fbpx

Apreciați mai bine cât valorează timpul vostru

Discuția de la Vali despre românii care nu vor să plătească pentru servicii și se chinuie ei să rezolve, să repare sau să găsească mai ieftin mi-a reamintit de faptul că noi nu prea știm cât valorează o oră din timpul nostru. Chestia asta e justificabilă la 20 de ani, când avem prea mult timp liber la dispoziție și prea puțini bani. Atunci are sens să repari tu, să faci tu, să înveți cum se face, să cauți oferte că poate găsești cu 5 lei mai ieftin.

Și la 60 de ani are sens, că poate ai lăsat-o mai moale cu munca, te apropii de pensie și îți place să meșterești tu, să te bucuri că ai găsit o ofertă bună, că ai mai învățat să faci ceva nou, vorba aia, îți ține creierul în priză.

În schimb goana asta după lasă că fac eu, lasă că învăț eu, lasă că găsesc eu mai ieftin nu prea are sens între 30 și 50 de ani, când se presupune că ai acumulat ceva experiență în domeniul tău și câștigi decent sau chiar foarte bine din profesia ta. Atunci nu prea are sens să îți repari tu mașina, sau să văruiești, sau să construiești nu știu de, decât dacă ai o pasiune foarte mare din șurubărit și reparat și te relaxează asta, meșteritul e viața ta.

În termeni practici, când cariera ta e pe val și tu câștigi 500 de lei pe zi (zic și eu) nu prea are sens să pierzi o zi întreagă pentru a repara ceva, dacă poți plăti pe altcineva cu 200 de lei pentru lucrare și tu ieși pe profit. Evident, dacă ești plătit cu 50 de lei pe zi are sens, sau poate că trebuie să îți schimbi jobul, și să înveți ce face meseriașul care câștigă mai mult ca tine.

Zic rău?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Asta am observat eu la mine, bine, inca la inceput, dar chiar am inceput sa prefer timpul/flexibilitatea in detrimentul banilor + plata asta pe servicii online pe care acum 5-7 ani nici nu puteam sa percep asa ceva :)) acum am abonamente peste tot pe unde am nevoie si imi face viata mai usoara

  2. Depinde de multe chestii. Faptul ca ai banii in cauza nu inseamna sa iti bati joc de ei, platind mult pe servicii care iti iau 10 minute, sau sa astepti cu saptamanile pana vine “specialistul”. Barbata-miu schimba el uleiul la ambele masini si aranjeaza franele, pentru ca ar costa peste 1000 de dolari. Si nici banii nu ar fi neaparat problema, ci serviciile in general proaste de care am avut parte si timpul pierdut aiurea pe drumuri, cu programari la sfantul asteapta etc. Am avut ceva probleme la acoperis, ne costa peste 5000 de dolari sa vina unul sa le rezolve. A reparat barbata-miu in maxim 2 ore, cu echipament special, care a costat 10% din suma. Oricum stia ce are de facut, a mai lucrat chestii din astea, dar initial se gandise si el sa astepte specialistii. A facut el singur treaba. Avem de reparat la demisol, preturile sunt absolut cretine. Prefer sa cumpar eu izolatia si rigips si sa le punem. Am facut si in Romania munca de genul (zugravit, pus parchet). Daca ai timp 1-2 zile si lucrezi impreuna, nu e mare branza sa rezolvi multe dintre probleme.

    Normal, pentru alte chestii (schimbat ferestre, reparatii la masina etc.) apelam la cei specializati, dar nici nu arunc banii pe fereastra pentru o ora de plimbat masina de tuns iarba sau vopsit un perete.

    • Bărbatul tău e handyman, bravo lui că știe să le facă. La chestii simple sau care durează puțin mă bag și eu, dar la lucrări complexe am învățat să plătesc sau să cer ajutorul, oferind alte servicii la schimb. Nu de alta, dar am pierdut și timp, am stricat și materiale, și la final tot a trebuit să plătesc meseriași, deci am cheltuit 200%. Pentru mine e lecție învățată, nu te băga unde nu știi.

  3. La fosta casa pe care am vandut-o am cerut o oferta pentru un strat de amorsa + doua maini de lavabila alba. In total, cu cele doua maini date, ar fi fost in jur la 500mp sa zicem +/-. Cam toti mi-au cerut 2000 euro pentru asta. Am zis ca cu banii aia fac altceva. Am chemat doi prieteni (sora si frate) si in doua zile am dat noi toata casa fara sa ne grabim si cu pauze destul de lungi pentru ca ne place sa povestim. 🙂 A iesit lux.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *