fbpx

Avem nevoie de modele decente în societate

Mă uitam eu cam strâmb pe topul clipurilor trending pe Youtube în România și mi-am amintit de articolul despre tineri și alegerea mentorilor greșiți. Dacă vreți o radiografie a societății nu vă trebuie studii de piață, e suficient să vă uitați la ce conținut video consumăm intens: manele, cancan, știri senzaționale, vedete de carton, las Fierbinți și maxim 10% emisiuni decente, ce hrănesc creierul. Și partea tristă e că viitorul nu arată prea bine, că degeaba se chinuie unii părinți să își crească corect copiii, dacă valorile scoase la înaintare de societate sunt greșite.

Uite, mă uitam la Simona Halep, ca sportivă cu multe reușite ar putea fi un exemplu de succes pentru copii, ar putea fi folosită în ceva campanii din astea de conștientizare a faptului că munca și efortul susținut te pot ajuta să reușești în viață.

Totuși, ea nu prea ține prima pagină a ziarelor decât atunci când mai câștigă un turneu, în rest peste tot suntem inundați cu bârfe despre diverse tragedii reale sau false ale unor vedete.

Și aici e atât vina mass-media, că promovează non-valorile, cât și a noastră că ne complacem și consumăm mizerii din astea. Nu sunt eu poate cel mai bun exemplu să fac morală, dar nu urmăresc emisiuni de genul ăsta, evit site-urile cu astfel de știri, ba chiar și în lista de Facebook curăț rapid prietenii care distribuie așa ceva.  Cum zice și James Altucher, eliminarea zgomotului inutil te ajută să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante.

Cred că ar trebui să scoatem mai mult la înaintare oamenii buni din societate, cei care pot arăta că secretul succesului în viață nu e să faci combinații cu statul, să dai țepe sau să îți arăți fundul în prime time la tv, cei care reușesc să ne inspire să fim mai buni, mai corecți cu noi și cu ceilalți.

Cred că ar trebui să penalizăm publicațiile și pe cei care vor să ne prezinte oameni falși, prefăcuți, ca pe exemple pozitive. Cum și de unde ar trebui început nu știu exact, dar ce știu sigur e că nu îmi doresc o astfel de țară pentru copiii mei.

Recomandă

3 Comentarii

  1. problema nu e in reper ci chiar ideea de reper. are you monkeys. you gotta think for yourself, make the right choices for yourself. atat timp cat va exista ideea de reper moral, societata va defaulta

  2. in calitate de parinte al unui copil de 9 ani pot spune cu mana pe inima ca nici scoala nu mai este ce a fost si este in zadar sa te zbati sa iti educi copilul cum trebuie, sa nu se uite la disney sau minimax dar in schimb pe history … Scoala … cand si cel mai “bad boy” din scoala apleca privirea in fata unui prodfesor acum profesorii lasa privirea in pamant cand trece pe langa elevii ce isi beau cafeaua si servesc tigara in fata scolii….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *