Aproape mi-a murit un neuron când am văzut o tânără cum se poza cu un speaker din ăsta motivațional, care îți banii pentru a te învăța cum să faci succes. Tânăra îl considera pe speakerul ăsta mentorul ei. Probabil ea își va schimba opinia în câțiva ani, când viața reală o va izbi din plin, dar între timp problema rămâne, tinerii își aleg greșit mentorii, cei după care se ghidează în viață, cei care le influențează setul de valori. Sunt ușor de manipulat, mai ales la început. Știu, pentru că și eu am fost acolo.
Problema asta, cu alegerea de mentori greșiți, nu e doar din vina lor, ci și pentru că nu avem mentori reali, modele demne de urmat.
În societatea noastră toate valorile sunt date peste cap. Vezi oameni de afaceri cum îți explică felul în care au făcut succes, deși ei au avut norocul de a face niște combinații, de a da niște tunuri când începea România să prindă gustul capitalismului. Vezi vedete de carton cum sunt mediatizate peste tot, deși singurul lor talent este că dau bine în poze și/sau au un sponsor în spate. Vezi tot felul de speakeri pe la conferințe, care îți promit că te vor învăța să faci bani, ai succes, să trăiești sănătos, să îți găsești partenerul ideal, deși dacă îi analizezi puțin constați că viața lor reală nu reflectă reușitele astea.
Unde ne găsim mentorii? În nici un caz printre vedete, printre speakerii care îți iau banii și îți promit marea cu sarea, printre oamenii de afaceri mediatizați excesiv peste tot. Nu zic că nu sunt și mentori printre ei, dar mai rar, cu cât un om e mai disperat după atenție, cu atât are mai puține valori demne de preluat.
Oamenii buni care ne pot influența pozitiv viața, de la care putem învăța un set de valori ce ne pot ajuta în business și la nivel personal de regulă sunt mult mai discreți, nu sunt oameni care vor să stea în lumina reflectoarelor. Sunt printre noi, Sunt oameni care fac și tac, persoane care inspiră prin comportamentul și acțiunile lor de zi cu zi, nu prin discursuri sforăitoare.
Eu recunosc că nu am avut un singur mentor. Totuși, am avut norocul să întâlnesc oameni buni de-a lungul vieții, care m-au inspirat și mi-au transmis din ideile și valorile lor.
Părinții m-au învățat să fiu corect cu ceilalți, să nu însel, mi-au arătat că pentru a reuși în viață trebuie să muncești mult, iar când vine vorba de bani nu poți cheltui ce nu ai. Vrei mai mulți bani? Întâi muncești pentru ei, după aceea îi cheltui.
Am avut profesori care mi-au arătat că școala nu se termină niciodată, că nu e suficient pentru a te dezvolta să înveți materia, ci trebuie mereu să fii curios, să înveți lucruri noi, să citești, să te autodepășești.
Am cunoscut manageri prin firmele unde am lucrat care mi-au explicat ce înseamnă să gândești pe termen lung în business, cum să abordezi relația cu clienții și partenerii, cum un câștig pe termen lung e mai important decât o pierdere pe termen scurt, cum să fii ordonat, disciplinat, să îți stabilești obiective și metode de a le măsura. Să fii corect în business.
Am prieteni de la care am furat pasiunile și obiceiurile lor bune, când am văzut că mă pot ajuta să am o viață mai bună.
Ei și mulți alții m-au ajutat să mă formez, să fiu ceea ce sunt azi.
În opinia mea, nu poți avea un singur mentor în viața asta, dar poți prelua de la toate persoanele pe care le cunoști anumite valori, obiceiuri, idei, indiferent de domeniu, atât timp cât ele sunt autentice, și oamenii de la care le preiei chiar au reușit în viață datorită lor.
Totuși, rețineți un lucru, un mentor adevărat nu e acela care îți cere banii pentru a te ajuta, deși el nu se poate ajuta pe sine. Nu zic că nu va funcționa ajutorul lor, dar mentorii reali sunt cei care chiar sunt pasionați de ceea ce fac, chiar au succes în domeniul lor, și transmit mai departe învățăceilor ceea ce au învățat pentru că simt nevoia de a da înapoi.
[…] Nu mai vin cu clasicul sfat de a nu crede tot ce citiți și vedeți pe net, ar trebui să știți deja asta. Mai trist e sunt multe puștoaice care urmăresc influencerițele astea și cred că pot ajunge și ele să aibă un stil de viață fabulos. Asta e realitatea, sunt prea puține modele demne de urmat. […]
[…] topul clipurilor trending pe Youtube în România și mi-am amintit de articolul despre tineri și alegerea mentorilor greșiți. Dacă vreți o radiografie a societății nu vă trebuie studii de piață, e suficient să vă […]