Detectorul de bullshit

Văzusem recent niște discuții despre superputerile noastre secrete, cred că era campanie pentru ceva. Am reținut ideea, la ce crezi tu că ești mult mai bun, față de cei din jurul tău? Și mă gândeam că superputerea mea este că detectez în 5 secunde când cineva încearcă să mă prostească. Eu îi spun detectorul de bullshit. Bine, s-ar putea să fie o superputere pe care o avem mulți dintre noi, că majoritatea am crescut într-o Românie în care se trăgeau multe țepe, și am învățat din ele, dar e o superputere care trebuie lucrată și întreținută, nu te naști cu ea.

Faza este că sesizez foarte repede când cineva încearcă să mă fraierească. Poate că vorbim de un vânzător care îmi vinde ceva slab calitativ la un preț ridicat, sau un client care vrea să mă convingă să lucrez mult prea ieftin la un proiect scump, și așa mai departe.

Țin minte că prin facultate simțeam instant când cineva încerca să mă convingă să intru într-un MLM. Nici nu era greu, discursul e cam același pe care îl auzim și acum: Oportunități de creștere fabuloase, câștiguri extraordinare, nu vrei să devii propriul tău șef? Totuși, multe cunoștințe puneau botul și plăteau pentru a intra în MLM-urile astea, și toate au ieșit mai sărace din experiență.

Sau când mergeam la un interviu de angajare și simțeam din primele 5 minute că angajatorul vrea un sclav plătit cu bani puțini, nu un angajat plătit în funcție de performanțe. Sau când un brand cere enorm de mult pentru produsele sale, deși poți găsi același produs mult mai ieftin (dar fără siglă pe el).

Poate tot detectorul de bullshit e vinovat și pentru aversiunea mea față de workshop-urile motivaționale și tot felul de acțiuni pe bani pentru hipsteri. Dacă citești câteva cărți despre dezoltare personală și educație financiară vei detecta rapid când ți se cer bani pentru chestii care nu merită plătite, și vei învăța să apreciezi mai mult timpul tău liber, vei știi să îți apreciezi mai bine valoarea.

Revenind, cred că fiecare ar trebui să lucreze mai mult la propriul detector de bullshit, te ajută să rămâi cu mai mulți bani în buzunar și să nu mai fii ușor de prostit. E mai greu la început, când ești tânăr și naiv, dar dup 25-30 de ani dacă încă îți iei țepe mari de la viață înseamnă că nu ți-ai făcut lecțiile.

Voi ce superputere aveți?

Recomandă prietenilor!
  • 22
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile