fbpx

4 lucruri faine la Huawei Mate 10 Pro

De 2 săptămâni de când testez Huawei Mate 10 Pro am descoperit o mulțime de lucruri despre el. E adevărat, nu e perfect, dar are niște atuuri interesante. Bateria ține foarte mult, Android rulează pe el fără erori, dar cel mai mult mi-a plăcut camera cu AI, are câteva moduri ce garantează unui amator poze profi, generatoare de multe like-uri pe Facebook și Instagram.

Din punctul meu de vedere, Huawei Mate 10 Pro e o alternativă excelentă dacă îți cauți un smartphone nou cu dotări de top și vrei altceva în afară de Galaxy Note 8, Galaxy S8+ sau iPhone X, la un preț mai mic ca acestea, dar cu dotări similare, ba chiar aș paria că bateria de pe Mate 10 Pro te va surprinde, ține cu jumătate de zi în plus față de Note 8. Note 8 ducea o zi, hai, o zi și un pic, Mate 10 Pro se duce peste 1,5 zile, chiar 2.

Evident, dacă ești fan Samsung sau iPhone probabil vei merge pe ele, dar pentru cine nu contează brandul cât dotările merită luat în calcul. Ce îmi place la Mate 10 Pro:

Bateria de 4,000mAh, care ține și ține și ține

Știu că e trist să vorbim de bateriile telefoanelor în 2017, dar asta e realitatea, când telefonul e de fapt un computer în miniatură, cu putere de procesare similară, e normal să ai și consumul ridicat, iar dacă prinzi un telefon care te ține peste noapte zici WOW. Mate 10 Pro ține lejer peste 1 zi, folosit intens, în utilizare normală se duce spre 2 zile. Am tras de el toată ziua și în dimineața următoare mai avea 20%, deci apuca și prânzul folosit moderat.

Tot legat de baterie la început eram dezamăgit de ecranul de 6 inchi cu rezoluție 1080p la 402 ppi, când concurența vine cu ecrane 4K.

În practică diferențele nu prea se văd, poate doar în jocurile foarte detaliate, dar se simte la baterie, cred că Huawei nu a crescut rezoluția nu pentru că vroia să mai scoată câțiva euro profit, ci pentru a obține o durată mai bună e viață a bateriei, în combinație cu procesorul conceput special, Kirin 970 cu 8 nuclee.

Camerele foto Leica, ce recunosc obiectele fotografiate

Mihaela are Huawei P9 de 1 an, tot cu 2 camere Leica pe spate, una monocrom și una normală, și face poze superbe. La început credeam că asocierea cu Leica e doar pentru marketing, dar nu e așa, brandul s-a implicat activ în tehnologia din spatele obiectivelor și al procesării fotografiilor, și rezultatele se văd.

La Mate 10 Pro ai 2 camere pe spate, una color de 12 MP și una monocronă de 20 MP, ambele cu deschidere 1,6. Telefonul filmează 4K, iar camera frontală pentru selfie e de 8 MP, cu deschidere f 2.0, și am fost surprins să scot selfie-uri faine cu ea chiar și noaptea, cu lumina de pe stradă, pe majoritatea telefoanelor testate nici nu m-aș fi complicat să fac asta. Toate cele 3 camere focalizează foarte rapid.

În plus partea care mi-a plăcut cel mai mult la cameră este că are mai multe moduri ce te pot ajuta să scoți poze bune în orice împrejurare. Marketingul spune că e primul telefon cu inteligență artificială printr-o unitate dedicată NPU, dar în cuvinte simple Huawei a învățat telefonul să recunoască fructe, animale, peisaje, flori, plante, animale, oameni, optimizând automat setările camerei pentru a scoate poze superbe, și chiar se vede diferența.

Legenda spune că cei de la Huawei au analizat peste 100 de milioane de fotografii făcute în diverse situații pentru a învăța softul să facă diferența între ele și să optimizeze setările camerei.

Telefonul nu are zoom optic, dar având în vedere că senzorul alb negru de pe spate e de 20 MP, poți face poze cu zoom digital 2X iar telefonul salvează pozele la 10 MP fără ca fotografiile să fie pixelate sau cu detaliile estompate.

Am pus poze făcute mai ales noaptea, când e cel mai greu să obții poze decente indiferent de telefon, la recenzia completă voi urca o galerie completă. Eu cred că Mate 10 Pro se descurcă foarte bine.

În plus la fotografii ai un mod special pe timp de noapte ce reglează deschiderea obiectivului pentru a scoate poze faine, mai luminate sau mai puțin luminate, poți face poze cu lumina în mișcare, ai opțiunea portret ce evidențiază fețele și blurează fundalul, ce funcționează la fel de bine ca pe iPhone X.

Dacă ești pasionat de video poți filma pe lângă 4K în slow motion full HD sau poți face un timelapse, și rezultatele sunt bune, mai ales cu un trepied.

📷 #Timelapse with 📲 #HuaweiMate10Pro #OrangeSmartphoneTester

A post shared by Marius Sescu (@mariussescu) on

Mi-am dat seama că am scris cam mult aici, dar chiar mi-a plăcut camera.

Rezistența la apă și praf

În mod normal la un telefon premium cred că asta ar trebui să fie o dotare standard, să nu te temi de câțiva stropi de apă, dar din păcate sunt și telefoane mai scumpe ce nu vin cu ea. Mate 10 Pro are IP67, deci îl poți băga în apă până la 1,5 metri timp de maxim 30 de minute. În practică asta înseamnă că nu îți va fi frică să faci poze în piscină sau să citești un ebook în timp ce faci o baie relaxantă, nu că eu aș face așa ceva, doar zic.

Nu l-am lăsat chiar 30 de minute în cadă, dar totuși am făcut un test acvatic cu el:

Desktop Mode pentru a îl folosi în locul calculatorului

Știu, Samsung are DEX, Microsoft lucrau și ei în direcția transformării telefonului într-un înlocuitor de computer până să închidă divizia Mobile, acum a mers și Huawei în direcția asta, diferența fiind că la Huawei nu ai nevoie de accesorii scumpe pentru a transforma un monitor într-un computer.

Pe scurt poți transforma orice ecran extern ce are HDMI într-un computer prin conectarea Mate 10 Pro la monitor sau televizor cu un cablu USB tip C – HDMI. După conectare se activează o interfață similară cu cea de pe calculator, și dacă mai ai un mouse și o tastatură wireless gata, nu mai ai nevoie de laptop acasă pentru filme, editat documente, navigat pe internet.

Știu, puteți face lucruri similare cu orice telefon prin Screen Mirroring pe televizor, dar modul folosit de Huawei permite utilizarea telefonului separat de ce vedeți pe ecranul mare, și mai sunt multe îmbunătățiri pe partea de software.

Din păcate nu am apucat să cumpăr un cablu din ăsta pentru a testa desktop mode, dar cred că pe viitor tot mai multe telefoane vor încorpora tehnologii similare, deoarece smartphone-ul devine principala modalitate de conectare la internet pentru tot mai mulți dintre noi, iar laptopul începe să fie opțional. Uite un demo al tehnologiei:

Design cu ecranul curbat, dar stabil în mână

Când iei telefonul în mână s-ar putea să îți amintească de Note 8 sau iPhone X, designul e o îmbinare elegantă sticlă-metal, cu marginile ecranului curbate și o ramă metalică solidă. Faza e că eu nu prea eram fan al ecranelor curbate deoarece mereu aveam senzația că voi scăpa telefonul din mână. La Mate 1O Pro nu e cazul, iar cei 6 inchi stau bine în mână datorită ecranului 18:9.

Și îmi place că senzorul de amprentă e în spate, une trebuie, sub camerele foto, mi se pare ciudat să ții un telefon cu 2 mâini pentru a pune amprenta.

Huawei Mate Pro 10 e primit în teste prin programul Orange Smartphone Tester.

Prețul telefonului începe de la 249 euro cu abonament Orange sau 799 euro la liber. O să revin în curând cu o recenzie completă, dacă mai aveți întrebări lăsați un comentariu, și dacă v-a plăcut articolul dați un Like, un Share, să ajungă la cine este interesat.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *