fbpx

Când breaking news-urile nu mai sunt breaking

Era o vreme când breaking news-urile erau folosite pentru știrile cu adevărat importante. Faptul că în 2001 turnurile de la World Trade Center s-au prăbușit era breaking news. Faptul că în 2008 băncile americane se prăbușeau aidoma castelelor de hârtie împreună cu economia mondială era breaking news. Titlurile astea erau folosite cu un scop, de a atrage atenția audienței asupra unei știri care nu trebuia ignorată.

După aceea ceva s-a întâmplat. Concurența tot mai mare pentru atenția publicului a determinat trusturile media să folosească breaking news, titlurile bombastice pentru orice mizerie, orice banalitate. Cu alte cuvinte, suntem luați de proști, ni se prezintă orice știre ca ceva foarte important. Așa s-a ajuns la situația actuală, în care nunta Elenei Băsescu e considerată breaking news, în care subiectul principal abordat de ziare sau televiziuni e nunta unui țigan bogat sau arestarea unui clan de interlopi, în care site-urile de sport au peste 100 de mii de articole ce conțin în titlu detonează bomba.

De asta presa o duce așa cum o duce, de asta publicul migrează spre alte surse de informare, fie că e vorba de bloguri, rețele sociale sau chiar rețeaua de prieteni. Pentru că știrile nu mai sunt știri, pentru că cei care ne bagă pe gât breaking news-urile astea ne insultă inteligența.

Să vă spun un secret, deși cred că îl știți și voi deja. Știrile de la televizor nu contează. Nici cele din presă. Sunt puține evenimente importante care să merite atenția noastră, evenimente despre care trebuie să știm pentru că ne vor influnța viața. Restul e umplutură. În continuare parlamentarii vor fi corupți, hoții vor fura, în țară vor avea loc incendii, accidente de mașini, iar vedetele vor crea scandaluri pentru a atrage atenția. Ne influențează astea cu ceva viața?

Nu, sunt doar informații inutile cu care ne alimentăm creierul. În locul lor eu vă propun să citiți o carte bună, să practicați un sport, să ieșiți la o plimbare, să învățați ceva nou, ceva util. Poate chiar să vă găsiți un nou hobby.

Nu îmi pare rău că am renunțat să mă uit la televizor pentru a fi informat sau că am renunțat să mai cumpăr ziare. Obiceiurile de consum se schimbă și asemeni mie, mulți tineri preferă să își obțină știrile de pe internet, filtrând accesul la informații prin rețeaua de prieteni sau cunoștințe din rețea. Dacă se va întâmpla ceva important cu siguranță voi afla de acel eveniment, cel mai probabil chiar înainte ca el să fie anunțat la televizor sau în ziare.

Am mai spus asta, pe internet știrile circulă mult mai repede.

În rest aveți grijă de unde vă informați. Breaking news-urile nu mai sunt breaking, știrile nu mai sunt știri. De ce să ne umplem capul cu nimicuri?

Recomandă

3 Comentarii

  1. TV-ul este o pierdere de timp?
    Cati dintre voi v-ati pus intrebarea aceasta?
    Poate unii s-au pus sau poane nu, dar cu siguranta o stim cu totii. TV-ul te tine legat ore in sir, uneori nefacand nimic. Cat timp petreci in fata televizorului? Si chiar iti foloseste la ceva? Eu, cu trei ani in urma am ajuns la concluzia ca TV-ul este o pierdere de timp.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *