Mie mi se par fascinante datele astea de la Eurostat, 69% dintre cetățenii Uniunii Europene sunt proprietari ai imobilelor în care locuiesc, iar românii se situează pe primul loc la numărul de proprietari, cu 95%. Comparați asta cu Germania, unde 53% dintre locuitori stau în chirie.
52% din populația UE locuiește la casă, 47% la bloc. În România procentele sunt de 62% la casă, 37% la bloc, drept dovadă că nu doar că ne place să fim proprietari, ci și să avem casa noastră.
În schimb, chiar dacă suntem proprietari, 40% din populația României stă în case supraaglomerate, pe locul 2 după Latvia.
De aici putem porni multe discuții, de exemplu despre drepturile chiriașilor, care sunt mult mai bine stabilite prin lege, în țările din vest. Când jumătate din locuitori stau în chirie e normal ca ei să pună presiune pe stat, să le ofere drepturi, stabilitate. Chiar zilele trecute vorbeam în familie despre chiriașii din Germania, acolo e greu să dai pe cineva afară din apartamentul tău, dacă a locuit deja câțiva ani în chirie. La noi în schimb încă e haiducie.
O locuință e considerată supraaglomerată dacă nu are cel puțin: o cameră pe cuplu, o cameră pentru fiecare persoană adultă, o cameră la 2 persoane de 12-17 ani de același sex, o cameră de persoană între 12-17 ani de sex diferit și o cameră la 2 persoane pentru copii sub 12 ani.
Alte statistici interesante direct în studiul Eurostat.
Datorita lui Ceausescu altfel stateam toti in chirie ca in vest .
Peste 1.2 milioane de locuințe au fost construite după 1989, deci să nu exageram, cred că tine și de mentalitatea românilor, dorința de a deține casa în care stau.
e o vorba la noi in zona „la mine in casa nu ma deranjeaza nimeni’ sii se aplica cu succes aparent.