fbpx

Telefonia mobilă 5G, dincolo de reclame

Trăim vremuri glorioase, în care un telefon mobil la 100 de euro și un abonament sau o cartelă prepay de 4-5 euro îți asigură internet nelimitat și acces la o tonă de divertisment, informație și educație. Dacă îmi spuneai acum 30 de ani unde vom fi azi cu smartphone-urile și dezvoltarea internetului nu te-aș fi crezut. Prin orașe stăm bine de tot, inclusiv acoperirea 5G își face treaba excelent, am ajuns să pot lucra cam de oriunde în aceleași condiții ca acasă, cu telefonul pe post de hotspot pentru laptop.

Totuși, ce mă termină este acoperirea în afara orașelor. Atât pe voce cât și pe date, când te îndepărtezi puțin de orașele mari, chiar și pe drumurile naționale semnalul e slab sau inexistent. Dacă mergi prin munți poți să îți cauți cd-ul cu muzică din 2000 pentru mașină, că sigur nu poți folosi Spotify. De exemplu din Moldova spre Cluj, indiferent de traseul pe care merg, la un drum de 6 ore am cel puțin 2-3 ore cu semnal slab spre deloc, pe drumurile naționale.

Și partea tristă e că la toți operatorii e la fel, acoperirea prin orașe e foarte bună sau cel puțin bună, în afara orașului e loterie. Am testat și Orange, și Vodafone, și Digi, cele mai ok au fost Vodafone și Orange, în final am rămas cu abonamente prepay prin YOXO, care e tot Orange, pentru că măcar nu sunt legat de contract și au oferte flexibile, luna asta pot lua 10 gb cu 9 lei, luna viitoare 160 de GB cu 39 lei cu roaming inclus, în funcție de ce am nevoie.

Ce vreau să zic este 5G-ul e foarte frumos ca marketing, dă bine să auzi că poți descărca un film în câteva secunde sau poți face videoconferințe în 4K din pădure, dar eu m-aș bucura să avem semnal constant la telefon peste tot, și un 4G decent. Zic rău?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *