fbpx

Ah, notificările, ce ne-am face fără ele? Păi nu am pierde timp inutil, zic eu.

Notificările, atât cele care provin de la programele instalate pe calculator cât și cele de la aplicațiile de pe smartphone, toate ne consumă timpul și ne afectează concentrarea. Și nu e vorba doar de verificatul emailurilor.

Exemplu: te pui în fața calculatorului cu gândul să muncești 30 de minute neîntrerupt. Ai o idee bună, ești în formă și începi să îți faci treaba. După vreo 10 minute primești o notificare cum că ai un email nou în Gmail. Interesant, ia să vedem noi de la cine o fi emailul? Peste 5 minute ai citit emailul, ai răspuns înapoi și te pregătești să te întorci la munca când, ce să vezi, cineva ți-a trimis un mesaj pe Facebook. După încă 10 minute de chat chiar vrei să te apuci de treabă. Stai, prietenii tăi sunt la mare și s-au apucat să posteze fotografii pe Instagram, iar telefonul tău ține neapărat să îți amintească de ele, notificare după notificare. Uau, chiar se distrează lumea, cum ar fi să îi suni puțin?

push-notifications

Într-un final după 3 ore pierdute aiurea parcă te-ai întoarce înapoi la munca reallă, chiar dacă productivitatea, creativitatea și cheful de muncă au ajuns la zero. Dar hei, e ora 1 deja, e timpul să iei pauza de prânz, nu? Ce bine!

Cred că înțelegeți unde bat. Primim prea multe notificări de la tot felul de aplicații care ne strică concentrarea. Nu zic acum să vă blocați accesul la email, rețelele sociale și restul conturilor online cât timp munciți, dar cel puțin puteți dezactiva notificările de la aplicațiile din smartphone care vă fură timpul. Idem și pentru email, rețelele sociale, RSS reader, dacă folosiți extensii de browser care vă anunță când apar noutăți dezactivați-le.

Acum nu spun să nu vă mai verificați deloc emailul sau conturile sociale, ci să vă stabiliți voi ora și durata de timp alocată pentru chestiile astea. De exemplu la 2 ore lucrate luați o pauză de 15 minute pentru a verifica emailul, după alte 2 ore de muncă verificați în 5 minute noutățile din rețelele sociale.

Nu zic că eu reușesc să respect mereu regulile, uneori mă mai trezesc verificând Gmailul din 10 în 10 minute, mai ales când aștept un email important, dar ideea e că cu cât aveți mai puține aplicații care vă deranjează cu notificări cu atât veți fi mai productivi. Bine, dacă vreți să fiți productivi, pentru că dacă vă plătește cineva să frecați menta online e altă discuție. 🙂

Și apropo de email, încă un sfat. Dacă purtați discuții importante pe email cu clienți, parteneri, furnizori etc și vedeți că nu reușiți să vă înțelegeți, să ajungeți la un acord comun, puneți mâna pe telefon și sunați-i direct. Uneori o conversație de 2 minute la telefon vă poate scuti de timpul pierdut cu zeci de emailuri în care încercați să clarificați ceva. Da, emailul e important pentru că aveți acolo confirmările oamenilor cu care discutați chestii importante, dar uneori un telefon sau o discuție fața în față rezolvă mult mai rapid neînțelegerile.

Voi ce faceți pentru a fi mai productivi?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
3 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
HA

Intrebare : pe feisbuci poti dezactiva notificarile de la grupurile din care faci parte ?

Alina

Super articolul!

Intr-adevar sunt o gramada de chestii printre care si aceste notificari care ne fura timpul.
Oricum, eu am grave probleme de time management. Sper sa mi le pot corecta.

Numai bine!

3
0
Lasă un comentariux
()
x