fbpx

5 pași pentru a fi sigur că nu postezi pe Facebook articole false de pe site-uri stupide

Facebook a ajuns un fel de bazar acum, găsești de toate pentru toți. Și poze, și bancuri, și citate, și știri utile… Și foarte multe articole false, care se propagă viral datorită comodității și prostiei utilizatorilor.

Vedeți voi, chiar dacă ne place să credem că suntem unici, în continuare ne comportăm ca o turmă, instinctul e mult prea puternic. Vedem că 5 prieteni au dat share unui articol de pe un site obscur, repede dăm și noi, nu ne oprim să ne gândim dacă are sens ce am citit sau e o aberație.

Articole stupide sunt multe, de la cele despre masoni, reptilieni, tunelurile de sub Carpați, România care e leagănul civilizației europene și alte teorii ale conspirației până la cele care zic că e ok să nu ne vaccinăm copii, că bolile incurabile se tratează cu nu știu ce ceaiuri  de coada șoricelului și siropuri s.a.m.d. Le găsiți pe obicei pe Cocoon, alte site-uri cu denumiri ciudate sau pe blogurile gratuite de pe blogspot și wordpress, pentru că e mai ușor să bați câmpii când nu plătești pentru hosting și nu ești asociat cu articolele pe care le scrii.

Bun, V-am convins ca nu tot ce zboară pe net e real și trebuie promovat, cum recunoaștem un articol fals sau eronat:

1. Pe ce site a fost publicat?

Nu e o măsură 100% ok, dar e un filtru util pt inceput. Dacă nu e site-ul unei publicații serioase, dacă site-ul respectiv nu are date de contact, niște nume de autori, Nu Da Share. Idem pentru articolele de pe bloguri, dacă autorul nu are o pagină Despre în care să se prezinte decent, dacă nu vezi o poză, o adresă de email pentru contact, gândește-te că promovezi o prostie.

2. Ce articole au mai apărut pe acel site de știri?

Vorbim de un site de știri sau un blog cu articole decente, ori despre un site care are numai teorii ale conspirației și idei fixe, pe care se insistă constant?

3. Ce prieteni au dat share acelui articol?

E postat de colegul din facultate care are un master în domeniu sau de colegul din generală care era considerat prostul casei și pune poze cu el la bustul gol pe Facebok? Știu că nu e ok să te iei de gusturile oamenilor, dar ceea ce postezi transmite multe despre cum gândești.

4. În articol sunt mentionate studii, rapoarte, link-uri externe relevante și credibile sau e o înșiruire de fapte și cifre aranjate doar pentru a fi pe placul autorului?

De regulă articolele false pleacă de la alte articole false, ale aceluiași autor, sau fac referire la site-uri la fel de dubioase. Nu o să vezi într-un articol fals mențiuni despre studii realizate de instituții credibile, cercetori recunoscuți în domeniu.

5.Daca e prea incredibil să fie adevărat, sigur e fals.

Mai ales dacă titlul începe cu Șocant, Nu vei crede așa ceva, Articolul ăsta îți va schimba viața. Poți închide liniștit browserul, e o prostie și în nici un caz nu trebuie să postezi așa ceva online.

În speranța unui Facebook mai curat, fără articole stupide de pe site-uri anonime, vă recomand să dați share acestui articol, poate îl văd prietenii care promovează articole de genul celor enumerate. 🙂

Recomandă

6 Comentarii

    • Vezi punctul 1, instinctul de turmă. Mulți dau share înainte să citească articolul, și după aceea chiar dacă își dau seama că e o prostie nu șterg, că cine știe, poate de fapt e adevărat, poate doar li se pare lor…

  1. Hoax se cheama articolele inventate la misto. Puteai preciza asta. Putina documentatie ca doar nu esti la bustu gol 🙂

    • hoax – An act intended to deceive or trick. Ce treabă au hoax-urile cu articolele scrise de idioți care chiar cred ceea ce scriu? E o diferență între site-urile gen Times New Roman, unde mergi pentru pamflete, și alea care se pretind serioase, deși bat câmpii cu grație.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *