fbpx

Întreabă-l pe Sescu: promovarea unei firme, joggingul și comentariile de pe Facebook

Continuăm cu seria Întreabă-l pe Sescu, plecând de la întrebările prin care ajunge lumea pe blog, plus cele primite pe email.

Dacă aveți întrebări despre marketing, comunicare, PR, social media, internet sau alte lucruri despre care am mai scris pe blog, le puteți lăsa în comentarii, trimite prin email sau direct pe Facebook ori Twitter, iar eu voi răspunde într-un articol ce va fi publicat marțea pe blog.

intrebari Întreabă l pe Sescu: despre Facebook, blogging și marketing

Cum reacționăm la comentariile negative, injurii, comentarii adresate din răutate pe Facebook?

Zoltan mi-a trimis o întrebare despre gestionarea comentariilor negative pe Facebook când vine vorba de pagina unui brand.

Ca sa interactionam cu fanii unei pagini de Facebook, la orice intrebare adresate de fani, nelămuriri, etc. incercam sa raspundem cat mai promt la comentarii, dar in cazul comentariilor negative, injurii, comentarii adresate din rautate, cum ar trebui sa reactionam? Stiu ca de sters, “nu am voie”, dar totusi, cum am putea rezolva aceste situatii?

Sunt o grămadă de articole cu sfaturi despre cum să reacționăm la comentarii negative pe Facebook. În primul rând, cel mai important lucru este că trebuie să răspunzi comentariilor critice. Dacă le ignori problema nu va dispare de la sine, ci se va amplifica, probabil vor apare mai multe comentarii.

Dacă comentariile conțin înjurături, sunt în afara subiectului, sunt lăsate de spammeri, trolli doar pentru a genera scandaluri eu aș șterge comentariile respective și aș bana persoana care caută scandal, dar aș posta și un mesaj în care aș explica cauzele pentru care am procedat astfel. Fanii adevărați vor înțelege. În plus, pe pagina de Facebook aș explica într-o notă cum sunt tratate comentariile cu limbaj licențios, pentru a nu lăsa loc de interpretări.

Dacă comentariile sunt la subiect, dacă este vina noastră, dacă comentariile sunt constructive nu ne costă nimic să ne recunoaștem greșeala, să spunem că ne pare rău și vă vom încerca să îndreptăm lucrurile.

În plus aș încerca să contactez persoana care a lăsat mesajul direct, pentru a vedea cum poate fi rezolvată problema. Regula de bază este să nu fim indiferenți. Uneori un mic cadou, un voucher de exemplu poate transforma un client nemulțumit în fanul numărul 1, dacă brandul știe cum să comunice. De citit.

Cum poți sa îti promovezi firma?

Majoritatea celor care întreabă asta caută metode de promovare cât mai ieftine sau gratuite. Totuși mulți uită atunci când dau drumul unei firme de resursa cea mai importantă: rețeaua de cunoștințe, prieteni, familie. Dacă aș da drumul unei afaceri eu m-aș asigura că toate persoanele pe care le cunosc știu ce servicii sau produse ofer, m-aș asigura că ei mă vor recomanda. Aș trimite emailuri, aș posta pe Facebook, LinkedIn, Twitter, pe blog, aș da telefoane. E un pas foarte important, de obicei prin recomandări veți obține primii clienți. De citit și Cum putem folosi social media în România pentru promovarea unui brand.

Pe lângă anunțarea prietenilor despre serviciile oferite de firmă aș folosi cât mai multe metode de promovare gratuite sau ieftine. Aș face bartere, colaborări cu firme ce oferă produse sau servicii conexe, parteneriate de promovare reciprocă, aș sponsoriza concursuri care se pliază pe targetul firmei mele, aș participa la cât mai multe evenimente unde pot să iau legătura cu clienții potențiali cât timp nu mă costă foarte mult, m-aș înscrie în asociațiile locale.

Cum să-ți gasesti un job la 40 de ani?

E nasol să ajungi la 40 de ani și să te chinui cu găsirea unui serviciu. Eu cred că problema rezultă în primul rând din faptul că oamenii uită se evolueze, se se perfecționeze, să învețe lucruri noi. În 2012 un simplu CV nu mai e suficient. Când am început eu să lucrez am intrat în vânzări. După aia am lucrat în marketing, mai ales pe campanii offline. După aceea am învățat tot mai multe despre marketingul online și folosirea internetului în promovarea unei afaceri. Mereu am încercat să văd ce se caută, încotro se îndreaptă domeniul de care sunt pasionat.

Joburile se schimbă, afacerile se schimbă, nu ne mai putem permite luxul de a rămâne cu bagajul de cunoștințe de pe băncile școlii. Sunt recomandări pentru tineri în căutarea unui loc de muncă valabile pentru oricine, indiferent de vârstă.

Mai sunt câteva explicații pentru cei care nu își găsesc un job și în articolul De ce nu imi gasesc un job, pentru care mi-am luat destule înjurături.

Ideea e simplă. Evoluați, învățați mereu ceva nou, fiți pasionați de domeniul în care lucrați iar dacă lucrurile nu mai merg încercați altceva. Sunt prea mulți oameni care își afectează viitorul deoarece țin cu dinții de trecut.

Cum să citesc cărţi pe mobil gratis?

Depinde de telefon, de sistemul de operare. De exemplu pe Android eu folosesc Aldiko pentru a citi cărți electronice în format epub sau PDF. O căutare pe Google după free epub books ne oferă deja site-uri relevante, dacă știm engleza. În rest mai sunt și variantele neoficiale, inclusiv torrenți sau site-urile cu cărți piratate, deși când o carte în format electronic costă cam jumătate din prețul unei cărți normale eu zic că ne-o permitem.

Cand e mai bine să alergi, dimineata sau seara?

În ultimii ani am încercat ambele variante. Am ajuns să alerg dimineața deoarece am constatat că seara mereu apare ceva, ori legat de familie, de job, ori o ieșire neprevăzută. În plus organismul meu e mai obosit seara. Dimineața pot să îmi planific mai bine timpul și să aloc măcar 30 de minute pentru jogging. Nu fac sport de performanță, dar la greutatea mea am ajuns să alerg 3 km fără oprire, de unde acum 2 ani mă prăbușeam după 500 de metri. E loc și de mai bine, maxim am ajuns să fac 8 km într-o oră. Bonus 3 aplicații Android pentru alergat.

Cum trimit un email care are peste 80 mb?

Limita în Gmail pentru atașamente este de 25 MB. în Yahoo de 20. Pentru fișiere mai mari există fisierul meu, transfer.ro, dropbox, sugarsync. Eu folosesc Dropbox de vreo 3 ani.

Cum ascund pozele pe Facebook?

În dreptul fiecărui album cu fotografii de pe Facebook există butonul Editează album. De acolo puteți selecta cine poate să vadă fotografiile din acel album. Dacă vreau să ascund fotografiile din album selectez Only me sau Doar eu.

Cum să inveti să tastezi mai repede?

Un curs de stenodactilografiere ar fi cea mai bună soluție. Se poate învăța și online.

Unde pot trimite comunicatele de presă?

Sunt prea multe site-uri de comunicate și tot mai apar: Comunicate de presa, Mediafax Comunicate, eComunicate etc. Totuși, mai ales pentru o afacere locală eu aș încerca să mă împrietenesc cu reporterii locali, sunt mai multe șanse ca o știre despre firma mea să apară la ziar dacă cunosc pe cineva decât dacă trimit un simplu comunicat de presă.

Aveți întrebări pentru articolul de marțea viitoare? Le aștept în comentarii, prin email sau direct pe Facebook ori Twitter.

Recomandă

Un comentariu

  1. Adevarul e ca daca ai ajuns la 40 de ani si nu stii cum sa iti gasesti un job esti intr-o mare belea. Ori economia e pe butuci.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *