Backup poze în 2020

Discutam zilele trecute cu cineva care își schimbase telefonul recent și mi-a zis că nu și-a salvat nicăieri pozele de pe vechiul telefon, și acum îi părea rău după ele, că avea telefonul de vreo 2 ani. Și e cam trist să nu ai backup la poze în 2020, când un hard disk extern de 4 TB e în jur de 600 lei, suficient pentru a salva ani întregi de poze și clipuri video, iar online sunt inclusiv opțiuni de stocare gratuită a fotografiilor. Câteva sugestii despre backup în continuare.

Eu am rămas marcat la faza asta cu backup-ul pentru fotografii, clipuri video, documentele importante.

Înainte de 2010, când stocarea se făcea mai mult pe DVD-uri și hard-urile fizice aveau multe probleme, m-am trezit că am pierdut 1 an de fotografii din neatenție, s-au stricat niște DVD-uri și hardul de backup, simultan. Și uite așa am ajuns acum să fac nu doar backup, ci și backup la backup.

În momentul de față procedez așa:

  • Documentele importante sunt salvate pe laptop, dar folosesc Google Drive pentru backup zilnic la ele, deci dacă pică laptopul am o copie a lor în cloud.
  • Toate fotografiile făcute cu telefonul sunt salvate automat în Google Photos. Am instalat aplicația pe telefon, la rezoluția de 12 MP pentru fotografii și 1080P pentru clipurile video primiți spațiu de stocare nelimitat în cloud, dacă nu vă deranjează faptul că sunt salvate pozele pe serverele Google.
  • La finalul lunii salvez fotografiile originale de pe telefon, camerele foto etc și fac un director nou cu aceea lună, pe un hard disk extern, utilizat strict pentru backup de poze și documente.
  • O dată la câteva luni salvez fotografiile de pe primul hard pe încă un hard extern mai mare, pe care îl țin în altă locație, nu acasă. Da, sunt paranoic, dar am pățit-o, nu de alta.

Singura chestie pe care nu o fac, deși știu că trebuie dar tot amân, e să scot albume foto pe hârtie fotografică, măcar 1-2 albume pe an, cu cele mai bune fotografii din anul acela, de la evenimente, din concedii etc. Pozele se adună pe hard, dar e alt efect să le ai și tipărite, să te uiți la ele.

Voi cum procedați cu backup-ul pozelor?

Recomandă prietenilor!
  • 31
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
10 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Any

iCloud pe telefon, hard extern pentru restul pozelor.

Florin

Eu folosesc un hard extern si cloud, in momentul de fata tot ce am pe laptop se regaseste inca in vreo doua locuri iar documentele importante le tin printate, chiar daca ocupa destul de mult loc. In cazul in care se strica laptopul nu mai duc grija ca am pierdut totul. Aceasta regula o am inca din 2013 cand mi s-a stricat laptopul si am pierdut absolut totul fara sa pot recupera nimic. De atunci pentru mine cloud-ul este sfant.

Cornel

Onedrive, NAS, HDD extern și laptop

Cristian

Eu folosesc doar Dropbox și HDD din calculator.

Sabina

De vreo 4 ani doar pe Google Photos. Dupa ce am citit articolul tau, ma gandesc serios daca de acolo le-as putea salva si pe un hard extern, deoarece cred ca sunt zeci de mii de poze.

Radu-Mihai
Radu-Mihai

Multumesc!