fbpx

Ajutăm mai mult afacerile locale în perioada asta?

Mi s-a ridicat la fileu un subiect despre afacerile locale și cum multe dintre ele preferă să caute colaboratori din alte orașe, mai ales București, în loc să lucreze cu firmele locale. Pe unii îi înțeleg, sunt multe domenii unde nu găsești colaboratori profesioniști în zonă. Totuși, pe mulți îi bănuiesc de un fel de snobism, vor să lucreze cu firme din București sau în general cu agenții ce au un brand cunoscut, doar pentru a se lăuda cu asta, sau pentru că au impresia că un brand bun, cunoscut la nivel național, înseamnă profesionalism. Și nu e așa mereu, vă zic asta din experiență, uneori primești mai mult când lucrezi cu cineva mai puțin cunoscut, dar dornic de muncă și afirmare.

Majoritatea clienților de la Advertica nu vin din Bacău, locul unde consumăm noi internet prin fibră la greu. De fapt, abia în ultimii 2 ani am început să legăm și noi colaborări pe termen lung în zonă, a crescut și piața suficient de mult încât afacerile de aici să înțeleagă valoarea internetului.

Dar am observat un tipar, sunt multe companii locale ce apelează la agenții sau companii cunoscute pe plan național, plătesc sume cu multe zerouri, își iau țeapă, și după aceea ajung să caute colaborări pe plan local, în oraș.

Nu zic asta pentru că ar fi foarte importantă locația, vorba aia, dacă ai internet poți lucra de oriunde pentru oricine, cum facem și noi, ci pentru a sublinia faptul că nu doar brandul contează, ci și seriozitatea, recomandările, să ai încredere în oamenii cu care lucrezi, să știi că nu vor doar un câștig rapid de pe urma ta, ci o colaborare pe termen lung, din care toți să aibă de câștigat.

Noi așa am gândit mereu, clientul e un partener pe termen lung, trebuie să îi meargă și lui bine ca să ne meargă și nouă bine.

Clienții din Bacău pe care îi avem acum au venit la noi deoarece știau deja că suntem ok, ne-au fost recomandați de alți clienți, au văzut ce facem, au venit, au stat cu noi la cafele. Clienții din alte orașe sau alte țări la fel, au venit tot pentru că am făcut treabă bună pentru alți clienți și ei ne-au recomandat.

Și fix asta ne-au zis toți clienții veniți pe recomandări, s-au fript lucrând cu agenții cunoscute, au băgat multe zerouri alegând branduri celebre, mergând la pomul lăudat, și preferă acum să lucreze cu cineva în care să aibă încredere. Dacă se poate să fie o firmă care e aproape de casă, și mai bine.

Nu zic acum că asta e cea mai bună soluție pentru toate domeniile, dar poate nu ar strica ca înainte de a alege să colaborați cu o firmă din alt oraș doar pentru că dă bine la PR, să vă uitați în jurul vostru și să vedeți dacă nu puteți găsi ceea ce aveți nevoie chiar acasă.

Și asta e important mai ales acum, în contextul crizei provocate de Coronavirus, și poate fi aplicat inclusiv la cumpărăturile personale:

Ok, cumpăr de pe eMag cablul ăla de date sau ajut magazinul de calculatoare din centru, să reziste și el pe piață? 

Merg să fac cumpărăturile la Selgros sau la magazinul din cartier, care poate nu e la fel de bine aprovizionat, dar aduce legume proaspete zilnic?

Îmi comand ghetele pe Answear sau merg la Cismăria ce tocmai s-a deschis în cartier, unde au încălțăminte din piele la prețuri bune?

Vom constata în perioada următoare că dacă vrem să ne fie bine nu doar nouă, ci și comunității în care trăim, va trebui să schimbăm felul în care ne facem cumpărăturile și alegem firmele cu care lucrăm, magazinele de unde cumpărăm. Ca să fie bine pentru toți.

Salut, iti urmaresc postarile si pt ca tu ai notorietate si te pricepi la mesaje, uite un subiect pe care te-as ruga sa l abordezi: Marile si micile companii din Bacau care apeleaza la servicii/produse din afara judetului/orasului, ar putea sa se indrepte spre firmele locale. Aici am avea cu totii de castigat, in primul rand cei ca noi, firmele mici, noi, voi etc. Cu siguranta multi apeleaza la agentii din Bucuresti ca da bine asa, multi si din domeniul nostru la fel. Poate e momentul sa avem grija noi de noi si aici pe plan local. Daca ti se pare interesant, te rog scrie 2 vorbe pe tema asta si ce ar putea marile companii sa cumpere pe plan local. 😊

Recomandă

3 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *