fbpx

Tu pentru ce muncești?

Vineri am lucrat până la 3 noaptea, rămăsesem în urmă cu niște proiecte și aveam nevoie de câteva ore în plus pentru a ajunge la zi. Sâmbătă dimineața la 7 eram în picioare și surprinzător, eram destul de odihnit. De fapt m-am simțit exact ca în facultate, când mergeam dimineața la serviciu, după-amiaza la facultate și noaptea lucram pentru mine. Nu e o chestie recomandată, să îți pierzi nopțile muncind în loc să te odihnești, dar uneori nu ai altă variantă. Important e să fie uneori, nu în fiecare zi.

Cu două lucruri am rămas din noaptea de vineri, pe lângă munca terminată:

laptop-lenovo

1. Încă mai pot să lucrez ca la 20 de ani, chiar și 14 ore pe zi, dacă e urgent și arde. Totuși, efectele oboselii se simt mult mai repede, probabil după 2 nopți din astea aș avea nevoie de o săptămână cu 9-10 ore de somn zilnic ca să îmi revin.

2. Timpul trece mult mai rapid și mai ușor când lucrezi pentru tine și afacerea ta, și chiar dacă lucrezi mult mai mult, satisfacțiile sunt mai mari, și nu e vorba neapărat de bani. De aceea când citim diverse interviuri cu antreprenori sau oameni de afaceri care spun că muncesc 10-12 ore pe zi mulți dintre noi avem tendința să credem că oamenii ăia sunt chinuiți, nu au o viață în afara serviciului, dar realitatea e că pentru ei munca e o plăcere.

Asta e diferența între un angajat care abia așteaptă să rupă ușa după cele 8 ore zilnice și o persoană care lucrează pentru el, motivația. Când lucrezi pentru tine munca nu mai e o obligație, ci plăcere, iar timpul nu se mai măsoară în ore, ci mai ales în proiecte realizate, obiective atinse, lucruri noi învățate.

A nu se înțelege că sunt de acord cu muncitul zilnic câte 10-12 ore, dar când ești tânăr, lucrezi într-un domeniu care îți place și ai un set de obiective pe care vrei să le atingi într-un interval de timp toată chestia asta cu muncitul devine mult mai interesantă, serviciul nu mai e doar o modalitate de a câștiga o sumă de bani.

Voi pentru ce munciți, pentru suma aia de bani pe care o luați la final de lună sau pentru a vă atinge obiectivele?

Recomandă

12 Comentarii

 1. Din pacate ambele variante sunt interdependente , fara bani nu poti atingi obiectivele propuse , fara obiective inseamna ca faci umbra pamanului. Ideal ar fi sa nu muncesti pentru suma primita la sfarsit de luna pentru ca ti-au ramas suficienti bani de la salariul anterior 🙂 , oare este posibil ?

 2. Intr-un viitor ideal… fiecare angajat ar trebui sa se poata considera o mica intreprindere individuala, care isi vinde serviciile si isi primeste banii in functie de cerere si oferta. Fiecare sa incerce sa “se vanda” mai bine, sa isi imbunatateasca “oferta” si sa aiba libertatea sa se asocieze (nu angajeze) la diferite organizatii dupa o negociere. Sa isi plateasca singur impozitele dar sa beneficieze si de oportunitatea pe care o da o piata libera. Cele mai bune servicii sunt cele mai cautate… pe cand acum cei mai buni angajati nu sunt intotdeauna “in fata” celor mai putini buni. Asa ca pana atunci… pentru bani si obiective 🙂

  • Se întâmplă deja asta, tot mai multe companii preferă să colaboreze pe proiecte în loc să angajeze oameni pe termen îndelungat. Dacă ești disciplinat, te poți organiza și ești bun în ceea ce faci poți câștiga mai mult colaborând cu mai multe firme decât bifând 8 ore la birou zilnic.

 3. De obicei pt ambele, pt ca acolo unde nu exista pasiune, interes, lipseste si motivatia, sau mobilizarea pt munca intensa, iar daca partea financiara nu e atragatoare, mai bine renunt sa lucrez in zadar. Exista lucruri pe care cateodata le fac dintr-un motiv anume: nu conteaza remuneratia, cat conteaza dragostea pt ce faci, dar totusi, nici gratis nu se poate..

 4. Tot ce fac este pentru mine si familia mea. Muncesc sa avem bani, ma relaxez sa ma pot bucura de roadele muncii mele. Sunt zile de 10 ore lucrate pe branci si zile in care pur si simplu trag matza de coada.

 5. Pentru bani, nene. Pentru ei muncesc. Nu imi face (aproape) deloc placere sa scriu cate 6000 pana la 9000 de cuvinte pe zi, constand in articole pentru diferiti clienti, insa mesajele care ajung pe telefon (notificari de la ING) imi fac ziua mai frumoasa.

  Cand o sa gasesc ceva care sa-mi placa, atunci o sa am si alte motive.

  Lucrez in jur de 6 ore pe zi … cel mult … si ma refer aici la munca pura, nu la 50 de minute la calculator, alte 10 la fumat pe afara sau lenevit cu mouse-ul in mana. Dimineata e sfanta pentru mine … trosnesc tastatura de nu se vede … noaptea, evident, dorm … bine, acum cu copilul, e drept ca dorm iepureste, dar tot se pune 😀

 6. Lucrez pentru business-ul meu, pentru mine si o fac cu placere. Banii sunt si ei foarte importanti pentru ca sunt necesari traiului de zi cu zi, dar mai important decat un salariu mai mare la sfarsit de luna, este sa lucrez cu placere si sa fac ceea ce imi place.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *