fbpx

Ce idei utile putem „fura“ de la speakerii motivaționali

În ultima perioadă speakerii motivaționali sunt criticați cam peste tot, lucru care nu mă întristează chiar deloc, deoarece maxim 2% dintre ei aduc ceva util societății, restul sunt doar clone ce recită aceleași truisme citite prin cărțile scrise acum 40 de ani de americani.  Nu mai sar să îi critic și eu, că am făcut-o deja în urmă cu 5 ani.  Mai bine să vă zic ce am putea fura util de la ei și integra în viața noastră, dincolo de bullshit-urile cu …Și tu poți reuși în viață, trebuie doar să îți descoperi puterea interioară.

Stați că am scris mai multe pe subiect: Tinerii și alegerea mentorilor greșiți, Problema cu workshop-urile gratuite și cam toate articolele de la dezvoltare personală.

Sunteți gata să aflați ce putem fura de la spekerii ăstia? Hai să începem.

1. Speakerii motivaționali sunt extrem de perseverenți, încăpățânați, își urmăresc obsesiv obiectivele. Încearcă unul să te prostească cu ceva curs despre afaceri deși el nu are bani să treacă strada, tu îl dai afară pe ușă, el intră pe geam, te sună, îți trimite emailuri, mesaje, face orice ca să te convingă. E nevoie de un refuz ferm, uneori chiar de o înjurătură, ca să scapi de el.

Nu zic acum să devenim și noi la fel de enervanți, dar am putea fura de la ei măcar ambiția de a ne stabili niște obiective și a ne ține de ele cu atenție.

2. Speakerii motivaționali sunt foarte atenți cu modul în care arată, cum se îmbracă, cum comunică cu ceilalți. Unii ar zice că sunt hipsteri, alții că sunt metrosexuali, dar majoritatea celor care încearcă să îți vândă cursuri din astea se îmbracă elegant, își asortează hainele, sunt atenți la ce mesaje transmit nu doar prin cuvinte, ci și prin gesturi, expresii, la nivel subliminal.

Ca idee, cred că în ultimii ani am purtat costum de 2-3 ori pe an maxim. Și având în vedere că interacționez des cu clienții la firmă, sunt conștient de faptul că unora dintre ei le-aș face o impresie mai bună dacă aș fi mai aranjat, dacă aș vorbi mai protocolar. dacă…. Cine știe, poate aș putea chiar să negociez niște contracte mai bune pentru noi, dacă aș renunța la blugi și tricou din când în când.

Ce vreau să zic este că din păcate încă trăim într-o societate unde oamenii se iau foarte mult după aparențe, și dacă vrei să faci o impresie bună nu contează doar ce ai în cap, ci și cum arăți, cum te comporți, cum te îmbraci și cum vorbești. Cel puțin când interacționezi prima dată cu o persoană sau o companie.

3. Speakerii motivaționali sunt foarte organizați. Dacă îi urmărești un pic vezi că își notează mereu chestii prin agende, task-uri, folosesc diverse sisteme pentru a se evalua, și nu e doar o chestie de fațadă, din cărțile alea de dezvoltare personală au reținut bine partea asta, că un om organizat are mai mult succes ca unul pentru care haosul e un mod de viață.

Din fericire pe partea asta stau și eu bine, urma de OCD pe care o am se manifestă fix aici, totul trebuie să fie organizat și ordonat la mine, dar dacă aveți impresia că viața voastră e în derivă și nu știți de unde să începeți furați ideea asta, căutați un sistem prin care să stabiliți ce aveți de făcut pe etape, cum vă puteți evalua progresul, o aplicație în care să vă notați ce aveți de făcut zilnic și așa mai departe.

4. Speakerii ăștia sunt foarte informați, mereu la zi cu știrile, și se pot integra ușor în diverse medii, adaptându-se în funcție de profilul oamenilor.

Teoria spune că oamenii pot fi introvertiți sau extrovertiți, adică cei ce preferă singurătatea și cei ce sunt sufletul petrecerii. În practică eu am văzut și mulți introvertiți ce au învățat să își depășească handicapul, să socializeze cu brio în diverse împrejurări, ba chiar să facă prezentări extraordinare în fața a mii de oameni, dar când show-ul se termină ei nu stau la băut și socializare, ci își strâng jucăriile și pleacă. Au venit, au livrat, au plecat.

Ce vreau eu să zic este că ne putem depăși problemele dacă lucrăm asupra lor, și chiar dacă am prefera să fim singuri mai mereu putem învăța cum să ne creăm măști, să fim sociabili, pentru a ne integra mai ușor în societate, când situația o cere.

Ce mai adăugăm pe lista de chestii pe care le putem fura de la speakerii motivaționali? Doar nu o să fac eu toată lista, nu?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Dictie buna in majoritatea cazurilor, indiferent ca sunt sarlatani sau nu. Tonalitatea vocii e de asemenea foarte importanta intr-o discutie fata in fata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *