fbpx

Cea mai mare dilemă a freelancerilor – când ar trebui să renunțe la jobul de la 9 la 5?

Sâmbătă, pentru că tot am avut mai mult timp liber, am reușit să ajung în Iași la o prezentare a site-ului pentru freelanceri Elance. Dacă ați cochetat cu freelancingul conceptul vă este cunoscut, este un site unde îți creezi un profil, îți adaugi portofoliul, aptitudinile și licitezi pentru proiectele postate de companii sau persoane.

Când ar trebui cineva să renunțe la jobul de zi și să se facă freelancer? Unii au fost norocoși și au lucrat pe proiecte încă din timpul facultății, ceea ce le-a asigurat o intrare mai ușoară pe piața muncii, practic au continuat cu freelancingul și după ce au terminat studiile. Cei mai mulți freelanceri pe care îi știu au și un job de zi, fie el part-time, sau au făcut trecerea de la un program fix la freelancing treptat, pe măsură ce au crescut veniturile din proiecte și implicit, au acumulat mai multă experiență.

Cum să mai faci și freelancing, veți zice, când lucrezi de la 9 la 5 sau 6, mai pierzi timp pe drum, mai ai familie, mai vrei să ieși în oraș? Cu multe sacrificii, zic eu. Țin minte că aveam jobul de zi, ajungeam acasă, mâncam, mai ieșeam la plimbare prin parc, iar seara, după ce fetele dormeau eu eram în fața laptopului, pentru proiectele mele, uneori până la 2-3 noaptea, în funcție de cât de mult rezistam.

Da, nu e un stil de viață pe care îl poți susține o perioadă mare de timp, dar până când nu ești sigur că te poți întreține din freelancing eu nu aș renunța la jobul de zi, decât dacă nu ai altă alternativă. În ce privește banii, dacă te uiți în cont și vezi că faci din freelancing constant măcar 50% din banii care vin din salariul lunar, plus știi că ești bun pe domeniu și ai perspectiva unor proiecte, atunci e timpul să te pregătești de schimbare, dar asigură-te că ai deoparte banii pentru a te descurca cel puțin 6 luni, dacă nu ai avea nici un venit. Worst case scenario, cum spun americanii.

Revenind la Elance, cele mai multe proiecte sunt legate de programare, design, crearea de conținut, consultanță, marketing, deci dacă ești specializat pe domeniile astea sunt șanse mari să prinzi un proiect, dacă ai un portofoliu bun și multă răbdare. Insist pe răbdare pentru că și Valentin Ciacaru, cel care a ținut prezentarea, a menționat că e greu să prinzi proiecte la început, când nu ai contacte, când nu ai alte proiecte încheiate, când reputația ta abia se construiește.

Mi-a plăcut la Elance faptul că conturile gratuite permit participarea la un număr de 10 licitații lunar, cu alte cuvinte nu licitează oricine pentru orice proiect, pentru că te costă să licitezi. Asta rezolvă o problemă întâlnită pe alte site-uri similare, unde la fiecare proiect erau sute de licitații, chiar dacă freelancerii care licitau nu aveau tangență cu proiectul și ceea ce se cerea. Există și conturi pe bază de abonament lunar, dar pentru început cred că e suficient un cont gratuit, până prinzi primele proiecte.

Un alt lucru fain la Elance este că primești puncte pentru orice acțiune întreprinsă: completare profil, proiecte realizate, feedback-ul primit de la angajatori etc.  Cu cât punctajul este mai mare, cu atât cresc șansele să prinzi un proiect, nu neapărat freelancerul care licitează cel mai mic preț câștigă, companiile se uită și la reputația oamenilor pe care îi angajează.

Până acum nu mi-am creat profil pe nici un site de freelancing, colaborările pe care le-am avut au provenit din recomandări, activitatea pe blog, în rețelele sociale sau abordarea directă, pentru că vorba aia, dacă nu ceri nu îți va da nimeni. Totuși, pentru un freelancer care vrea să își diversifice veniturile sau un specialist care vrea să și le crească site-urile de genul Elance merită testate, cu mențiunea că poate dura câteva luni până la apariția primului proiect. Oricum, România e pe locul 8 pe site ca număr de freelanceri, deci se pare că sunt destui de-ai noștri care îl folosesc.

A mai scris și Cătălin despre Elance.

Voi ce alte site-uri pentru freelanceri folosiți sau recomandați?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Sunt freelancer din 2004 …. si as mai adauga ceva exista vriscul ca si dupa un numar de ani cand esti “stabil” si ai un castig chiar mult peste ce poti avea ca salariu … se poate intampla o cadere Eu am patit-o anu acesta …. si daca nu avea destui bani deoparte cred ca o luam razna … incet incet imi revin dar pana la urma nu stiu daca UN JOB e mai sigur cred ca e mai nesigur ….

  2. Elance e într-adevăr mai profesionist, în sensul că îţi oferă garanţia plăţii, dar e mai greu să obţii un job. Trebuie să ai un profil complet, să fii sincer cu ce ştii şi cu ce nu ştii să faci, dacă eşti începător într-un domeniu, să fii de acord să fii plătit mai puţin până când capeţi experienţă.

    oDesk e mai bun pentru începători aşa ca mine, pentru că găsirea unui job e mai uşoară, dar sunt şi mai prost plătite. Pe parcurs, după ce un obţii un feed-back bun, îţi poţi creşte pretenţiile financiare şi joburile să continue să vină datorită experienţei. Dezavantajul major e faptul că trebuie să fii selectiv cu clienţii, să te uiţi la feed-back-ul primit de ei pentru că la joburile cu buget fix, nu-ţi garantează nimeni că te vor plăti. De asta trebuie să ceri milestone payments, adică plăţi pe parcurs ca să fii sigur că primeşti banii pentru care ai muncit.

    Ar mai fi de zis, da’ mă opresc…

  3. […] pe domeniul unde ai deja puțină experiență, practic îți creezi tu un job. La noi cred că cel mai cunoscut site pentru freelanceri este Elance, mai ales pe domenii ca programare, design, crearea de conținut, consultanță, marketing. Nu ai […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *