Când lași pe alții să aleagă știrile importante pentru tine

E sâmbătă dimineața și eu am o mulțime de articole faine, interesante de citit, din surse de încredere: articolele din Pocket, cele din LongList sau Longform, pe lângă știrile adunate în Feedly pe care nu le-am parcurs. Ideea e că nu mă bazez pe Facebook și ceea ce îmi recomandă ei, pentru că de multe ori articolele de pe Facebook sunt mizerii, chiar și la Trending Topics. E trist însă că mulți români se informează tot mai mult DOAR de pe Facebook, și pun botul la tot felul de prostii.

A stârnit multe discuții zilele astea știrea că articolele recomandate de Facebook nu sunt afișate doar pe baza unui algoritm bazat pe interesele utilizatorilor, ci editate și recomandate de o echipă de oameni, care au interesul să evidențieze anumite știri uneori:

Leaked documents show how Facebook, now the biggest news distributor on the planet, relies on old-fashioned news values on top of its algorithms to determine what the hottest stories will be for the 1 billion people who visit the social network every day.

A team of news editors working in shifts around the clock was instructed on how to “inject” stories into the trending topics module, and how to “blacklist” topics for removal for up to a day over reasons including “doesn’t represent a real-world event”, left to the discretion of the editors.

Mark Zuckerberg zice că nu e adevărat, totul e roz și frumos, ei sunt corecți și cinstiți:

To serve our diverse community, we are committed to building a platform for all ideas. Trending Topics is designed to surface the most newsworthy and popular conversations on Facebook. We have rigorous guidelines that do not permit the prioritization of one viewpoint over another or the suppression of political perspectives.

Probabil că adevărul e undeva la mijloc, știrile recomandate de Facebook pot fi manipulate, dacă se dorește acest lucru, asta e realitatea. Dar nu asta e important.

Important e să ne dăm seama că nu ne putem baza pe algoritmii unei rețele sociale pentru a alege știrile, informațiile care contează pentru noi, la fel cum nu putem avea încredere într-o rețea socială să ne controleze accesul la informație.

De asta trebuie să avem mai multe surse de informare, de asta trebuie să învățăm cum să deosebim știrile false de cele reale, de asta e ok să avem și lista noastră cu site-uri ok pentru a ne informa, să mai punem mâna pe o carte. Chiar și bloggerii pot fi o sursă bună de informare, mai ales dacă urmăriți blogurile de nișă sau aveți încredere în bloggerul respectiv și felul în care scrie. Eu recomand mereu chestii interesante în linkurile de weekend.

Nu vă mai bazați doar pe știrile de pe Facebook, nu așteptați să vină informația la voi. Căutați activ sursele bune de informare. Chiar dacă nu mai cumpărăm ziare și pe internet informația e gratuită, asta nu înseamnă că e de calitate. De fapt asta e problema, atunci când nu mai plătim pentru a ne informa, de fapt noi suntem moneda de plată. If you don’t pay for the product you are the product.

Doar o idee, înainte să mă întorc la lista aia faină cu articole de care ziceam la început și să ignor ce îmi recomandă Facebook. Voi cum vă alegeți sursele de informare online?

Foto: pretty woman with digital tablet via Shutterstock.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
7 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Vlad Bogos

Când lași pe alții să aleagă știrile importante pentru tine https://t.co/ahSBuzVaOg via

AndraZaharia

Când lași pe alții să aleagă știrile importante pentru tine https://t.co/BSLkO6KHKX via https://t.co/hzHShxtDcU

Adi

De cele mai multe ori, articolele de pe Facebook sunt de genul „nu o să-ți vină să crezi… ”. Deci prostii. Totuși, dacă dai like paginilor unor bloggeri care oferă articole bune și le oferi chiar prioritate în news feed, mai vezi și pe Facebook câte un articol bun.

Eu unul mă bazez însă mai mult pe Feedly.

Marius Sescu

Când lași pe alții să aleagă știrile importante pentru tine https://t.co/UIJABpXRRf

Lucian

Facebook = Clickbait. 99% dintre titlurile/descrierile din postarile de pe FB sunt de genul: Groaza, Soc, Vezi aici, Incredibil, A murit, etc. 🙁 Feedly is the best! 🙂