Taxa pe hipstereală

Dragilor, dacă mă uit un pic în jur la clasa medie, inclusiv cea românească, ajung la concluzia că avem prea mulți bani de aruncat și o ducem prea bine. Nu de alta, dar văd o mulțime de oameni în jurul meu cum cheltuie bani aiurea. Și sunt 2 variante acum, ori le pică bani din cer, ori sunt prea ușor de prostit.

Să vă explic. Mă uitam de exemplu în weekend cum se discuta pe Facebook despre nu știu ce eveniment cu burgeri organizat în București, unde pe lângă burgerii care costau în jur de 25 de lei bucata mai plăteai și bilet de 20 de lei pentru a intra acolo. Mi s-a explicat că taxa aia a fost pusă pentru a îi descuraja pe cei care vor să caște gura, pentru a asigura locuri libere la mese, sosuri la discreție și alte din astea.

Totuși, faptele rămân, organizatorii au considerat că vor fi suficient de mulți oameni dispuși să plătească 20 de lei pentru a intra într-un loc unde vor plăti alți bani pentru a cumpăra burgeri și cartofi la suprapreț, pe lângă banii luați pe chirie, de la cei care vindeau acolo chestii.

Nu discut acum despre calitatea mâncării de acolo, că nu am fost, dar am înțeles că organizatorii au gândit bine, era plin de oameni care au dat 20 de lei ca să poată da alți bani, ulterior, pentru a mânca. Și tot a fost aglomerat acolo. Mie mi se pare hipstereală, dar poate sunt eu prea sărac sau prea zgârcit. O altă chestie mișto e că mulți dintre ăștia care merg la festivalurile astea critică McDonald’s și KFC, deși ei mănâncă cam același lucru, e tot carne de vită, de pui sau de porc, dar adaosul e triplu, nu dublu.

După aia mă uitam la evenimentele de alergat în aer liber, unde s-a mers și acolo pe hipstereală. Să dai 100 de lei pentru a putea alerga în timp ce unii aruncă prafuri colorate pe tine e genial…pentru organizatori. Pentru participanți nu știu, dar probabil lumea se plictisește cam mult. Ultima dată când am verificat alergatul era gratuit, dar oamenii au vieți prea plictisitoare, să alergi prin pădure sau parc nu mai ajunge.

Și înțeleg chestia cu costurile organizatorice asigurate din costurile de participare, cam toate competițiile și concursurile în aer liber fac asta, dar sunt sume modice, sunt premii asigurate de obicei, de aici până la Hai să facem un business cu profit imens exploatând plictiseala oamenilor și goana după senzațional, alergatul prin oraș, e mult de mers.

Am văzut că mai nou pe afară se cer bani inclusiv pentru a participa la evenimentul de lansare al unui telefon nou. Și nu, nu îți dau telefonul inclus în prețul biletului, dar ai ocazia să îl vezi primul din public, tu și încă câteva mii de participanți, care au scos și ei banii pentru așa ceva.

Rezumând, ești fan al unui brand de telefoane mobile și plătești bani pentru a participa la lansarea acestuia, iar ulterior vei da bani pentru a îl cumpăra.

Ca încheiere, fiecare e liber să facă ce vrea cu banii lui, inclusiv să le dea foc, dacă asta îi face fericiți. Totuși, nu pot să nu remarc că mulți dintre noi am uitat cât de greu se fac banii. Toți cei care vin cu ideile astea geniale pentru a face bani exploatează niște slăbiciuni ale oamenilor, niște nevoi de bază, e dreptul lor să facă asta. Problema e când vezi cum aruncă oamenii obișnuiți bani pe prostii, în goana după senzațional, după celebritate, pentru a ieși un pic în evidență, a se simți mai speciali.

Și a doua zi tot ei se vor plânge că nu au bani pentru plata ratelor sau pentru mâncare. Dar au fost speciali pentru un weekend? Au fost.

Recomandă prietenilor!
  • 229
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
16 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Gabriela

Nu e prost cine cere…

Nicolaie Nitu

Salut. Nu ai voie sa dai foc la bani. Conform legii.

Nicolaie Nitu

Am retinut ideea principala. Esti contrariat de optiunile oamenilor de a cheltui banii. De fapt esti contrariat de valorile morale pe care unii membri ai societatii le au, valori care ii fac sa ia niste decizii de a cheltui cu care nu esti de acord. Incercam doar sa corectez un lucru incorect.

Nicolaie Nitu

“chestii mai utile” e un lucru relativ. Ei vad utilitatea in a cheltui asa banii. Banuiesc ca utilitatea vine din nivelul 4 al piramidei lui Maslow, self-esteem. Nu ma intelege gresit, nu zic ca e corect sau gresit ce fac ei ci doar ca ii inteleg. Dar stai linistit ca intervine formula utilitatii marginale si dupa al 3-lea eveniment cu burgeri vor cauta altceva. Acel “altceva” va fi si el trecut prin filtrul valorilor morale inainte de a decide daca merita sa cheltui bani pe el sau nu.

Monoranu

Chiar exista o categorie de oameni care fac bani prea usor. Easy come, easy go! 😉 Problema e educatia financiara de fapt. Ca daca ii faci (banii), nu inseamna ca tre sa ii cheltui pe toti pe hipstareala. Nu zice nimeni sa nu te bucuri de banii tai, dar nu strica sa te mai gandesti si la viitor.

Alex

Sunt de acord cu tine mai puțin in toate privintele. Trăim intr-o societate care funcționează pe baza de consum. Daca oamenii aia nu ar organiza ăilalți nu s-ar duce , cei ce vând nu ar angaja alți oameni la rândul lor și nici tu nu ai avea despre ce sa scrii. Deși stau lângă locul unde s a organizat nici eu nu am fost la Burgerfest cam din aceleași considerente ca ale tale dar nici nu ii condamn pe cei ce au fost. Nu este nimic in neregula sa te simți special măcar pentru o scurta perioada, e mult mai… Citește tot »

[…] Taxa pe hipstereală; […]

Sabina

Referitor la evenimentul cu burgeri, vreau sa vin cu o completare in cunostinta de cauza, deoarece am fost acolo si in prima si in a doua zi de eveniment. Cei 20 lei i-am dat pentru a participa la concerte. Mi s-a parut o suma modica pentru a vedea niste formatii care in alta circumstanta ar canta intr-un club pe o taxa de intrare mult mai mare. Exista posibilitatea de a lua un abonament ptr cele 3 zile de eveniment cu 45 lei. Burgerii intr-adevar f scumpi si mici, insa daca esti fan te duci acolo sa incerci de la mai… Citește tot »

trackback

[…] e vinovat și pentru aversiunea mea față de workshop-urile motivaționale și tot felul de acțiuni pe bani pentru hipsteri. Dacă citești câteva cărți despre dezoltare personală și educație financiară vei detecta […]