fbpx

Cum faci backup automat unui blog pe WordPress

Da, e foarte trist când descoperi că sute de ore de muncă în fața calculatorului, mii de articole și brandul personal s-au dus la vale, pentru că te-ai zgârcit și ai ales un hosting ieftin. Nu mai zic de vizitatorii pierduți, trafic, colaborări, bani.

Concluzia aici ar fi simplă, indiferent că ai un hosting ieftin sau unul scump, nu te baza pe faptul că ei îți fac backup automat și salvează din când în când fișierele importante de pe blog și mai ales baza de date, pentru că acolo sunt cele mai importante date, articolele tale.

Eu sunt un fan al automatizării, în loc să pierd timp cu backup-uri manuale prefer o soluție care face asta automat și îmi trimite un email la final, când backup-ul e realizat. În plus, pentru că sunt și puțin paranoic, nu salvez backup-ul doar în calculator, ci și online, în cloud.

backup-wordpress-blog

E simplu să realizați un backup automat al blogului pe WordPress:

  1. Vă creați un cont pe Dropbox, primiți 2 gb în mod gratuit și mai puteți câștiga spațiu suplimentar dacă îi promovați sau puteți face upgrade. Dropbox mi se pare cel mai maleabil serviciu de stocare online, îl folosesc pentru toate documentele importante.
  2. Instalați Dropbox și pe calculator pentru a avea acces la fișierele salvate în Dropbox. Felicitări, cu ocazia asta ați descoperit și voi stocarea în cloud, dacă nu o utilizați deja. Dacă vă faceți cont pe linkul dat de mine primesc și eu 500 de Mb, pe lângă cei 60 de Gb pe care îi am. Să nu spuneți că nu v-am spus.
  3. Instalați pe blog pluginul BackWPup Free. Sunt mai multe pluginuri care fac automat backup al bazei de date și o salvează în cloud prin diverse servicii online, eu îl prefer pe ăsta pentru că pot stabili căror fișiere fac backup, plus că pe lângă backup pluginul face și o optimizare a bazei de date și crează o listă cu pluginurile de pe blog.
  4. Conectați BackWPup Free la contul Dropbox creat anterior, creați un job, spuneți în ce director din Dropbox vreți să salvați backup-ul, când vreți să se facă backup-ul (1 dată pe săptămână e ok zic eu) și specificați căror fișiere li se face backup, eu fac backup atât bazei de date, cât și pluginurilor, fisierelor din temă și fotografiilor din Uploads.
  5. Vă relaxați. Primiți email atunci când se realizează backup-ul automat, iar în Dropbox și pe calculatorul vostru aveți mereu backup-ul salvat. Dacă hostingul vostru pică, aveți un backup recent, și pe calculator și în cloud.

Nu vă bazați doar pe backup-ul realizat de furnizorul de hosting, puneți mâna și instalați pluginul, s-ar putea să îmi mulțumiți într-o zi. Durează 10 minute și are efect garantat antistres.

Recomandă

6 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *