fbpx

Despre workshop-urile motivaționale

Deci ne-am umplut de workshop-uri motivaționale, e ceva de speriat acum. Am remarcat tendința acum 3 ani, semn că începeam să fim și noi ca americanii, dispuși să dăm bani pe tot felul de cursuri care promit că ne fac viața mai bună, într-un fel de altul. Nu zic că unele din workshop-urile astea nu sunt bune, utile, dar majoritatea sunt doar praf în ochi, iar speakerii sunt la furat, la propriu. La furat banii noștri.

workshop motivational

Acum, dacă aveți o viață mai puțin fericită s-ar putea să fiți tentați să scoateți rapid banii pentru a participa la cursurile astea, care vă promit de toate: secretul fericirii, cum să duci o viață echilibrată, atrage banii în viața ta, cum sa le explici copiilor despre bani, ce trebuie să mănânci pentru a slăbi sănătos, cum să fii un speaker mai bun (da, sunt speakeri care te învață cum să vorbești în public), cum să devii un maratonist excelent și lista poate continua.

Dacă sunteți tentați să mergeți la unul din workshop-urile astea motivaționale, înainte de a arunca cu banii pe fereastră la propriu documentați-vă puțin și vedeți ce experiență au oamenii care vor vorbi.

Vă zic să vă documentați pentru că 99% din informațiile pe care le veți afla la workshop-urile astea sunt disponibile online, gratuit. Dacă citiți blogul meu înseamnă că aveți deja obiceiul să vă informați online. Dacă știți și limba engleză e și mai bine, din cărțile și articolele în limba engleză se inspiră majoritatea speakerilor de la noi care vor să vă facă viața mai bună. Folosiți Google și veți fi surprinși câte materiale utile puteți găsi, gratuit.

Vă spuneam și de verificat experiența speakerilor pentru că mulți dintre ei sunt oameni fără mari realizări în domeniul despre care vor să vă vorbească, dar care și-au construit o rețea de cunoștințe care îi recomandă și promovează. Nu vreau să dau nume, dar ca simplă regulă, eu nu m-aș duce la workshop-uri motivaționale:

  • despre bani unde speakerul este un amărât care nu are nici măcar o casă sau o mașină, sau ceva realizări în spate, și eventual are sub 30 de ani. Deci tu vrei să îmi explici mie cum să îmi gestionez banii, deși tu nu ai reușit până acum să faci asta? Tare…
  • despre alimentație unde vorbitorul sau vorbitoarea e cu cel puțin 20-30 de kilograme peste medie. Deci tu îmi spui mie cum să mănânc corect, în timp ce corpul tău indică clar că tu nu faci asta? Sigur…
  • despre antreprenoriat unde speakerul a avut o singură idee de succes, eventual și aia copiată de afară. Mai ales la noi văd că se practică, la tot felul de conferințe despre antreprenoriat sunt chemați aceeași speakeri care au lansat 1 magazin online și acum zic că au succes. Și nu e vorba despre magazinele online de top pe nișa lor. În schimb aș da bani să aud un speaker care a avut 15 afaceri cu care a dat-o în bară, a învățat ceva din eșecuri și după asta a construit 2-3 afaceri de succes.
  • despre social media, promovare online, blogging unde speakerul nu este deloc cunoscut în domeniu. Nu zic acum că un speaker în domeniul ăsta trebuie să aibă un blog cu 10k unici pe zi și să fie prieten cu toată lumea pe Facebook și Twitter, dar când ceri câteva sute de euro pentru un workshop mă aștept ca oamenii din domeniu să știe de tine, înseamnă că ai făcut niște campanii faine, nu?

Lista poate continua. În final prost nu e cine cere, ci cine cumpără, dar totuși, e mai bine să fiți prudenți. Repet ce am spus și la început, nu dați banii pe workshop-uri motivaționale, indiferent de domeniu, decât dacă aveți încredere în speakeri, știți că sunt oameni buni în domeniul lor, iar informațiile prezentate de ei vă vor fi cu adevărat utile, nu vor fi articole de pe internet reciclate.

De curiozitate, ați participat până acum la vreun fel de workshop pe bani? Ați fost mulțumiți?

Recomandă

22 Comentarii

  1. Decât să dau bani pe astfel de workshop-uri, mai bine beau o bere, două, trei.
    Nu spun că toate sunt bullsh*t-uri, dar da, ai dreptate, cu unele îţi pui mâinile în cap.
    Workshop-urile pe bani sunt un fel de afacere de tip “boutique” în multe cazuri, din păcate.
    Trăim în vremuri în care toată lumea e expert, guru, specialist…

  2. Dacă nu experimentezi fără calitate, nu ai de unde să știi cum ar trebui să fie cu calitate. Aici nu cred că sunt probleme, fiecare din noi a participat cel puțin o dată la un workshop prost.
    Însă oamenii care plătesc pentru workshop-urile/evenimentele/trainingurile care pentru tine și pentru mine sunt un mare bullshit, pleacă de acolo extaziați pentru că n-au mai văzut în viața lor. True story, văzută cu ochii mei!

    Și asta e trist!

    • De regulă sunt aceeasi oameni care nu au timp sa citeasca o carte din domeniul respectiv, dar li se pare mult mai ok sa dea de 5 ori mai multi bani ca sa le spuna un tip aceleasi lucruri live.

    • Vaai, da! Cum raman unii extaziati, ma socheaza si pe mine. Am fost o perioada la workshop-urile gratuite, care promovau cele platite, pentru a studia fenomenul. Am ramas surprinsa sa vad sali pline, oameni incantati si entuziasmati in urma celor auzite.

  3. Mai sunt workshop-uri Amway, Kunden Broker si altele de gen MLM…Oamenii au nevoie de repere si le iau de unde gasesc.
    Educatia financiara si principiile unei vieti echilibrate ar trebui sa fie materii de studiu inca din clasa intai. Exemplu: evreii sunt in general in pozitii bune nu pentru ca ar fi mai inteligenti decat ceilalti, ci pentru ca beneficiaza de aceasta educatie din familie.

  4. Lista de carti care pot tine loc de workshop-uri, recomandate de oameni cu experienta:
    – Mitul intreprinzatorului (The E-Myth Revisited) de Michael Gerber
    – Ce-ar face Google? (What Would Google Do?) de Jeff Jarvis
    – Biblia Vanzarilor (Sales Bible) de Jeffrey Gitomer
    – Curs de vanzari de Zig Ziglar
    – De la Idee la Bani (Think and grow rich) de Napoleon Hill

  5. Da, e normal sa plece extaziati pentru ca este informatie noua pentru ei, au fiecare revelatiile lor si sunt fericiti pentru asta.

    Poate acele workshop-uri nu se adreseaza celor care au deja habar despre ce se vorbeste acolo.

    E usor sa judecam pe altii fara sa vedem imaginea de ansamblu. Fiecare eveniment are targetul lui, daca nu esti in target asta nu inseamna ca ev. nu e bun, doar ca tu esti la alt nivel si incepatorii au si ei nevoie de initiere. Este vorba de a intelege nevoile fiecaruia indiferent la ce nivel se afla.

    Si eu daca m-as duce la un workshop super basic despre pilotarea avioanelor as zice wow la sfarsit 🙂

  6. Ok cu comentariile. Intrebarea e de ce in josul paginii dupa ce faci apologia celor care nu sunt in stare sa transmita informatie relevanta la un curs ai niste link-uri cu Bussines Day si alte cursuri “mai OK” decat altele. Tu critici ceva, generalizat – frate e cate unii care-ti fura banii- dar uite ca tocmai eu ii fac trafic unuia care iti garantez eu ca e bun. Macar renunta putin la “ipocrizia” ca faci lucrurile ca sa-i “trezesti” pe fraierii care aunca banii celor care au relatii printre prieteni. Intrebare – ai creat acest material pur si simplu din inspiratie sa aveai de spus ceva interesant din experienta cu subiectul :

    Etichete:dezvoltare personala, workshop
    Trimit 1 newsletter pe saptamana. Aboneaza-te la articole prin RSS feed, email,
    Iti recomand si:
    Business Days la Iași pe 3-4 octombrie. Probabil cel mai important eveniment de afaceri din zona …
    Iași: Workshop-urile PRbeta pentru studenții pasionați de comunicarea online
    Zilele Marketerului în Iași ”
    Nu te acuz de dirijare subtila si persuasiva -daca tot ai citit Biblia vanzarilor a lui Gitomer – dar ma intreb retoric : esti sincer pana la capat? Ai scris asa “just becouse” sau mai ai si tu interese la fel ca cei care sustin cursuri de PR sau de afaceri ?
    Si apoi ce o sa te faci cand vei dori si tu sa sustii cursuri pe baza expertizei acumulate?

    • Dacă nu ai auzit de pluginurile pentru Related Posts comentariul tău e complet irelevant. In primul rand, nu am spus ca toate cursurile sunt proaste, ci doar ca trebuie sa verifici atent inainte de a da banii unuia care promite ca te invata diverse chestii intr-un domeniu.

      E greu să te prinzi că recomandările de sub articol sunt generate automat de un plugin? Mă amuză bloggerii ăștia care descoperă roata din nou. Și focul. Urmează blogurile în engleză.

      Da, am interese, asta e chiar tare :), de aia am recomandat evenimente cu participarea gratuita sau unde am dat invitații moca celor care lăsau comentarii pe blog. Se vede că ești nou pe aici. Am fost la destule evenimente, inclusiv ca speaker, doar că nu mă interesează să mă laud peste tot cu asta, iar dacă susțin un workshop cu siguranță prezint informații din experiență, nu din cărți.

      • Da sunt nou. Nu stiam de “pluginurile pentru Related Posts “. Comentariul era partinitor si categorisea pe cineva mai bun sau mai putin bun decat altcineva. Publicul totusi filtreaza mai bine decat comentatorii de pe margine.
        nu sunt bolgger…pur si simplu am simtit nevoia sa punctez ceva ce era prea “polarizat”…. pentru ca mie imi place echilibrul .
        Iti multumesc pentru raspuns.

  7. Acum cand informatia e peste tot sa mai dai si banii pe ea nu e o chestiune inteleapta.
    Ai internetul la dispozitie care
    este o resursa incredibila de informatii.

    Si cu toate astea, atat de putini oameni pornesc o afacere. De ce?

    Pentru ca odata cu aceasta cantitate imensa de informatie de care
    dispunem, a crescut si neincrederea in fortele proprii.
    Sunt unii probabil care merg la cursuri nu numai pt informatie ci pentru a-si recapata forta in proprile puteri …
    Oricum nu se merita sa aruncam cu banii pe informatii cand informatile sunt la tot pasul dar nu toti stiu sa le si gaseasca 🙂

  8. […] tot detectorul de bullshit e vinovat și pentru aversiunea mea față de workshop-urile motivaționale și tot felul de acțiuni pe bani pentru hipsteri. Dacă citești câteva cărți despre dezoltare […]

  9. bună! mă bucur mult că am găsit blogul dvs și am citit articolele despre workshopuri motivaționale și workshopuri de promovare. eu sunt psiholog/consilier psihologic de meserie. am participat și eu la un workshop gratuit din astea, eu ca om de știință nu sunt deacord cu chestii de genul asta. eu sunt pasionată de a organiza workshopuri/ cursuri online, dar în domeniul științific care sunt și terapeutice.
    eu nici nu prea citesc cărți motivaționale din acești autori americani, pentru că cei care scriu despre dezvoltare personală nu sunt validate științific. eu citesc cărți de autocunoaștere, dar ele sunt scrise de psihologi/psihoterapeuți. dar nici ei nu prea fac promovări din asta cu chestii motivaționale. din punctul meu de vedere un workshop de dezvoltare personală va trebuii să aibă tehnici practice, jocuri etc. nu doar niște teorii motivaționale prezentate de americani mai deștepți care nu au nici pregătire în domeniul dezvoltării personale și vorba dvs sunt pe net o grămadă de articole despre așa ceva. mulțumesc mult și mult succes!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *