fbpx

Alegerile politice vor fi castigate online


Nu, nu e un scenariu SF, ci ceea ce se va intampla in vitorul apropiat si la noi, pentru ca la altii deja se intampla. Dar mai intai cateva cifre calde de la Sorin-Tudor, care imi fac inimioara sa tresalte de bucurie. Primele cifre sunt legate de numarul alegatorilor din Romania care „se plimba” online:

– conform BEC, in Romania sunt 18.301.309 votanti;
– conform ITU, in septembrie 2007, existau 7.000.000 utilizatori in .ro;
– conform statisticilor demografice Trafic.ro pe ianuarie si februarie, 78,8% dintre utilizatori au peste 18 ani. Prin urmare, avem de a face cu 5.516.000 utlizatori cu drept de vot, 30,14% din populatia cu drept de vot.

Desigur, cele 30% de procente care zburda libere online nu inseamna neaparat 5,5 mil de alegatori, pentru ca stim cu totii cum stam in privinta prezentei la vot. Poate chiar unul din motivele dezinteresului romanilor fata de alegerile politice rezulta din slaba implicare a politicienilor in campanii online. Cel putin pana acum, pentru ca lucrurile au inceput sa se schimbe.

Cati candidatii la primarii, consilii judetene si-au deschis bloguri si site-uri? Cati politicieni nu incearca sa atraga si electoratul online de partea lor. Dar cel mai important, cati reusesc?

Problema cea mai mare este ca diferenta intre politicieni si bloggeri este enorma. Bloggeri sunt oameni directi, care spun ce gandesc. Politicieni sunt oameni calculati, care trebuie mereu sa isi aleaga cuvintele. De aceea, politicieni au nevoie de oameni de marketing, agentii de consultanta, branding, pentru a atrage alegatorii de partea lor.

In S.U.A apar viralele pro si contra politicienilor pe banda. La noi pana acum, au fost doar cateva incercari fade de manipulare a internautilor. Pentru ca putini politicieni stiu sa aleaga o agentie care sa faca o adevarata campanie online. Un simplu blog in care ii acuza pe ceilalti candidati nu ajunge!

Indiferent daca le place sau nu politicienilor, alegerile viitorului se vor castiga online. Politicianul care va convinge internautii sa mearga la vot, si mai ales, sa voteze de partea lui, va avea numai de castigat. Si nu doar in alegeri, ci si ca reputatie si imagine publica!

Ultimele cifre, dar nu mai putin interesante, sunt cele legate de numarul cititorilor de bloguri din Romania: 2.188.240 vizitatori unici pentru Categoria Bloguri, in luna martie, si asta reprezinta doar cititorii blogurilor contorizate de trafic.ro.

Daca e sa ne gandim si la cate bloguri cu trafic de la noi lipsesc din contorizarea trafic.ro ( adica au iesit din categoria Bloguri, datorita diverselor divergente ), as spune ca numarul total al cititorilor de bloguri poate ajunge la 2,7 milioane lejer. Asta desigur, daca statisticile trafic.ro sunt corecte!

Recomandă

3 Comentarii

  1. Mi se pare ca analiza simplifica mult prea mult lucrurile si ajunge la unele concluzii usor exagerate.

    In primul rand, in majoritatea statisticilor, utilizator de internet inseamna si cel care il foloseste doar pentru e-mail sau IM.

    E drept, marea majoritate a utilizatorilor de internet sunt oameni tineri, facand parte din electoraltul indecis (cel pentru care se bat de obicei partidele in campanii). Totusi, apatia romanului cand vine vorba de chestiuni electorale se resfrange si asupra romanului conectat (desi inclin sa cred totusi ca romanul conectat este ceva mai dispus sa participe civic, dar nu sunt la fel de convins ca o si face).

    Apoi conteaza cati dintre utilizatorii respectiv de internet folosesc internetul pentru a se informa si pentru a se informa pe chestiuni ce tin de viata politica. Mi-e greu sa cred ca orice internaut din .ro citeste hotnews.ro (sau alte ziare) si ca e neaparat interesat de stiri si chestiuni ce tin de viata civica. Cred ca un indicator mult mai precis ar fi numarul de vizitatori ai site-ruilor partidelor sau blogurilor pe aceasta tema.

    Si chiar daca 30% din electoratul tarii este conectat, problema este ca electoratul conectat este cel cu prezenta la vot cea mai scazuta (tanar, urban, etc). Singurul actor politic care a incercat ceva serios pe net a fost Traian Basescu. O campanie interesanta, draguta, dar care nu stim daca si cate voturi a adus (nu vorbesc de notorietate sau simpatie, pe care probabil ca le-a adus, ci de voturi).

    Apoi, cifra pe care ati citat-o ca reprezentand citotrii de bloguri este si ea cu dus si intors. Cum este contorizat un internatut care citeste frecvent 5-6 bloguri (si imi imaginez ca cititorii de bloguri nu citesc un singur blog)? Cifra de vizitatori unici reprezinta vizitatori unici pe luna sau este insumarea cifrelor de vizitatori unici pe zi/saptamana? Ma gandesc ca un cititor inrait de bloguri paote ajunge sa fie numarat de 3-4 ori in cifra respectiva. Daca citeste (aceleasi) bloguri si de acasa si de la servici?

    Abordarea dvs. mi se pare ok pentru un client caruia vrei sa-i vinzi consultanta electorala on-line, dar personal cred ca e cam mult „wishful thinking”. Stiti bancul cu ala obosit de atata munca? Tot de la niste statistici pleaca: http://bancuri.federal.ro/bancuri/400.htm

    In tot cazul, un subiect interesant pe care mi-ar placea sa-l dezbat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *