fbpx

Crearea unui cont de Facebook fără email, o oportunitate ignorată

Da, știu povestea, Facebook are nevoie de adresa noastră de email pentru a comunica cu noi, pentru a ne bombarda cu mesaje despre prietenii noștri, pentru a ne recupera parola dacă o uităm. Știu astea, le știți și voi. Ideea e alta. Suntem la nivelul în care există oameni care nu au auzit de email, dar au auzit de Facebook. Nu e chiar de mirare, ținând cont de numărul de utilizatori Facebook – 1,26 miliarde la nivel global. Plus crearea unui cont de Facebook care e gratis.

facebook-login

Facebook a ajuns la saturație în țările dezvoltate, și acum motorul de creștere al rețelei sociale o reprezintă țările în curs de dezvoltare și cele din lumea a treia, unde oamenii nu sunt foarte educați într-ale internetului. Unii nici măcar nu au laptopuri sau calculatoare personale, mulți intră pe internet de pe smartphone-uri sau tablete ieftine cu Android. Și la fel ca la noi, mulți nu știu ce înseamnă email, site, social media, dar au auzit de Facebook.

Prietenii lor au cont pe Facebook, vor și ei, numai că atunci când vor să își facă un cont Facebook le cere o adresă de email, adică ceva ce ei nu au. Și pentru utilizatorii ăștia e complicat să își creeze o adresă de email, nu știu că își pot crea un email gratuit din 2 clicuri pe Gmail sau pe Yahoo. Nu mai zic de crearea unui cont de Facebook pentru o firmă, în continuare sunt companii ce crează conturi personale în loc de pagini.

Știu, voi râdeți la faza cu creatul emailului, dar dacă vă spun că zilnic intră mulți români pe articolul meu despre crearea unui cont de Facebook fără email, în care le explic că nu se poate așa ceva, veți mai râde? Nu prea, pentru că asta e realitatea, mulți români și mulți oameni în general nu au auzit/nu vor să folosească emailul, nu îi înțeleg utilitatea, nu au nevoie de email, dar vor cont de Facebook, pentru că acolo sunt prietenii lor. Plus că mulți nici nu știu să tasteze facebook.com în bara de adrese, caută pe Google Facebook login.

Știți ce au toți oamenii în schimb? Numere de telefon mobil, sunt atât de multe încât numai în România, în mai 2013, numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă a ajuns la 22,8 milioane conform ANCOM. Asta pentru că un român nu are un singur număr de telefon, ci mai multe.

O soluție simplă de creștere pentru Facebook în țările astea emergente ar fi să permită crearea de conturi pe baza numărului de telefon mobil.

Nu e ciudat, dacă folosiți WhatsApp, WeChat, Viber sau altă aplicație de chat pe mobil știți că singurul lucru pe care ți-l cer la crearea contului e numărul de mobil, care e suficient pentru a trimite coduri de verificare, a reseta parola și așa mai departe. Degeaba se zbate Facebook să devină cât mai atractivă pentru utilizatorii de mobil, să facă aplicații dedicate pentru chat, să concureze cu aplicațiile menționate mai sus, dacă procesul de creare a unui cont e legat de o adresă de email.

Voi ce ziceți, aberez sau ar avea sens facilitatea asta pentru utilizatori, crearea unui cont de Facebook fără email, doar pe baza numărului de mobil?

Recomandă

6 Comentarii

  1. Eu am o memorie extrem de slaba, dar sunt suprins ca mi-am amintit ca acum multi ani la primul contact cu internetul mi-am sunat un prieten sa-l intreb ce este aceea o adresa de mail. Mi-am luat teapa, nici el nu stia.

    Dintr-o oarecare revelatie mi-am dat seama ca yahoo oferea ceva email, pana la urma am reusit sa-mi dau seama ce este aceea o adresa de email.

    Dar nu e mai usor la facebook un link catre un tutorial “Ce este si cum se face o adresa de mail”? Dintre atatia angajati trebuie sa scrie si ei unul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.