fbpx

Cum mă Marius să îți concediezi clientul, pe criza asta când orice client contează?!?

Nope, nu am luat-o razna. Chestia e în felul următor: indiferent de domeniul în care activăm avem de-a face cu clienți, doar că unii sunt clienți buni și alții sunt clienți răi.

concediaza-ti clientul

Dacă lucrăm direct în vânzări sunt clienții finali, cei care ne cumpără produsele sau serviciile oferite. Dacă lucrăm într-o agentie de marketing clienții sunt firmele pentru care trebuie să realizăm campanii de promovare, materiale promoționale și strategii. Dacă lucrăm într-o firmă de contabilitate clienții sunt firmele pentru care trebuie să realizăm lunar hârțogăraia cerută de stat. Dacă ești freelancer clienții sunt diverse firme din diverse domenii cărora le oferi serviciile tale.

Deci avem clienți. În mod normal se spune că cu cât avem mai mulți clienți cu atât ne va fi mai bine, nu? De regulă da, dar există și excepții. Să luăm un exemplu practic: banii pe care îi faci tu provin de la 5 clienți, fiecare reprezentând 20% din venituri. Logic și ideal ar fi ca pentru fiecare client să aloci 20% din timpul tău, proporțional cu veniturile aduse de acel client, nu?

Problemele apar când un client care îți aduce 20% din venituri îți mănâncă 80% din resurse: te sună la ore ciudate și se lungește la telefon, trimite emailuri peste emailuri, vine în fiecare zi cu cerințe suplimentare și absurde care nu fac subiectul colaborării voastre și al sumei stabilite ca plată. Mai pe scurt, clientul acesta e un client problemă.

Inevitabil, faptul că un client îti consumă 80% din timp va afecta și ceilalți clienți, clienții buni. În condițiile astea nu ai decât o singură soluție: să concediezi clientul problemă. Timpul rămas disponibil în urma concedierii îl poți folosi pentru a îți mulțumi la maxim clienții buni, care cu siguranță te vor recomanda și altora.

Știu că sună frumos în teorie, dar la fel e și în practică. Decât să îți pierzi timpul și energia cu clienți imposibili mai bine te concentrezi asupra clienților buni.

Voi ați concediat vreodată un client?