fbpx

Tinerii trebuie să știe cum a fost comunismul în România

Mi-am dat seama că sunt tineri născuți după Revoluție care împlinesc anul ăsta 28 de ani. A trecut o mulțime de timp, credeam că ne-am trezit, dar nu, încă aud uneori idei stupide despre cum înainte era mai bine. Să spunem că pe cei bătrâni îi mai înțelegi, unora comunismul le-a dat casă, masă, joburi, deși le-a luat la schimb libertatea de a gândi, de a spera, și viitorul. Dar e trist să vezi un tânăr care crede că România sub comuniști a dus-o bine. De asta vă recomand călduros ghidul ilustrat mai jos, Partidul te vrea tuns, trimiteți-l către toți tinerii pe care îi știți, e o sinteză a vieții din aceea perioadă. Nu era una frumoasă, iar cărțile de istorie nu zic tot adevărul.

Toți am auzit fraze precum „toată lumea avea o casă”, „toată lumea avea serviciu” și alte mituri care nu rezistă la o privire mai profundă. E drept – comunismul a preluat o Românie predominant rurală și cu o proporție uriașă de analfabeți și a reușit să crească nivelul urbanizării și alfabetizării. Doar că aici se opresc realizările comuniștilor: cu mici excepții, industria nu era eficientă și a fost rapid depășită tehnologic; educația era rigidă și complet aservită ideologiei; blocurile construite pentru noii orășeni aveau deseori probleme, apartamentele erau „cutii de chibrituri”.

Ghidul a fost realizat de Forum Apulum:

Recomandă

3 Comentarii

  1. Ai perfectă dreptate, dar ce păcat că nu ai detaliat situația, era bine să faci un articol mai lung. Oricum, multumesc si pentru atât.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *