fbpx

Deci ne-am umplut de workshop-uri motivaționale, e ceva de speriat acum. Am remarcat tendința acum 3 ani, semn că începeam să fim și noi ca americanii, dispuși să dăm bani pe tot felul de cursuri care promit că ne fac viața mai bună, într-un fel de altul. Nu zic că unele din workshop-urile astea nu sunt bune, utile, dar majoritatea sunt doar praf în ochi, iar speakerii sunt la furat, la propriu. La furat banii noștri.

workshop motivational

Acum, dacă aveți o viață mai puțin fericită s-ar putea să fiți tentați să scoateți rapid banii pentru a participa la cursurile astea, care vă promit de toate: secretul fericirii, cum să duci o viață echilibrată, atrage banii în viața ta, cum sa le explici copiilor despre bani, ce trebuie să mănânci pentru a slăbi sănătos, cum să fii un speaker mai bun (da, sunt speakeri care te învață cum să vorbești în public), cum să devii un maratonist excelent și lista poate continua.

Dacă sunteți tentați să mergeți la unul din workshop-urile astea motivaționale, înainte de a arunca cu banii pe fereastră la propriu documentați-vă puțin și vedeți ce experiență au oamenii care vor vorbi.

Vă zic să vă documentați pentru că 99% din informațiile pe care le veți afla la workshop-urile astea sunt disponibile online, gratuit. Dacă citiți blogul meu înseamnă că aveți deja obiceiul să vă informați online. Dacă știți și limba engleză e și mai bine, din cărțile și articolele în limba engleză se inspiră majoritatea speakerilor de la noi care vor să vă facă viața mai bună. Folosiți Google și veți fi surprinși câte materiale utile puteți găsi, gratuit.

Vă spuneam și de verificat experiența speakerilor pentru că mulți dintre ei sunt oameni fără mari realizări în domeniul despre care vor să vă vorbească, dar care și-au construit o rețea de cunoștințe care îi recomandă și promovează. Nu vreau să dau nume, dar ca simplă regulă, eu nu m-aș duce la workshop-uri motivaționale:

  • despre bani unde speakerul este un amărât care nu are nici măcar o casă sau o mașină, sau ceva realizări în spate, și eventual are sub 30 de ani. Deci tu vrei să îmi explici mie cum să îmi gestionez banii, deși tu nu ai reușit până acum să faci asta? Tare…
  • despre alimentație unde vorbitorul sau vorbitoarea e cu cel puțin 20-30 de kilograme peste medie. Deci tu îmi spui mie cum să mănânc corect, în timp ce corpul tău indică clar că tu nu faci asta? Sigur…
  • despre antreprenoriat unde speakerul a avut o singură idee de succes, eventual și aia copiată de afară. Mai ales la noi văd că se practică, la tot felul de conferințe despre antreprenoriat sunt chemați aceeași speakeri care au lansat 1 magazin online și acum zic că au succes. Și nu e vorba despre magazinele online de top pe nișa lor. În schimb aș da bani să aud un speaker care a avut 15 afaceri cu care a dat-o în bară, a învățat ceva din eșecuri și după asta a construit 2-3 afaceri de succes.
  • despre social media, promovare online, blogging unde speakerul nu este deloc cunoscut în domeniu. Nu zic acum că un speaker în domeniul ăsta trebuie să aibă un blog cu 10k unici pe zi și să fie prieten cu toată lumea pe Facebook și Twitter, dar când ceri câteva sute de euro pentru un workshop mă aștept ca oamenii din domeniu să știe de tine, înseamnă că ai făcut niște campanii faine, nu?

Lista poate continua. În final prost nu e cine cere, ci cine cumpără, dar totuși, e mai bine să fiți prudenți. Repet ce am spus și la început, nu dați banii pe workshop-uri motivaționale, indiferent de domeniu, decât dacă aveți încredere în speakeri, știți că sunt oameni buni în domeniul lor, iar informațiile prezentate de ei vă vor fi cu adevărat utile, nu vor fi articole de pe internet reciclate.

De curiozitate, ați participat până acum la vreun fel de workshop pe bani? Ați fost mulțumiți?