A fost un an foarte încărcat, dar în sfârșit m-am oprit din alergat, abia aștept Revelionul la munte, cu multă liniște, prietenii alături și dacă avem puțin noroc, un pic de zăpadă. Și pe lângă grătare, fripturi la ceaun, sarmale și alte preparate specific românești mă gândeam că ar merge și niște băuturi făcute tot la noi, că parcă am mers prea mult timp pe ideea că tot ce e produs de un brand străin e mai bun decât un brand românesc, nu?
În ultimii ani văd tot mai multe branduri românești ce se ridică sau revin în preferințele consumatorilor, inclusiv pe zona de băuturi – de exemplu au apărut multe beri artizanale sau fabrici cu tradiție ce încep iar să fie apreciate, și eu chiar sunt fan beri locale, peste tot pe unde merg le caut. Sunt și multe vinuri și spumante românești ce câștigă premii internaționale, ba chiar și pe zona tăriilor avem cu ce să ne lăudăm, mai ales la vinars și brandy.
Eu de câțiva ani am lăsat-o mai moale cu whisky-ul, e prea aspru pentru mine, și apreciez mai mult coniacul, sau dacă vreți să vorbim despre ce este made in Romania, vinarsul și brandy-ul. Nu am fost niciodată genul care să combin Cola cu tăria, prefer să simt aroma originală a băuturii atunci când beau, și cred că un 50 de brandy înainte de masă deschide apetitul, deși sunt mulți care îl preferă după, pe post de digestiv.
Și sunt mult mai ok așa, am descoperit ce funcționează pentru mine – nu mai mult de 2 pahare de tărie, nu mai mult de 2 băuturi alcoolice diferite combinate într-o seară, și calitatea e mai importantă decât cantitatea.
Un brand românesc cu tradiție pe zona de băuturi alcoolice e Zarea, cu peste 100 de ani vechime, mai exact din 1912, când fondatorul Wilhelm Mott și-a dorit să ofere bucureștenilor „belle epoque” licori fine, realizate din ingrediente locale. Mott era un fin cunoscător în ale vinului, de aceea compania și-a axat activitatea la început pe producerea de vinuri spumante. Având un succes deosebit, Zarea a decis să își diversifice portofoliul, iar din 1953 a început producția de brandy-uri.
Eu știam de Zarea mai ales pentru vinurile spumante, acum doi ani am descoperit și vinarsul lor (bine, le-am descoperit cam pe toate atunci), iar anul ăsta am încercat și brandy-ul de 7 stele de la ei, mai ales că a luat și medalia de aur la Hong Kong. Și mi-a plăcut, Zarea 7 stele este realizat dintr-un cupaj excelent de vin învechit, atent selecționat, și alcool din cereale naturale, cu arome de prune uscate și lemn de stejar. Adică e pe gustul meu, are o aromă prelungită, nu te lovește puternic în papilele gustative. și la final îți lasă un gust fin de prune în gură.
De sărbători găsiți Zarea 7 stele în magazine și sub formă de pachet cadou cu sticlă de brandy și 2 pahare, ideal pentru a fi savurat la masa de Revelion sau a sta la povești cu prietenii, că tot avem mai mult timp liber. Am luat și eu un pachet zilele astea, ba chiar i-am făcut și unboxing.
Mi-a plăcut și spotul Zarea de pe TV – Ne-am dat cuvântul. De la 1912, găsiți mai multe detalii despre ea pe www.cuvantuldat.ro.
Evident, nu pot să vă conving eu că Zarea 7 stele e cel mai bun brandy de pe piață, făcut de români pentru români, totul e subiectiv până la urmă. Dar poate nu ar fi rău să încercați mai des băuturi alcoolice românești, indiferent că vorbim de bere, vin, spumant sau tării. Chiar și la masa de Revelion. 🙂
Hai noroc, să avem un 2020 excelent!
Și eu beau mai mult coniac, vinars, brandy. Față de Alexandrion cum ți se pare? Nu am băut Zarea până acum, dar mă gândeam să încerc, reclama tv e făcută bine.
Beau și Alexandrion. Depinde de gust, Zarea lasă un gust mai puternic de prună și stejar, Alexandrion e mai moale așa. Zarea e brand românesc, Alexandrion grecesc. Dacă vrei să susții economia românească și îți place brandy poți încerca și Zarea.
Cât costă?
52 setul de brandy 7 stele la 700 ml cu 2 pahare speciale, 47 doar sticla de brandy, cel de 5 stele parcă e în jur de 35 lei. Sunt prețuri similare cu cele ale concurenței, cine a băut și din ăsta mi-a zis că e mai ok decât Alexandrion, și mie mi se pare la fel.