fbpx

Studiu: în 2024 37% dintre români și-au programat cel puțin o vacanţă în străinătate

Mă gândesc că încă o ducem bine, cel puțin până în toamnă iarnă. După ce se termină cu alegerile și conducătorii noștri mult iubiți vor anunța noi creșteri de taxe mai vedem, între timp e vară, e soare, să petrecem, nu?

Visa a făcut un studiu despre intențiile de călătorie în 2024, ale românilor și nu numai. Long story short:

 • în 2024, peste o treime dintre români, mai precis 37%, și-au programat cel puțin o vacanţă în străinătate, destinaţia preferată fiind Europa.
 • Anul acesta, românii doresc să viziteze în special Grecia, Italia şi Bulgaria. Iar în afara Europei, cei mai mulţi plănuiesc să plece în Turcia, Egipt şi Statele Unite.
 • Spre deosebire de 2023, numărul turiştilor români care ar renunţa la vacanţă din cauza inflaţiei şi creşterii costurilor de trai a scăzut semnificativ (-13%).
 • Mai mult, peste jumătate dintre români declară că vor face chiar două sau trei vacanţe în afara ţării, majoritatea în timpul sezonului.
 • Peste jumătate dintre vacanţele planificate (57%) de români anul acesta sunt organizate pe cont propriu.
 • 34% dintre vacanţele planificate de români sunt pachete turistice, 38% dintre ele fiind cumpărate online de pe site-urile agenţiilor de turism, 25% prin intermediul platformelor de tip agregator şi 37% la sediul agenţiilor.
 • Românii intenţionează să cheltuiască în medie aproximativ 780 de euro de persoană.
 • Aproximativ 35% dintre ei alocă un buget între 201 – 600 euro de persoană şi doar 6% nu calculează exact cât vor cheltui în vacanţă.

În principiu se pare că suntem destul de calculați, ne facem bugetul de acasă, căutăm cele mai bune oferte sau ne organizăm singuri vacanța, nu spargem banii aiurea, din ce zice studiul.

Ce nu cred că au fost întrebați respondenții este câți dintre ei nu merg deloc în vacanțe și câți merg pe litoralul românesc sau la munte în România, anul ăsta.

Fie, poate că vrem să știm prea mult, câți dintre români fac măcar un city-break într-un oraș din România anul ăsta?

Pentru că 37% dintre români au o vacanță programată în străinătate sună bine, dar dacă dintre respondenți doar 15% ar fi zis că își fac concediul în țară poate că ar fi fost un semnal de alarmă pentru cei din turism, nu? Că tot zicea Tudor de salvarea litoralului românesc.

Recomandă

5 Comentarii

 1. anul asta si noi am optat pentru Spania, matusa sotiei locuieste acolo si automat e mai usor nu ne trebuie cazare. am fost anul trecut la noi si am ramas dezamagit nu fusesem dinainte de pandemie, inca totul arata rau pe alocuri sii prefer Spania anul asta

 2. dupa 17 august pana pe 4 septembrie in Malaga (Marbella). sunt super incantat de decizie si sper sa nu fiu dezamagit, avem si rude acolo si din spusele lor zona e superba. am ales sa cheltuim ceva mai mult fata de anul trecut in Romania dar sunt sigur ca merita

 3. Procentul de 37% dintre români care au planificate vacanțe în străinătate pare pozitiv, dar autorul sugerează că un procent mai mic de români care aleg să-și petreacă concediul în țară ar putea fi un semnal de alarmă pentru industria turistică locală.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *