Asaltul asupra icoanelor din scoli

Pe vremea mea, religia nu era obligatorie in scoala. Faceam ore de religie catolica ( da, sunt catolic ), cu o profesoara, dar era interesant, pentru ca tipa nu incerca sa ne impuna anumite convingeri, crezuri, ci erau mai mult discutii libere pe diverse teme legate de religie, credinta, viziune asupra lumii etc…

Recent stiu ca au fost multe discutii legate de scoaterea icoanelor ortodoxe din scoli si obligativitatea orelor de religie. Pozitia Bisericii Ortodoxe o stiti cu totii. Totusi, stau si ma gandesc, oare cum e sa fii, sa zicem musulman, sa mergi la scoala si sa fii obligat sa vezi o icoana cu Isus zilnic?

Eu inteleg, deoarece cred in Dumnezeu, dar copilul ala, care a auzit doar de Alah si Mahomed, oare cum se va simti? Stiu, suntem in Romania, tara majoritar ortodoxa, dar drepturile si libertatile si nu ar trebui sa fie pentru toti? Copilul ala nu cumva se va simti discriminat?

Punctul final, pentru ca aici vroiam sa ajung, e un printscreen dupa un articol dintr-o revista ortodoxa, Lumea Credintei. Asta ca sa vedeti viziunea Bisericii Ortodoxe asupra situatiei. Daca ai alte idei, diferite de ale lor, esti deja un fel de criminal. Clic pe imagine pentru a mari, dupa jump.

Photobucket

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andreea Marc

Ohh Marius, un alt subiect sensibil. Dupa cum stii si eu sunt catolica si pe perioada scolii acest aspect a fost un real chin deoarece eram singura catolica din clasa. Intrebarile si privirile ciudate ale colegilor, icoana ortodoxa la care trebuia sa ma inchin in orele de religie ortodoxa pentru ca fiind copil imi era frica si totodata jena sa refuz. Dupa ani intregi de calatorii in alte tari si tot felul de experiente cu diferite culturi mi-am dat seama ca nu este tocmai potrivit ca un copil sa invete un singur fel de religie in scoala si sa se… Citește tot »

Marius Sescu

Mda, chestia clasica. Nu esti cu ei, esti pacatos. Whatever…

Sabin

Sincer nu cred ca il impiedica nimeni pe copilul musulman sa aduca si el ceva ce apartine religiei lui si puna in clasa sau pe voi sa aduceti o icoana catolica…daca v-ar impiedica atunci da recunosc ar fi o problema. Uite eu de exemplu, cand am stat in Germania am fost in biserica catolica, m-am inchinat in biserica catolica desi sunt ortodox. Si nu cred ca am gresit facand acest lucru. Acesta lupta intre biserica Ortodoxa si cea Catolica mi se pare asa o mascarada alimentata deopotriva de considerantii politice (estvest), cat si economice. Dupa mine o unire a celor… Citește tot »

Marius Sescu

Sabin, nu e vorba de catolici si ortodocsi aici.

E vorba de Biserica Ortodoxa, care considera normal ca icoanele ortodoxe sa fie obligatorii in scoli, iar toti copii trebuie sa mearga la orele de religie, unde sa invete ca Eva a fost facut din coasta lui Adam.

Tu stii ca teoria darwinista a fost scoasa din materia de predare? Ia gandeste-te, de ce oare?

Sabin

Eu personal consider ca eliminarea icoanelor/elementelor de cult din clasa ar fi o greseala, indiferent de cult. Iar atitudinea sa-i zicem extremista a BOR se manifesta si la alte culte in diferite ocazii, fapt nescuzabil, dar asta e lumea in care traim…