fbpx

Viitorul ziarelor locale e online?

Au fost multe discuții în ultimii ani despre viitorul presei tipărite de la noi. Multe ziare s-au închis, unele au trecut pe online, altele au încercat să ofere și o ediție digitală pe lângă cea tipărită, contra cost.

Situația e și mai interesantă la nivel local. Exceptând Bucureștiul, în orașele din țară cred că numeri pe degetele de la o mână ziarele care vând (pe bune) mai mult de câteva sute de exemplare pe ediție. În timpul ăsta, cheltuielile cu tipărirea unui ziar nu scad, din contră, iar problemele legate de distribuția ziarelor către abonați și ceilalți cititori sunt tot mai grave.

Am lucrat la Advertica în ultima perioadă pentru lansarea ediției digitale a Ziarului de Bacău. Cei care se abonează au acces, pentru doar 12 lei pe lună, la edițiile în format PDF ale ziarului, cu articole în exclusivitate, toate anunțurile de mică și mare publicitate, plus alte facilități, iar ediția PDF apare la 11 noaptea, deci știrile sunt publicate cu câteva ore înaintea celor din ziarul online.

Cei care își fac cont acum pot accesa timp de zece zile gratuit edițiile în format PDF, mai multe detalii găsiți aici. Sper să fie o tranziție de succes de la print la online, mai ales că site-ul Ziarului de Bacău are peste 4000-5000 de cititori unici zilnic și știu că sunt mulți cititori din străinătate care accesează articolele. Dacă găsiți erori pe ziaruldebacau.com dați un semn, colegii sunt la butoane.

În ce privește opinia mea despre viitorul presei online plătite, am mai scris despre asta. Consider că un ziar trebuie să ofere și altceva pe lângă știrile difuzate de agențiile de presă sau comunicatele trimise de companii, ca să plătesc pentru el. Vreau anchete, reportaje, documentare, vreau articole care nu sunt ușor de găsit gratuit, știri care să îmi dea de gândit.

12 lei e o nimica toată pentru a avea acces la astfel de informații, dacă calitatea este prezentă. Informația de calitate costă.

Voi ați plăti pentru a citi știrile online?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Avand in vedere ca zilnic Inboxul meu e inundat de emailuri cu stiri si mai sunt invadat si pe Facebook de stiri, eu unul nu prea sunt tentat. Nu cred ca mai am rabdare sa citesc stirile dintr-o singura sursa, fie ea PDF sau ziar tiparit. Cred ca m-am invatat prea mult sa sar de pe un website pe altul sau printre emailuri si sa “pescuiesc” articolele interesante pentru mine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *