Astia suntem noi

Romanii s-au obisnuit cu ratele. E un lucru normal ca intr-o familie, un salariu sa se duca pe rate la banci, iar al doilea sa mearga jumatate pe mancare si facturi ( in cazurile fericite ), iar ce mai ramane din el sa se aloce pentru haine, si poate o data pe an un concediu de vis ( de trei-cinci zile ) intr-un hotel de 2-3 stele.

Cam asa suntem noi, si probabil lucrurile nu se vor schimba prea curand. Partea mai misto apare atunci cand aflam cum se comporta romanii cand vine vorba de credite, rate, banci, dobanzi. 90% dintre romani nu stiu ce inseamna DAE, dar totusi fac credite in prostie, si dupa se mira de ce au ratele asa de mari la banca, de ce in loc de 40.000 euro dau inapoi 120.000 euro in 40 de ani.

Pai de aia, pentru ca nu sunt atenti la comisioane suplimentare, la conditiile adiacente contractului, pe ei ii intereseaza doar banii. Sa obtina cat mai multi bani, cat mai repede. Dupa vor avea timp o viata intreaga sa plateasca dobanzi uriase si poate, poate, sa citeasca contractul.

Pentru ignoranti:

DAE ( Dobanda anuala efectiva ) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit. Rolul DAE este tocmai de a aduce la acelasi numitor comun toate costurile unui credit. Mai precis, DAE transforma si comisioanele aferente unui imprumut sub forma unei dobanzi. In acest fel, devine posibila compararea a doua credite, indiferent de tipul comisioanelor percepute. Sursa

Astia suntem, si asa mergem mai departe. Ignoranti, dar dornici de credite, indiferent de nivelul dobanzii!

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
7 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Razvan Girmacea

Good to know. Nu am nici un credit inca dar bine de stiut de DAE.

Ioana Grigoriu

Nu e numai vina persoanelor ce contracteaza credite, e si vina bancilor care au “transparenta” in fata clientilor, iar multe din comisioanele acestora sunt ascunse. Putina educatie ar putea face BNR…doar timp de pierdut “avem” suficient.

Nico

E si vina bancilor si vina celor ce iau credite ca nu intreaba. Bancile prefera sa nu pomeneasca nimic de aceasta dobanda efectiva, sau trec undeva cat mai mic DAE-ul pentru ca ignorantii nu trebuie sa stie…

Iar romanii se viseaza proprietari de mici. Daca nu au ei proprietatea lor nu se simt bine. E ca in “Ion” cand el viseaza sa aiba bucata lui de pamant si face orice pentru asta. Mentalitatea noastra e gresita si de asta se ajunge sa fim o populatie de ignoranti datornici la banci.

david

Eu pot sa zic ca romanii sunt ultimii in “trendul” acesta! Americanii de peste 20 de ani(daca nu mai mult) sunt ingropati in rate si ipoteci! Ei muncesc o viata intreaga la propriu ca sa isi plateasca toate creditele. Si revenind la noi cred ca pur si simplu nu suntem destul de informati in a face o alegere( chiar daca reclamele cu si despre banci s-au inmultit de la o zi la alta***mai ales odata cu euro 2008, desi nu vad legatura***). Si vorba care ne “impaca” intotdeauna: “Asta e!”

ducu

As mai adauga ca in strainatate nu sunt atatea mii de centre bancare cu asa multi angajati. In strainatate omul se duce la o firma de consultanta credite care ii ofera cea mai buna pentru el. Nu platesti decat odata taxa de consultanta si afli ce varianta bancara ti se pliaza cel mai bine pe puterile tale financiare si pe nevoile tale.

Junior

Sunt de acord cu procentul de 90%. Mult timp am facut si eu parte din el. Am auzit de DAE la televizor, iar din multimea de oameni pe care am intrebat-o cu ce se mananca, cred ca ii pot numara pe degetele de la o mana pe cei care au stiut sa imi spuna.
Anyway, mersi frumos de info! 🙂

spammerul de azi

Da, din pacate oamenii se grabesc prea repede sa isi ia un credit, pentru ca, de, ai nevoie. Dar e greu dupa, cand iti dai seama exact in ce te-ai bagat…