fbpx

Un sfert de milion de dolari pentru a crește un copil în Statele Unite?

Găsisem pe Pocket un articol despre scăderea numărului de căsătorii în State care e corelată cu scăderea mare a natalității. Pe scurt americanii nu prea mai vor să facă copiii, deoarece vor să își trăiască viața, vor să își vadă de cariere, nu sunt prea optimiști despre viitor și cel mai important, e scump.

Fraza care m-a marcat e legată de costul creșterii unui copil, experții estimează că la ei îți trebuie cam 250.000 de dolari pentru a crește un copil, în afară de facultate, care și ea e scumpă tare în Sate. Eu știam că era pe la 150k, dar cu inflația asta…

Adăugați la asta faptul că 64% dintre americani trăiesc de la un salariu la altul și lipsa de protecție socială pentru părinți și parcă America nu mai e chiar țara tuturor oportunităților, mai ales dacă vrei și copii.

Parcă începi să vezi cu alți ochi Europa, inclusiv România. În majoritatea țărilor ai 1-2 ani de concediu maternal sau paternal plătit, ai creșă gratuită sau reduceri importante în sistemul educațional, ai reduceri de taxe și impozite în funcție de numărul de copii, educația e gratuită (cel puțin la nivel teoretic, calitatea e altă discuție) și inclusiv pe zona de sport și agrement, sunt o mulțime de cursuri și activități pentru copii finanțate de stat.

Nu vreau să stârnesc o polemică, dar am senzația că în State să faci un copil trebuie să fie o decizie foarte asumată, calculată, pentru că e life changing, cum zic ei. La noi chiar dacă ești cu salariul mediu pe economie te descurci cu copilul, că îl mai duci pe la bunici în vacanțe, școala e gratuită, unde mănâncă 2 mănâncă și 3. Acolo totul e pe bani.

Și am zis că poate exagerez eu, dar căutați un pic pe TikTok (da, sunt și chestii utile acolo) ce zic americanii care s-au mutat în Europa sau au stat mai mult pe aici, cum compară ei viața în State, inclusiv cei care au copii, cu viața din Europa,

Scopul nu e să zicem că Statele Unite sunt meh și Europa e uau, că au multe chestii faine, ci să apreciem și ceea ce avem aici, pe bătrânul continent, că de la atâta uitat peste gard la iarba vecinului începem să uităm de gazonul nostru.

Mie îmi place S.U.A, e pe bucket list să pot sta acolo măcar o lună, ca să văd tot visul american pe îndelete, dar nu m-aș vedea trăind acolo. Fantezia multora dintre americani e să se retragă la pensie în Europa, într-un orășel cu plajă din Portugalia. Oare de ce?

Recomandă

2 Comentarii

    1. trebuie sa schimbi ceva la comentarii. Nu e clar unde trebuie sa introduci textul. Pune o linie in jurul spatiului pt text macar.
    2. Stiu pe cineva care a mers in State acum cativa ani, eu am schimbat in acelasi an orasul si apoi tara in Europa. El are acum un Porche, un Mercedes S560 si inca ceva de famile un 4×4. Casa, business Eu nu am 🙂 . A mers fara bani la banca doar cu studii, certificari si un plan de business si a primit 500.000$ sa isi faca o afacere. Sunt oportunitati absolut greu de inteles din exterior. Poti sa faci ridicol de multi bani. Dar ai si extrem de multe sanse sa o dai in bara. Tot la americani vad reactii de genul ca o casa din Europa e cat baia lor. Sunt plusuri si minusuri. Varianta cu tineretea in US si pensia in EU e ideala. Sa faci 5 milioane $ pana la 50 de ani si sa traiesti din dividende in Portugalia…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *