fbpx

La 18 noiembrie/1 decembrie 1918, deputatii decid în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu România, cu pãstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitatea nationalitãtilor si a religiilor. La Alba Iulia, asa cum fusese înainte si la Cernãuti, la 28 noiembrie, a fost, de fapt, un plebiscit al tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot la Alba Iulia, cu prilejul Adunãrii, se constituie Marele Consiliu National Român, format din 200 de membri alesi si 50 de membri cooptati. A doua zi, acest Consiliu numeste un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, în frunte cu Iuliu Maniu. Consiliul trimite o delegatie la Bucuresti, condusã de episcopul de Caransebes, Miron Cristea (viitorul patriarh al României), care, la 1/14 decembrie, înmâneazã regelui Ferdinand I declaratia de la Alba Iulia. La 11/24 decembrie, regele Ferdinand promulgã decretul de sanctionare a unirii (totodatã si a Bucovinei si Basarabiei). Protestele guvernului Károlyi la Budapesta sunt inutile.

Maine vom vedeam la televizor parade militare! Nu inteleg ce treaba are armata cu 1 decembrie, dar fie. Daca lucram la stat sau avem noroc de un sef bun, e zi libera. Bucurestenii cu bani in buzunar deja s-au ingramadit pe Valea Prahovei, intr-o minivacanta. Iesenii nu au plecat nicaieri, la noi chiar e criza, nu ne tinem de glume.

Doar asta a ramas din 1 decembrie? Cateva parade militare, o iesire la munte, un gratar cu prietenii, o sesiune de shopping? Lasam la o parte patriotismul, oricum in ziua de azi daca esti patriot esti prost. Totusi, inaintasii nostri si-au varsat sangele pentru tara, doar pentru ca noi sa facem calcule pentru a vedea unde o ardem de 1 decembrie?

Trist…

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

8 Comentarii

 1. Pingback: TU DECIZI VIITORUL - FORUM ALEGERI | khris.ro

 2. Nu inteleg de unde expresia asta: “daca esti patriot esti prost”. Pe mine ma deranjeaza foarte tare aceasta expresie, pentru ca patriotismul este una din putinele valori in care eu mai cred. Si eu iubesc Romania, poporul roman este cel care strica aceasta tara. Atentie: sa facem diferenta intre popor si neam, asa cum ne explica Dan Puric!

 3. Sorin, patriotismul nu tine de foame. E la fel ca si ideea cumpararii de produse romanesti, cand majoritatea lor sunt mai slabe calitativ si mai scumpe.

  Ok, avem peisaje faine, avem potential, dar degeaba, daca poporul e asa cum e.
  E interesant ce spui, pai romanii nu sunt o parte a Romaniei? Eu nu am mai auzit de o tara fara locuitori.

  Cand spui Romania, automat te gandesti si la poporul roman.

 4. Și ce să facem de 1 Decembrie ? Să ieșim cu steaguri pe străzi, să tăiem un curcan ca americanii ? Ce poți face ? Profiți de o zi liberă și o petreci cu familia și prietenii.

 5. Curcanul nu, cred ca e prea scump. Nu asta era idea, ci faptul ca multi romani asociaza 1 decembrie cu 1 zi libera si atat.

 6. Asa este, patriotismul nu tine de foame. Insa eu cand ma gandesc la Romania, ma gandesc la neamul romanesc, cel care i-a dat umanitatii pe Constantin Brancoveanu, pe Mihai Viteazu, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Eminescu, pe Nae Ionescu, pe Constantin Brancusi, pe Nicolae Iorga si toti ceilalti despre care am invatat in copilarie. Nu vreau sa ma gandesc la poporul roman, cel care il aclama pe Guta, cel care ii voteaza pe Iliescu si Nastase, cel care citeste Can-Can. Din acest motiv am facut precizarea: “sa facem diferenta intre popor si neam”.
  Din aceasta cauza eu iubesc Romania si Neamul Romanesc, dar nu agreez poporul roman.

 7. Şi atunci ce propui tu, Marius Sescu să facem de 1 Decembrie? Lăsând la o parte retorica, spune şi tu câteva chestii care ar trebui să le facem ca să cinstim această zi.

Lasă un comentariu