fbpx

Ne pregătim noi să ieșim din starea de urgență și din case în curând, dar cred că pe lângă traumele psihologice și financiare, în cele două luni de zile cât am stat în casă multe femei s-au ales și cu traume fizice. Circulau niște glume pe Facebook zilele trecute despre cum va exploda numărul divorțurilor, dar în spatele glumelor adevărul e că a crescut violența domestică, atât la nivel mondial, cât și la noi.

În condițiile în care 80% dintre români consideră violența împotriva femeii ca fiind un fenomen național foarte răspândit, Fundația Vodafone a anunțat lansarea în România a aplicației Bright Sky RO, prin care victimele violenței domestice pot cere ajutor, pot primi informații utile, pot lua legătura cu serviciile de asistență și pot inclusiv să înregistreze incidentele într-un jurnal digital confidențial, ce ajută pentru a strânge dovezi în cazul unui proces.

Aplicația e disponibilă atât pentru iPhone cât și pentru telefoanele cu Android. Știu că nu prea se discută despre violența în familie la noi, pe Facebook și Instagram totul e roz, dar dacă știți pe cineva care are nevoie de ajutor dați-i un link.

Aplicația a fost dezvoltată inițial de către Fundația Vodafone Grup și ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky Ro este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.

Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare și educare pentru că descrie care sunt categoriile de violență de gen, combate miturile legate de acest fenomen și permite utilizatorului să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicația oferă și o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. În plus, meniul aplicației permite accesul utilizatorilor la informații despre cauzele și consecințele abuzului, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă a violenței domestice (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate pentru creșterea siguranței în mediul online.

Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Informațiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanțele de judecată. Aplicația oferă informații și sfaturi utile legate de consimțământul în relațiile sexuale și de hărțuire, prezentând și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Lasă un comentariu