fbpx

Să ne facem backup online, dar NU la secrete

Dacă mai citiți mondenități probabil ați aflat despre subiectul fierbinte al ultimelor zile, peste 100 de vedete, printre care și Jennifer Lawrence sau Kirsten Dunst, s-au trezit cu poze compromițătoare pe internet, furate cel mai probabil din conturile lor de iCloud. (bun PR pentru Apple și iPhone, nu? 🙂 )Pozele au fost publicate întâi pe 4chan, dar de acolo s-au răspândit rapid pe internet, pe toate forumurile și site-urile de picanterii.

Nu o să fac analiza subiectului, sunt articole destule pe tema asta, recomand What’s Wrong With Checking Out Leaked Nude Photos of Celebrities și Say hello to men who hate NSA spying but blame women for being spied on.

Ce e de reținut din toată povestea asta e că pozele compromițătoare și alte informații sensibile nu se salvează în cloud, pe servere care pot fi atacate, oricât ar părea ele de sigure. Probabil că pozele au fost făcute cu telefonul, trimise unor prieteni, iubiți, soți și urcate automat pe iCloud. Poate că actrițelele nici măcar nu știau că ele sunt salvate și undeva pe internet, pe niște servere.

Sunt un fan al backup-ului online, folosesc intens Dropbox pentru a avea acces la fișierele cu care lucrez de oriunde și pentru a avea copii actualizate ale documentelor de pe laptop. Când mi-a murit hardul nu m-am panicat tocmai pentru că știam că am backup. Totuși, nu țin pe Dropbox poze private (nu că aș avea) sau documente cu parole, conturi bancare etc.

Dacă aveți fotografii mai deochiate și alte informații sensibile puteți să vă faceți o copie, dar nu online. Vă luați frumos un hard extern pe care nu îl țineți conectat la internet, salvați ce aveți pe calculator acolo și îl păstrați într-un loc sigur, eventual folosiți și un soft de criptare dacă sunteți mai paranoici.

Realitatea e că majoritatea utilizatorilor de internet nu știu să navigheze prea bine prin jungla asta online. Au impresia că totul e fain, că internetul te ajută, până se întâmplă așa ceva. Se trezesc cu conturile online sparte, cu parolele schimbate, cu informații furate, și după aceea se întreabă de ce. E simplu, pentru că nu și-au făcut temele. Aveți grijă la parolele folosite și informațiile postate online.

Cel mai tare cred că a profitat Snapchat întâmplarea asta:

snapchat-jennifer

Poza via Mariciu

Recomandă

3 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *