fbpx

Știrea că jumătate dintre români nu mai au bani pentru cheltuieli neprevăzute după 2 luni de stare de urgență nu ne surprinde, am mai întrebat și eu lumea din jur la începutul crizei, și majoritatea celor din bula mea mi-au spus că ar putea rezista 3-4 luni de zile, dacă rămân fără venituri complet. Cine are bani pentru trăit 1-2 ani de zile e văzut deja ca un erou.

În condițiile astea, citeam pe Medium un articol cu o tipă ce povestea că face freelancing, dar are 5 surse de venit diferite. Și copywriting, și consultanță, și ebooks pe care le scrie și le vinde pe Amazon, și vânzarea de produse SH. Și atunci m-a lovit, oare câți dintre români au venituri diversificate și nu se bazează doar pe salariu?

Am mai povestit pe blog despre surse de venit diferite încă din 2013, și atunci discuția aluneca pe aceeași pantă, toți se plângeau că sunt prea ocupați ca să mai facă ceva pe lângă job.

Un pic de freelancing, un proiect care promite să aducă venituri în câteva luni după ce îl pui pe picioare, vânzarea de produse SH, un hobby ce poate aduce bani, gen pictat tablouri sau făcut caricaturi, adevărul e că putem găsi ceva pe lângă job, dacă vrem, pentru a mai strânge niște bani. Doar că majoritatea ne complacem și găsim scuze, că e greu să lucrezi mai mult de 8-9 ore pe zi.

Țin minte că eu am avut declicul după ce am rămas fără job, cu mulți ani în urmă, chiar înainte de Crăciun. Noroc că lucra Mihaela, că nici bani puși deoparte nu aveam. După faza aia prima grijă a fost să mă angajez, a doua să punem bani deoparte și a treia să mă asigur că nu vin bani doar din salariu, că echilibrul meu financiar și mental nu va mai depinde de un șef. Între timp a apărut și agenția, deci lucrurile s-au schimbat mult, dar ideea rămâne.

Sursele de venit la români

Teoria mea e că 80% dintre românii ce lucrează depind complet doar de salariu. Și un sondaj simplu, voi câte surse de venit aveți?

[poll id=”2″]

RECOMANDĂ
  • 113
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
6 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Robert
9 mai 2020 22:44

🙂 la mine sursele sunt variabile in permanenta, “nu aduce anu’ ce aduce ceasu’ ” … dar niciodata nu m-am plans ca nu sunt suficiente venituri ptr ca niciodata nu vor fi, pot sa castig sute sau mii de euro lunar, experienta-mi dovedeste ca nu are importanta cantitatea. niciodata nu vei fi multumit daca te gandesti strict la vanituri ca la un target … nop, pentru mine veniturile sunt un mod sa-mi completez si diversific experientele de viata ! A fost o vreme cand Adsensul de ex. era in forta, cecurile cu miile de euro curgeau prin western union ca… Citește tot »

Nicu
Nicu
11 mai 2020 12:37

Interesant articolul. Insa, personal cred ca raspunsul la intrebarea “cate surse de venit ai?” depinde si de alti factori decat dorinta/vointa etc. In primul rand conteaza foarte mult ce salariu lunar ai…daca castigi 15.000 – 20.000 de lei sau chiar si mai mult pe luna nu stiu cat de mult iti mai doresti sa faci si altceva pe langa. Daca pe langa acesti bani mai castiga si sotul/sotia ma indoiesc ca primul tau gand este sa ai venituri suplimentare. In al doilea rand vorbim si de timp. Cand si un copil, un caine si un job la birou de la… Citește tot »

Nicu
Nicu
11 mai 2020 16:37
Răspunde către  Marius Sescu

Asa ar trebui sa fie, cum zici tu, insa stii cum este realitatea din piata…cunosc oameni care lucreaza de la 9.00 fix(daca intarzie se lasa cu discutii) si pana la 20.00 / 21.00 zi de zi pe salarii mediocre. Da, este vina lor ca fac asta, dar exista si astfel de oameni.

6
0
Lasă un comentariux
()
x