fbpx

După ce am primit un BlackBerry Z10 în teste prin programul Orange Smartphone Tester și am scris primele impresii am început să citesc recenzii detaliate ale telefonului, ale noului sistem de operare BlackBerry și evident, să testez intens telefonul. Din ce am remarcat majoritatea celor care critică noul model BlackBerry fac comparație între el și alternativele cu Android sau iPhone. Și nu e cazul.

blackberry z10

La cum văd eu lucrurile, BlackBerry nu a lansat Z10 și noul sistem de operare pentru a fi trendy, pentru a atrage atenția pasionaților de gadgeturi ce aleargă mereu după ultimul model multimedia.

Nu, BlackBerry a lansat Z10 pentru fanii vechi ai brandului și pentru oamenii de afaceri care își doresc un smartphone de top, cu ultimele tehnologii existente pe piață, dar care să fie și elegant. Un telefon care să ofere acces la datele companiei printr-o rețea sigură, să permită angajaților să lucreze mai ușor, să schimbe documente mai rapid și așa mai departe. Ăsta e publicul BlackBerry zic eu, de asta discuțiile de genul Instagram nu există în BlackBerry World sunt amuzante, pentru că nimeni nu își cumpără un BlackBerry pentru Instagram.

Unde mai pui la socoteală faptul că BlackBerry Z10 chiar are un design simplu și elegant, e primul smartphone BlackBerry care îmi place cu adevărat ca design, iar pe partea cu specificații telefonul are dotări de top împachetate în doar 125 de grame:  procesor la 1.5 Ghz dual-core, 2GB de RAM, 16GB memorie internă și suport pentru card microSD card până la 32GB, ecran de 4.2-inch HD (1,280 x 768 rezoluție), cameră de 8MP cu filmare full HD 1080p și cameră frontală de 2MP cu filmare HD, 720p, baterie de 1800 mAh.

Pe partea de conectivitate are tot ce se folosește acum: 4G LTE, NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, A-GPS, mufă de 3,5 pentru căști, micro USB pentru conectare la calculator și încărcare plus ieșirea Micro HDMI pentru a fi conectat la alte dispozitive.

Cele mai importante avantaje pe care le are BlackBerry Z10 în comparație cu alte smartphone-uri le găsiți mai jos. Vă vor atrage dacă vreți un telefon business, dacă sunteți fani înrăiți BlackBerry probabil știți deja de ele. Câteva le știam deja și eu, restul le-am aflat discutând cu fanii BlackBerry, administratori IT sau din recenziile citite în ultima perioadă.

Sistemul de operare BlackBerry

Sistemul de operare BlackBerry

Deși la început pare ciudat dacă veniți de pe Android, iOS sau chiar Windows Phone, după 20 minute în care trageți de ecran la stânga, la dreapta, în sus sau în jos totul devine natural. Orice acțiune poate fi controlată prin gesturi. Tragi de ecran la stânga și intri în BlackBerry Hube, unde ai toate notificările legate de email, rețelele sociale, apeluri, sms-uri, încărcări sau descărcări de fișiere, practic îți ia o secundă să vezi ce e nou și eventual să trimiți un răspuns. Vrei să închizi o aplicație? Tragi de ecran în sus. Vrei să pornești Wifi-ul, bluetooth-ul sau să modifică setările telefonului. Tragi de ecran în jos. Aveți aici o prezentare video detaliată.

Pe ansamblu cred că noul sistem de operare economisește foarte mult din timpul petrecut navigând pe telefon printre aplicații, setări și opțiuni. Iar timpul e important pentru cei care fac afaceri.

BlackBerry Hub

Prezentarea de mai jos vă arată cât de ușor e să afli ultimele noutăți pe un BlackBerry Z10.

Securitate excelentă prin BlackBery Balance

BlackBery Balance

BlackBerry oferă soluții dedicate pentru gestionarea flotelor de telefoane mobile, blocarea anumitor aplicații, ștergerea memoriei de la distanță, restaurarea de backup-uri a sistemului de operare de pe server pe un alt telefon BlackBerry etc. Normal că există și aplicații care pot face asta pe Android, Windows Phone sau iOS, dar pe BlackBerry lucrurile astea se fac mai ușor, o companie care gestionează o flotă mare de telefoane și nu vrea complicații va alege BlackBerry.

În plus, BlackBerry Z10 poate fi folosit atât ca telefon personal cât și ca telefon de companie printr-o simplă schimbare din meniu. Aveți aici un clip video de prezentare. O facilitate foarte utilă pentru cei care nu vor 2 telefoane, unul personal și unul de firmă, dar și pentru companiile care vor să se asigure ca datele legate de companie sunt în siguranță pe telefoanele angajaților.

Tastatura foarte rapidă și precisă

blackberry z10 tastatura

BlackBerry e cunoscut pentru tastaturile Qwerty excelente de pe telefoane, și eram curios să văd dacă tastatura virtuală de pe touchscreen-ul lui Z10 e la fel de bună. După ce am testat-o 1 săptămână pot să zic că da, e printre cele mai bune 3 tastaturi folosite de mine pe un ecran touch, ușor de folosit, intuitivă, cu butoane mari, care te ajută să scrii rapid emailuri, mesaje sau să editezi documente. Cred că e chiar mai bună decât Swype.

BBM messenger cu screen sharing și transfer de documente

blackberry z10 messenger

Prin BBM Messenger poti discuta cu alți utilizatori BlackBerry, e suficient să le știi PIN-ul propriului smartphone, fără a te conecta la o altă aplicație. Normal că există o multitudine de aplicații de instant messaging și pe alte platforme, dar e mult mai ușor să păstrezi legătura cu colegii când toți folosiți aceeași soluție de comunicare, nu? BBM messenger permite schimbul de mesaje, apeluri video sau audio prjn Wi-Fi, dar cel mai utile mie mi se par transferul de documente și partajarea ecranului în timp real.

Productivitate ridicată cu BlackBerry Remember și Docs to Go

blackberry z10 productivitate

Aplicațiile de mai sus te ajută să organizezi la un loc toate informațiile despre proiecte, task-urile din calendar și să creezi sau editezi documente rapid, documente care pot fi partajate cu colaboratorii în timp real. Clip video de prezentare.

O să scriu un review detaliat și despre partea multimedia, pentru că pe lângă facilitățile dedicate pentru oamenii de afaceri, BlackBerry Z10 poate fi folosit cu brio și ca aparat foto/video, mp3 player sau pentru jocuri. Cât despre aplicații, știu că lumea spune că nu sunt suficiente, dar eu am găsit aplicații pentru tot ce aveam nevoie în BlackBerry World. Voi reveni și cu o listă a aplicațiilor instalate pe telefon.

Telefonul va fi disponibil în curând la Orange, nu știu încă prețul exact. Nu e un telefon pentru oricine, dar pentru oamenii de afaceri și cei care vor să muncească mai eficient cu siguranță e o variantă ce merită luată în considerare.

Toate articolele despre BlackBerry Z10 scrise pe blog le găsiți pe eticheta BlackBerry Z10.

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

2 Comentarii

  1. Chiar daca are multe avantaje pt oamenii de afaceri si sistemul de opera se misca bine, utilizatorii obisnuiti de smartphones au nevoie de mai mult pt a face trecerea, mai ales dupa ultima perioada prin care a trecut compania.

    Problema nu e legata de telefon. Din ce am citit despre el, telefonul e chiar ok, hardware, design si software. Problema e cum va convinge BlackBerry fanii altor marci si sisteme de operare sa il cumpere, pt ca dincolo de fanii BlackBerry, compania mai trebuie sa atraga si alti oameni.

  2. Pingback: BlackBerry Z10 review - perfect pentru business - Marius Sescu

Lasă un comentariu