Dacă ești vlogger, influencer, jurnalist sau lucrezi în domenii legate de internet vei aprecia Streampunks: YouTube and the Rebels Remaking Media, carte scrisă de Robert Kyncl, chief business officer la YouTube, în 20017. Înainte de asta tipul a lucrat la Netflix și HBO, deci știe câteva chestii despre cum funcționează online-ul și conținutul video.
Pe alocuri am avut senzația că exagerează prea mult cu laudele la adresa Youtube-ului și cum a revoluționat platforma asta felul în care consumăm clipuri video, dar este e o carte bună, cu multe detalii despre evoluția Youtube, a vloggerilor de pe platformă, cum s-au ridicat ei și felul în care video streamingul a schimbat și influențat multe industrii – afacerile, muzica, mass media, filmele.
Kyncl spune că Youtube și noile platforme care apar în peisajul media ușurează comunicarea, accesul la informație și motivează creatorii de conținut să producă material mai ușor, să creeze comunități, să își monetizeze conținutul și să provoace schimbări în societate.
E adevărat că cel puțin la noi nu se câștigă extraordinar de bine din reclamele Youtube, pară era în jur de 300 euro la 1 milion de vizualizări, dar cel puțin Youtube îți dă ceva, față de Facebook, unde majoritatea creatorilor de video nu primesc nimic.
Revenind la carte, sunt multe capitole interesante în ea, despre unele dintre ele vorbește direct autorul în interviul de mai jos:
În concluzie, Streampunks prezintă foarte bine puterea video-ului în ziua de azi, și cum acesta poate genera schimbări majore în societate, când e distribuit pe o platformă unde oricine are acces gratuit. Bonus, un articol despre câteva lucruri din istoria Youtube ce au fost omise în carte, că nu dădea bine la PR.