fbpx

Conform unor studii, am devenit specialiști în cocktailuri datorită pandemiei

O fi și vârsta de vină, nu neg asta, dar am senzația că în ultima perioadă oamenii știu mai multe chestii despre băuturile alcoolice și combinarea lor ca înainte. Fiecare are un cocktail preferat, un vin sau o bere artizanală trecută la favorite, se merge pe la degustări de vinuri, se schimbă rețete, tips and tricks, din astea.

Și mă gândeam eu ce s-a schimbat, de mi se pare mie că am ajuns toți connoisseurs în licori bahice. Am stat și am analizat, până când am identificat momentul precis în timp când lumea nu a mai fost la fel.

A doua jumătate a lunii martie 2020, atunci când s-a decretat starea de urgență și am stat toți închiși în case. Sigur, ca să nu o ia razna între 4 pereți unii au apelat la spiritualitate, meditatație, yoga sau Netflix and chill, alții s-au apucat de făcut pâine de casă, banana bread ori tot felul de rețete sofisticate, dar mulți au descoperit și că băuturile se pot combina în mod plăcut.

Vă spun sincer, înainte de pandemie nu aveam nici o tangență cu cocktailurile, eram fan bere, vin, coniac, ocazional mai serveam un Lambrusco, în serile de vară, și cam atât.

După pandemie am constatat că avem cărți cu rețete pentru cocktailuri, niște pahare speciale și evident, mult mai multă experiență în domeniu. Adevărul e că ne plac lucrurile simple, deci mai jos aveți un top 3 al cocktailurilor pe care le preparăm rapid acasă:

Aperol Spritz

Cocktailul aperol spritz e probabil cel mai ușor de preparat. Poți să cumperi direct un pachet ce conține Aperol și Prosecco, că apă minerală avem toți pe acasă, și le combini 3,2,1, adica trei părți Prosecco, doua părți Aperol și o parte apa minerală. Mai adaugi o felie de portocală, două cuburi de gheată și ai un cocktail răcoritor, slab alcoolizat.

E perfect vara, e bun de servit la petrecerile unde vrei să bei ceva doar pentru a intra în atmosferă, și din ce am constatat, îl beau și domnii destul de des, nu doar doamnele.

Margarita

Margarita este un cocktail popular pe baza de tequila, lichior de portocale și suc de lime, servit într-un pahar special, a cărui margine a fost acoperita anterior cu sare. Sunt mai multe variante, cele mai populare fiind shaken cu gheață, blended cu gheață sau straight up, fără gheață.

Noi ne-am obișnuit cu Frozen Margarita, adică cel blended, unde gheața este amestecată cu restul ingredientelor în blender. E perfect vara, după o zi călduroasă, are un efect de brain freeze și te răcorește instant.

Nici ăsta nu e greu de preparat, pentru un cocktail ai nevoie de un pahar pentru Margarita sau o cupă de șampanie, 50 ml tequila, 20 ml lichior de portocale, 15 ml suc de lime/lămâie, 6 cuburi de gheață, sare și felii de lime. Le amesteci pe toate în blender, torni în pahar și savurezi.

Ce e special la Margarita e combinația inedită, majoritatea băuturilor combină doar 2 gusturi, de obicei dulce și acru. Cocktailul ăsta vine și cu gustul sărat, deci nu degeaba i se spune cocktailul cu 3 gusturi.

Hugo

Hugo e aterizat recent pe lista de preferințe, de fapt cred că l-a descoperit Mihaela anul ăsta. Am putea să facem din el un cocktail tradițional românesc, că e cu sirop din floare de soc. Pe scurt, pentru un pahar îți trebuie 200 ml Prosecco, 50 ml de apă minerală carbogazoasă, 2 lingurițe de sirop din flori de soc, 2 felii de lime, 2 frunze de mentă și câteva cuburi de gheață.

Într-un pahar mare de vin amesteci frunzele de mentă cu feliile de lime, adaugi sirop, Prosecco, apa minerală și la final cuburile de gheață. Gata, poți servi un cocktail puțin alcoolizat.

Partea interesantă la Hugo este că a fost inventat destul de recent, în 2005, în Tirolul de Sud, și a fost gândit ca o alternativă pentru Aperol Spritz, venit tot de la frații italieni.

Voi ce cocktailuri preferate aveți?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *