fbpx

Mai e normal să consumi alcool frecvent, după 30 de ani?

Am prins o discuție interesantă pe Twitter, un englez se mira un pic de cultura americană în ceea ce privește consumul de alcool – până la 21 de ani ei nu au voie deloc să consume deloc din punct de vedere legal, între 20 și 30 imaginea stereotip e de tineri care beau la greu, mai ales la petreceri, și e considerat un lucru normal, iar după 30 de ani societatea se așteaptă să bei foarte puțin, doar la evenimente sociale, eventual beri light, băuturi fine, nu vodca.

Ce i se spunea în comentarii, și ceea ce cred și eu, este că americanii știu ceva la faza asta. Consumul de alcool îți poate afecta creșterea, de aia e interzis când ești adolescent. Când ești tânăr în continuare alcoolul e toxic, dar organismul e puternic, face față și își revine mai ușor. După 30-40 de ani deja rezistența începe să scadă.

Știți și voi, dacă ați băut, pe la 20 și ceva petreceai o noapte întreagă, dormeai 3 ore și după aceea mergeai fresh la muncă sau o luai de la capăt cu petrecutul. După 40 de ani treaba asta nu mai ține, dacă faci o noapte albă și adaugi alcool ai nevoie de 3 zile ca să îți revii, ajutat de medicamente. Dacă mai ai și copiii plăcerea e maximă.

Ce vreau să zic este că după 30-40 de ani începi să apreciezi calitatea, nu cantitatea, și preferi un pahar de vin bun sau o bere craft din când în când, în loc să te lauzi că ai consumat 1 bax întreg dar nu mai ești om normal 3 zile.

Dar în unele medii încă se uită lumea ciudat la tine dacă spui că nu bei, te întreabă dacă ești bolnav. Uneori chiar scapi mai ieftin dacă spui că iei antibiotice, în loc să explici că nu bei azi, că poate mâine vrei să lucrezi sau să te trezești fără dureri și amețeală.

La voi cum e, mai consumați?

Recomandă

8 Comentarii

 1. Nu mai am anturaj de ieșit in oraș la băut de 10 ani. Pe anul 2022 am băut o și gura bere neagra de import fermentată natural. De fumat nu mai fumez din facultate (nici atunci nu fumam mult ca nu aveam bani).
  Sunt mult mai productiv și focusat, relaxat și sănătos. Alcoolul e un dezastru pentru un bărbat care vrea sa realizeze lucruri in viață.

 2. Alcoolul este cel mai bun lubrifiant social. Ador acest termen, nu știu cine l-a inventat, dar este 100% adevărat.

  Dacă nu mai bei după 30 de ani înseamnă că ai o viață socială nașpa.

  Nu înseamnă că trebuie să te îmbeți zilnic. Dar dacă ai 40 de ani și nu ai mai băut serios de peste 10 înseamnă că ai o problemă legată de viața socială. Nu e neapărat din vina ta.

  • Stai, nu am zis ca nu am mai băut, din contră, uneori poate că am băut prea mult. Sunt de acord că e un bun lubrifiant social, dar e interesant cum am ajuns aici – nu bei, înseamnă că nu ești de gașcă, nu vrei să petreci cu noi.

 3. Noi nu prea consumam alcool. Eu m-am ținut departe de el, că parcă nu vreau să recreez “Amintiri din copilarie” să zic elegant. Soțului nu îi place să bea sportiv. Un vin, cidru, poate o bere când și când.
  Aiurea mi se pare chestia: merg acasa6, beau o bere, 2, 5. Ce e atât de nașpa acasă de simt unele persoane nevoia de a se ameți de cum intră-n casă?

  • Depinde, eu zic că e mai bine să bei acasă decât să te faci praf în public. Mai grav e dacă mergi acasă și bei singur în cantități industriale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *