fbpx

Din 16 iunie vom avea cont bancar și card de debit fără comisioane, prin lege

O lege utilă despre care nu s-a discutat prea mult la noi e legea 406 din decembrie 2023, care a intrat în vigoare din 16 iunie 2024. Pe scurt, legea zice că toți cetățenii au dreptul la un cont bancar de bază, fără comision de deschidere, administrare sau închidere, fără comision de retragere sau comision pentru plăți online. Și cel mai important, legea se aplică pe teritoriul UE, deci vom putea să retragem bani de la bancomat în Grecia fără comisioane percepute de banca care a emis cardul.

Astfel, deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane. Aici se stabilește o singură excepție, mai exact, se precizează clar că nu vor beneficia de gratuitate plățile cu cardul pentru jocurile de noroc.

Eu am impresia că legea a fost dată pentru armonizarea cu legislația la nivelul Uniunii, dar oricum, e o idee foarte bună, dacă va fi implementată corect. În realitate erau deja multe bănci ce ofereau conturi curente și carduri de debit fără comisioane, dar de obicei lipsa comisioanelor era condiționată de niște steluțe – să încasezi salariul sau o sumă minimă de câteva sute de lei la aceea bancă, să faci 3 plăți online etc.

Până acum eu am fost mulțumit de ING pentru contul și cardul în lei, Unicredit pentru cont și card euro cu oferta de Black Friday, iar pe afară mai folosesc Revolut și mai nou Salt, pentru că e simplu și conversia lei-valută e la un curs bun.

Din 16 iunie, teoretic, la deschiderea primului cont curent, nici o bancă nu ne va mai băga steluțele în față pentru cont curent fără comisioane, iar dacă avem deja un cont curent cu o ofertă de care nu suntem mulțumiți îl putem închide și deschidem altul.

Sigur, asta e teoria, rămâne de văzut cum se va implementa în practică? Voi pe la ce bănci mai aveți conturile și cardurile?

Recomandă

4 Comentarii

 1. Nu stiu, chestiile astea populiste imi ridica parul de pe sira spinarii… Avand in vedere ca bancile nu sunt institutii de binefacere, cine crezi ca va subventiona aceasta “idee foarte buna” 🙁 ?!

  • Cred că se vor descurca, plus că majoritatea băncilor aveau deja conturi curente fără comision, dar te condiționau. Acum nu te vor mai condiționa.

   Profiturile pentru majoritatea băncilor au crescut cu procente individuale cuprinse între 14 şi 50%. Întregul sistem bancar a încheiat anul 2023 cu un profit record de aproape 14 miliarde de lei, cu 35% peste 2022.

   Băncile mari au raportat pentru anul 2023, în general, profituri în creştere comparativ cu nivelurile din 2022, în condiţiile unei accelerări a creditării, evoluţia câştigurilor fiind influenţată în principal de nivelurile ridicate ale dobânzilor, dar şi de costul mic al riscurilor şi provizioanele reduse, notează Ziarul Financiar.

   Dobânzile încasate de bănci la credite reprezintă principala sursă de câştig pentru instituţiile de credit, iar anul trecut dobânzile la lei au rămas la niveluri ridicate, deşi inflaţia a mai scăzut la 14,5% în martie, 10,3% în iunie şi 6,6% în decembrie 2023.

 2. de 1 an am la brd. sunt multumit, acolo imi primesc si salariul, aplicatia merge decent si platile se fac destul de repede plus ca nu am comisioane daca platesc cu cardul sau scot bani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *