fbpx

Angajează-te la o companie mare din Tech, e ceva sigur

În ultimii ani ăsta era sfatul pentru cineva tânăr care voia o carieră sigură în zona de tehnologie, angajează-te la o companie mare din Tech, e un job de viitor, bine plătit, the only way is up. Din păcate, zilele astea, veștile proaste continuă pentru angajații companiilor mari din Big Tech, acum 2 zile Microsoft a anunțat că va concedia și ea 10.0000 de angajați, aproximativ 5% din companie, și Amazon 18.000 de persoane, 6% din companie.

Aveți aici situația în timp real, multe din companiile cunoscute renunță la o parte din angajați.

Sigur, ei pot justifica reducerile, aceste companii au crescut mult în pandemie, Microsoft angajase peste 40.000 de persoane în ultimii 2 ani, enorm de mult, dar au avut cerere pentru servicii și aveau nevoie de oameni. Problema e alta, că acum reducerile nu au legătură neapărat cu profiturile și situația companiei, în 2022 la Microsoft de exemplu profitul net a fost de 72 de miliarde de dolari.

Reducerile au legătură cu așteptările acționarilor și profitul viitor, la toate companiile mari din tech.

Pe scurt, acționarii s-au obișnuit cu profituri mari în ultimii ani, pentru că zona de tech a fost pe val. Pentru 2023 acționarii se așteaptă scăderea profiturilor și a vânzărilor, deci cer managementului să optimizeze costurile, și una din cele mai mari generatoare de costuri sunt salariile angajaților. Sigur, prima dată sunt concediați cei dispensabili, mai puțin productivi, dar știu și oameni buni care au rămas fără job, deci reducerile astea îi afectează pe toți angajații, inclusiv pe cei care rămân.

Cu siguranță oamenii buni își găsesc ușor de muncă în altă parte, multe companii chiar se bucură că acum găsesc oameni buni mai ușor, doar că reducerile astea vor duce la o schimbare de atitudine în rândul angajaților. Fidelitatea față de companie va fi tot mai mică, oamenii vor vâna joburile bine plătite și vor pleca imediat ce găsesc ceva și mai bine plătit.

De ce? Pentru că e ciudat să vezi compania unde lucrezi anunțând profituri record în comunicatele oficiale, în timp ce ți se spune că jobul tău va fi desființat, din cauza situației economice incerte, sau să afli că tu va trebui să faci și munca lui John, că John a fost concediat, deși firma făcea bani de pe urma lui.

Multora li se vor aprinde beculețele, și vor realiza că toată propaganda cu suntem o familie, tragem tare împreună e doar corporate bullshit, compania te angajează când are nevoie de tine pentru a crește încasările, dar renunță la tine imediat ce anticipează că îi va scade profitul.

Atenție, nu renunță pentru că nu mai are bani, pentru că are probleme, ci renunță pentru că anticipează că NU va mai încasa la fel de mulți bani. Sună cinic, dar asta e realitatea zilelor noastre.

Cum va schimba tot ce se întâmplă acum piata muncii? În primul rând va crește numărul mercenarilor, oameni care se angajează pentru un salariu cât mai mare, dar nu au nici o problemă în schimbarea companiei, când primesc 10-20% în plus la salariu. Dacă companiei nu îi pasă, angajaților de ce le-ar păsa? Sunt și studii care spun că angajații loiali sunt penalizați salarial tocmai pentru că cei care își schimbă joburile des câștigă mai mult decât creșterile anuale de salariu oferite angajaților ce stau mult timp la aceeași companie.

Average wage growth for people changing jobs was almost 50% higher in November 2022 than it was for people staying in their jobs.
De aici, via Hacking Work.

În același rând, s-ar putea ca definiția unui job de vis să se schimbe, mai ales pentru cei care intră acum pe piața muncii. Poate că oamenii nu vor merge neapărat la companiile mari, ci vor căuta companii flexibile, oneste, care nu renunță la angajați doar pentru că le scad un pic profiturile. Companii care îi plătesc corect și le cresc salariile pentru că își fac treaba cum trebuie, din proprie inițiativă.

Bine, e posibil să aberez eu, și peste 1-2 ani să fim tot în aceeași situație, angajează-te în Big Tech, că e un job sigur…

Recomandă

7 Comentarii

 1. Invata sa inveti ca sa ramai flexibil toata viata, joburile apar si dispar, ce este sigur acum poate disparea peste noapte, corporatiile nu dau 2 lei pe tine, te arunca la cos ca pe-o soseta rupta si uzata, fii mereu pregatit sa schimbi compania, domeniul de activitate, statutul de salariat cu cel de lucrator pe cont propriu cu mai multi clienti. Vin vremuri interesante. Nu doar la noi, ci pretutindeni in lume!

   • Okay, dar nu suntem în socialism.
    Dacă ai fi investitor la o corporație, ai vrea să continui să faci bani, și chiar și mai mulți, nu? Asta o cred, nici nu ar trebui cele 3 surse de info sau exemple negru pe alb.

    De asemenea, chiar fără investitori, topicul: bottom 10% employees.
    Ce facem cu ei?
    A. Îi acceptăm?
    B. Îi trainuim = efort de la cei Okish, sau OK sau de la performeri?
    C. Îi zburăm? (aici se situează Amazon, bunăoară, și nu de azi, ci din 2005!).

    Finally, niște cărți de independență financiară nu ar strica. Kyosaki și alții, u know.
    Level 1: ești un angajat
    L2: Freelancer
    DUPA L2, Nu mai ești afectat de corecții și concedieri. Ori prea putiin
    L3: business owner
    L4: investor.

    Agree?

    • Când concediezi 10k sau 12k sau 18k e clar că nu e vorba doar de angajații care nu performau. Bonus, în 2021 și 2022 angajații ăștia erau ok, acum brusc nu mai sunt?

     3 la mână, au fost concediați oameni care lucrau de 5, 7 sau 10 ani acolo, nu cred că durează așa de mult timp să îți dai seama dacă angajatul nu e eficient, nu aduce valoare etc.

     1. Să facem diferența între capitalism, unde ideea de bază e câștig și eu, câștigi și tu, nu neapărat toți la fel de mult, și capitalismul sălbatic, un fel sclavie modernă. Cu al doilea nu pot fi de acord.
 2. Analizați principiul impus de curba Philips. Inflația crește? Șomajul scade. Vrei să scadă inflația? Crești șomajul. În SUA inflația înainte de criză a fost 1,5-2,5%. În 2021 a crescut la 7%, în 2022 la 6.5%. Eu consider că e clar că giganții tech și nu numai sunt presați și de guvern dar și de realitatea din piață.

  • Am râs la partea cu sunt presați de guvern. Managementul e presat de acționari să crească sau să păstreze profitul, dar mulți pur și simplu bagă scuza cu recesiunea pentru a elimina din posturi. Când raportezi cele mai mari profituri din istoria companiei e cam greu să spui că firma nu e profitabilă, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *