fbpx

Ajuta-ti vizitatorii sa citeasca

Studiile au demonstrat ca pe net vizitatorii unui site nu citesc tot textul, ci scaneaza pagina cautand informatiile interesante pentru ei si le citesc doar pe acelea. Ai incercat sa scanezi o pagina a unui site plina cu paragrafe lungi, de zeci de randuri? Nu e o experienta prea placuta…

Daca nu iti ajuti vizitatorii sa citeasca, daca nu renunti la paragrafele lungi, e foarte posibil ca ei sa renunte la a mai citi postul tau si sa plece in alta parte, unde textul e scris intr-o maniera inteligenta, iar ochii lor sunt “ajutati” sa citeasca. Un text lung ii va determina sa renunte la citit sau, in cel mai bun caz, il vor salva pentru a-l citi…mai tarziu, adica niciodata. Nu te baza pe faptul ca articolul tau e bun, e unic, chiar si articolele extraordinare sunt ignorate, daca efortul necesar lecturarii e prea mare.

Cum iti poti ajuta vizitatorii sa citeasca mai usor textele tale? Cateva sugestii:

  • Paragrafele ar trebui sa aiba 3-4 randuri maxim, pentru a nu stresa vizual cititorul. Totusi, pentru a nu deveni monoton, poti folosi si alte metode pentru o formatare eleganta a textului:
  • Imparte propozitiile lungi in mai multe propozitii. Nu tot timpul “si” e cea mai buna solutie. Acelasi lucru se aplica si pentru fraze.
  • Imparte textul mai mai multe sectiuni, evidentiind sectiunea cea mai importanta.
  • Cratimele sunt utile pentru a cita un alt articol si pentru a aerisi textul.
  • Scrisul cu bold, bullets si celelalte posibilitati de formatare evidentiaza anumite portiuni din text
  • Nu folosi culorile tipatoare in text, de exemplu rozul strident.
  • In online DACA SCRII CU LITERE MARI se considera ca tipi la persoana care te citeste. Nu fa asta. Literele mari se folosesc doar la inceputul propozitiei.
  • Cuvintele subliniate – nu le folosi decat pentru hyperlinkuri, altfel iti vei induce in eroare cititorii.
Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *