fbpx

Criza vârstei mijlocii la Millennials

În sfârșit cercetătorii s-au pus de acord, criza vârstei de mijloc este reală, apare fix în anii când câștigăm cel mai bine financiar, și se datorează unui cumul de factori din perioada cea mai stresantă a vieții: stresul creșterii copiilor, invidia față de alții, faptul că nu am ajuns în viață acolo unde credeam. Partea bună e că pe măsură ce îmbătrânim devenim un pic mai înțelepți și nu ne mai stresăm din orice.

În același timp, discuția asta despre criza vârstei mijlocii mi-a amintit de ce spunea Simon Sinek prin 2016 despre Millennials, sau generația Y, tinerii născuți între 1980 si 2000. Dacă citești blogul ăsta sunt șanse mari să fii și tu printre ei.

  • Mulți dintre părinți i-au crescut pe cei din generația noastră cu impresia că suntem speciali, și la maturitate am descoperit că nu suntem, și nu primim tot ceea ce vrem în viață, doar pentru că ne dorim asta. Nasol moment.
  • Social media ne-a creat impresia că viața celor din jur e minunată, deși toți avem perioade bune și perioade proaste. Avem acces la tehnologie și aplicații de socializare online încă din adolescență, fără a știi cum să le folosim cu moderație, corect. Nu facem distincția între amicii de pe net și prietenii adevărați din viața reală, nu știm să întreținem relații profunde.
  • Nu avem răbdare pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung – vrem rezultate rapide, instant gratification. Ne așteptăm să fim promovați în câteva luni, să ne îmbogățim într-un an. De ce credeți că au explodat Crypto și NFT-urile?

Cred că toate astea au legătură cu criza vârstei mijlocii. Sunt șanse mari să nu fim în viață acolo unde ne imaginam la 20 de ani, dar e greu să ne dăm seama că nimeni nu e de fapt acolo unde credea că va fi. Poate că ar trebui să fim recunoscători pentru ceea ce avem deja, nu să alergăm mereu după the next best thing.

Recomandă

9 Comentarii

  1. indraznesc sa prezic ca articolul asta va ajunge in lista saptamanala de ”Ce mi-a placut saptamana asta” la mihaivasilescu.ro

    • Ba da, e valabil și pentru generația Z, dar Millennials e prima generație care a fost puternic influențată de tehnologie și internet, plus parentingul exagerat în direcția greșită.

  2. Scriitorul și eseistul de origine britanică Simon Sinek este interesat de modul în care tinerii abordează lumea muncii. Grupul său țintă sunt chiar acei Millennials ce infrunta realitatea cu “măreţe” speranţe: „Ei primesc un loc de muncă și sunt împinși în lumea reală și, într-o clipă, descoperă că nu sunt speciali . Mamele lor nu le pot face promovare, că nu primești nimic dacă ai intrat ultimul și, apropo, nu o poți avea doar pentru că o vrei.”

  3. În opinia lui Sinek, o lume a gratificației instantanee a devalorizat sensul timpului și a realizării constante. „Ceea ce trebuie să învețe această tânără generație este răbdare. Că unele lucruri care contează cu adevărat – cum ar fi dragostea sau împlinirea locului de muncă, bucuria, dragostea de viață – toate necesită timp . Uneori, poți accelera bucăți din el, dar călătoria generală este grea și lungă.”

  4. Parenting exagerat in anii 80 si inceputul 90?
    Ma scuzatz, in ce bula ati trait?
    – asta e cheia, pune-o de gat, vezi sa nu dai foc la casa dupa ce vii dr la scoala pana la 4 cand vin eu
    – mananca si nu te mai plange atata, altceva n-am. Daca nu ti-e foame, sa fii sanatos
    – nu iesi afara pana nu-ti faci temele, pune mana si invata ca altfel maturator pe strazi ajungi.

    La cate lipsuri si copromisuri au fost in anii aia , pare o gluma sa vorbesti despre parenting exagerat si sentimentul de a fi special.

    Asta se intampla acum la Gen Alfa, copiii Millenialilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *