra bannerelor online. Studiul a fost derulat prin intermediul a 804 site-uri cu o audiență lunară de 8 milioane de unici, la chestionarul cu 21 de întrebări răspunzând 3053 persoane. Ca o primă concluzie, femeilor le plac bannerele colorate pe când bărbații apreciază bannerele în 2 culori. Niște minimaliști bărbații ăștia, aș spune eu.

Cele mai importante concluzii ale studiului mai jos, sunt foarte utile dacă derulați campanii cu bannere online:

Mai bine de jumatate dintre respondenti (59,2%) au manifestat o atractie sporita pentru bannerul cu varietatea de culori cea mai mare.


Sondajul a relevat existenta unei relatii intre genul respondentilor si gradul de incarcare cromatica: femeile au fost atrase mai mult decat barbatii de bannerele cu cele mai multe culori, in timp ce varianta bicroma a bannerului a inregistrat un numar dublu de clickuri din partea barbatilor.

Contrastul puternic nu este neaparat atragator

In ceea ce priveste raportul cromatic, respondentii au preferat un banner de contrast mediu (45%), urmat de cel cu un contrast slab (31,5%). Bannerul cu un contrast puternic a avut un impact scazut, plasandu-se pe ultima pozitie in preferintele
respondentilor (23,5%). S-au observat diferente pe sexe, barbatii manifestand un interes sporit pentru
contraste normale sau slabe, in timp ce femeile au fost atrase de contraste normale
sau puternice. Pe criteriul varsta, persoanele tinere (14-50 ani) sunt mai receptive fata de contrastele normale sau puternice, in timp ce persoanele peste 50 ani prefera contraste normale sau slabe.

Animatiile trebuie folosite cu masura

Prezenta animatiei in banner a condus la un volum mai mare de clickuri pentru bannerul cu display dinamic (52,1%). Numarul respondentilor care au optat pentru un astfel de banner este apropiat de al celor ce au selectat bannerul cu display static (47,9%), probabil datorita agresivitatii animatiilor din bannere pe care utilizatorii de internet au intampinat-o in ultimii ani.

Mesajele succinte sunt cele mai potrivite

Cei mai multi dintre respondenti (68,1%) au optat pentru un text cat mai scurt, avantajul fiind capacitatea utilizatorului de internet de a capta mesajul bannerului inca de la primul contact vizual. Totodata bannerul al carui text era capitalizat a inregistrat o rata de click cu aproape 50% mai mare. Putem trage de aici concluzia ca utilizatorii prefera ca textul sa fie succint si bine evidentiat.

Call to action atrage click-urile

Call to action este considerat a fi un element vital intr-un banner, prezentarea unei scurte informatii este necesara dar nu suficienta, prezenta unui indemn catre o actiune (click) este un factor ce atrage mai multi utilizatori de internet sa faca click pe un banner. Studiul nostru arata insa faptul ca prezenta unui “call to action” nu este la fel de eficienta pe cat era in trecut, rata de click pe cele doua bannere fiind aproximativ egala (51,5% – 48,5%).

Marcile cunoscute sunt mult mai atractive

Un brand cunoscut are un impact mult mai mare in a castiga increderea unui utilizator, numarul respondentilor care prefera o marca notorie fiind de doua ori mai mare decat a celor care sunt dispusi sa experimenteze serviciile unei marci mai putin cunoscute (66,1% versus 33,9%).

Calitatea produsului promovat conteaza

Calitatea unui produs este un element de interes major, dar in acelasi timp un produs de calitate este asociat, in general, cu un pret mai mare. Majoritatea utilizatorilor au ales banner-ul cu produsul de o calitate mai buna (61%), insa a existat si un procentaj rezonabil de respondenti care au ales produsul de o calitate redusa (39%).

Trei sferturi dintre utilizatorii de internet sunt interesati de preturi promotionale

S-a evidentiat ca promisiunea celui mai mic pret atrage mult mai mult decat prezentarea efectiva a pretului, aproape trei sferturi dintre respondenti fiind atrasi de posibilitatea achizitionarii produsului la un pret cat mai favorabil.

Ofertele speciale si produsele noi aduc click-uri

Ofertele speciale s-au aflat in preferintele respondentilor (59,4%). Totodata produsele de ultima generatie au atras un volum considerabil de clickuri, de pana la 5 ori mai mare decat al produselor mai putin noi (83.6%, respective 16.4%).

Elementele senzationale cresc impactul cu 300%

Afinitatea respondentilor pentru senzational este evidenta, bannerul in care se prezinta elemente senzationale realizand un numar de trei ori mai mare de clickuri. Impactul unor astfel de bannere este evident.

Prezentarea completă a studiului o găsiți aici. În concluzie, încercați să aveți un mesaj clar în bannerele online și veniți cu o ofertă specială pentru vizitatori, prezentați-le un motiv pentru a da clic.

Ca o curiozitate, când a fost ultima dată când ați dat clic pe un banner? Eu ieri, dar din greșeală, pentru că era un banner expandabil.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *