fbpx

Sunt bloggeri…si bloggeri. Toti cei care au un blog spera ca intr-un fel sau altul acesta ii va diferentia de masa comuna, de ceilalti muritori, oamenii care nu au bloguri.

Problema e ca sunt tot mai multi bloggeri, care au tot mai multe bloguri. Blogurile astea multe ajung sa isi piarda individualitatea, deoarece toti bloggerii citesc sfaturi despre blogging si prea putini acorda atentie personalitati proprii, diferentieri de ceilalti. In felul asta ajungem sa citim pe 100 de bloguri acelasi subiect tratat in acelasi stil, deoarece se copiaza prea mult si se realizeaza prea putin continut original.

Lumea ii admira (sau uraste) pe cei ca Zoso, Arhi, Visurat, Manafu, Subiectiv sau poate chiar Blogatu. Ce trebuie retinut este ca nu tutorialele gen “scrie frumos” sau “alege o tema unica” i-au facut cunoscuti, ci faptul ca s-au diferentiat cumva de restul masei de bloggeri.

Unul publica stiri in exclusivitate, altul are un umor aparte, altul are niste seriale misto, altul e conectat la tot ce tine de internet, altul publica analize detaliate si articole incisive, altul face spam peste spam cu subiectele “la moda”. Poti sa ii urasti sau sa ii iubesti, sa ii critici sau sa ii apreciezi, dar atunci cand un blogger are cateva mii de cititori pe zi sau cateva sute de abonati la RSS feed nu poti sa negi ca intr-un fel sau altul bloggerii respectivi sunt cunoscuti si influenteaza o masa considerabila de oameni.

Cand ma refer la influenta si celebritatea bloggerului nu ma gandesc doar la continutul care apare pe blog, ci si la stilul autorului pe care il simti atunci cand citesti un post. Ok, poate ca blogurile de nisa vor fi viitorul, dar atat timp cat pe un blog de nisa vei citi un articol scris exact la fel ca pe alte 20 de bloguri ma indoiesc ca vei fi dat pe spate de “continutul nisat”. Zoso.ro ar mai fi la fel de atractiv pentru advertiseri daca ar fi scris de un colectiv redactional? Arhiblog.ro ar mai fi la fel de amuzant si sarcastic daca ar publica pe el niste domni cu gulere albe? Nu cred, de aceea uneori stilul bloggerului poate sa conteze la fel de mult ca si continutul de pe blog.

Concluzia e ca nu conteaza doar informatiile pe care le pui pe blog si nisa pe care o alegi, ci si cum scrii. Fiecare blogger de succes si-a gasit un stil propriu, care sa il diferentieze de ceilalti, sa il faca usor de retinut de catre cititori. Eu tind sa cred ca sunt oarecum ironic, tentat sa analizez foarte mult faptele si inclinat spre subiecte legate de marketing si internet. Nu pot spune ca am un stil unic 100%, dar inca lucrez la asta. Oricum, stilul de scris al fiecaruia evolueaza si se slefuieste in timp, important e sa ajungi la un stil personal pe placul cititorilor.

Apropo, care e stilul tau de blogger?

13 Comentarii

 1. Dacă ar fi să-mi exprim părerea de neofit în ale blogging-ului, aş spune că marea descoperire a blogurilor de nişă este o poveste veche de când lumea. Nu poţi să faci un ghiveci sperând că vei atrage atrage oameni din toate domeniile şi indiferent de pregătirea lor. Inevitabil, blogurile vor urma aceeaşi cale ca şi televiziunile unde The Money Channel are publicul său, Animal Planet sau ESPN la fel.
  În ce priveşte stilul autorului lucrurile sunt destul de delicate, mai ales că din în ce mai puţine bloguri sunt opera unui singur om. Ba chiar aş putea spune că pentru a depăşi un anumit prag, formarea unei echipe este esenţială şi atunci preferinţa pentru autor se transferă asupra unui membru al colectivului. La fel ca în presă. Poţi să urmăreşti un editorialist anume şi să ignori aproape complet celelalte materiale din ziar.
  Cred aşadar că dincolo de nişă sau de stil, blogul trebuie să ofere calitate. Şi tocmai ce am spus o banalitate. Altfel este maculatură aruncată pe internet.

 2. Aici sunt de acord cu Cristina. Postez ce imit rece prin cap, cu riscul de a fi inca unul care scrie pe margine aceluias subiect. Dar, atat vreme cat nu vorbim de copy/paste, fiecare blogger va imprima postarilor lui stilul propriu, deci, ceva tot se schimba.

 3. @Neamtu – te-am vazut live, ti-am citit blogul. Tu pe blog esti la fel ca in viata reala, ironic, sarcastic, autentice. Cred ca pot zice ca ai un stil al tau, chiar daca ai un blog ghiveci. :d

 4. da, stiu, dar asta e stilul meu de a scrie.
  toti se asteapta sa fiu o emo plina de negru taiata pe maini si plansa :)) si tu, care ma cunosti stii ca nu e asa deloc 😀

 5. Salut, am intrat sa vad cum mai arata un blog veritabil. Si uite ce am aflat: ca am un blog varza. Nimic gastronomic/culinar in aceasta constatare. Nisa!? daca am timp am sa populez cu postari un blog de care nu m-am atins inca.

 6. @George – varza e si ea o nisa inca neacoperita. Mancaruri cu varza, tratamente medicale cu varza, lotiuni de infrumusetare cu varza etc. Apropo, cred ca la tine era o combinatie intre un blog de geografie si unul muzical.

 7. Pingback: Sfaturi pentru un blog de nisa | Marius Sescu

Lasă un comentariu