fbpx

Cum folosesc românii internetul în 2014

Mai țineți minte anii 2000, când ne bucuram de internetul prin dial-up și așteptam ora 10 seara pentru a plăti mai puțin pentru traficul de internet? Ce social media, smartphone-uri sau tablete? Eram fericiți că putem accesa emailul, cele câteva portaluri de știri, DC++ în scopuri academice și mIRC-ul. Între timp multe s-au schimbat, iar acum avem internet prin fibră optică, conexiuni prin Wi-Fi gratuite în multe dintre orașele mari, iar internetu este la purtător, chiar în buzunarul nostru, datorită smartphone-urilor entry-level. Cât de multe s-au schimbat în 10 ani.

Numai 32% dintre romani folosesc internetul aproape in fiecare zi (in medie), cel mai scazut procent dintre cele cinci tari incluse in studiu, aproape jumatate fata de Ungaria (62%) si Slovacia (61%). Aproape jumatate dintre romani (45%) intra pe internet cel putin odata pe saptamani, potrivit datelor Eurostat.

– 67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decat in celelalte cinci tari

– 75% acceseaza paginile de socializare si 72% comunica online prin mesaje text, insa femeile socializeaza mai mult pe internet decat barbatii

– daca ar ajunge pe o insula pustie, jumatate dintre femei ar alege sa ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. In cazul barbatilor, prima optiune este un cutit (36%), insa la o distanta foarte mica de dispozitivul conectat online (34%)

– laptop-urile si calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru cautari online, in timp ce smartphone-urile si tabletele se folosesc pentru accesarea retelelor de socializare

– o treime dintre romanii aflati in mediul online intra pe internet de indata ce se trezesc

– banii si internetul nu se impaca atat de bine: numai 35% dintre cei care intra online fac operatiuni bancare astfel (pe ultimul loc intre cele cinci tari) si suntem penultimii in ceea ce priveste cumparaturile online (60%)

– sunt cei mai impatimiti autori de bloguri dintre toate tarile participante in studiu: 12% detin bloguri, in timp ce in celelalte tari procentul abia ajunge la 7%.

Socializarea
Dupa cautarea pe internet, mediile de socializare sunt principalul motiv al accesarii internetului de catre romanii conectati: 75% dintre ei intra frecvent pe retelele de socializare. Facebook este lider incontestabil: 97% dintre romanii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook. Google+ este a doua retea ca popularitate in Romania, cu un procent de 44% din utilizatorii de retele de socializare. Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter sau Instagram este cea mai raspandita activitate pe smartphone si pe tableta in cazul romanilor – 58% utilizatori pe smartphone si 45% pe tableta.

Online versus TV
Peste trei sferturi dintre romanii conectati urmaresc videoclipuri online sau le descarca de pe internet. Mai mult, televizorul nu este cel mai important mijloc de divertisment video pentru aproape jumatate dintre acestia: 46% petrec mai mult timp urmarind videoclipuri in mediul online (sau obtinute online) decat programe TV. In ceea ce priveste divertismentul video, YouTube este principala sursa: mai bine de doua treimi (68%) din utilizatorii de internet urmaresc videoclipuri pe YouTube.

Smartphone-urile
Designul si capacitatile telefoanelor din ziua de azi le transforma in adevarate calculatoare de buzunar pe care oamenii le folosesc tot mai mult si pentru alte optiuni. Alarma, ceasul si camera sunt cele mai populare aplicatii smartphone si aproximativ 80% dintre romani le folosesc. Daca este conectat la internet, functiile informative (41%) si de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt considerate mai utile decat cele ale unui telefon obisnuit. In ceea ce priveste divertisment pe smartphone, utilizatorii romani apreciaza cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) si fotografia (47%).

Obiceiuri in mediul online
Romanii conectati la internet isi petrec majoritatea timpului liber online. Navigarea pe internet in cautare de stiri si intamplari interesante este principala activitate in timpul liber a romanilor conectati (58%). De asemenea, retelele de socializare si folosirea instrumentelor de comunicare online sunt printre activitatile preferate de petrecere a timpului liber (41%), imediat dupa programele TV (49%). Atractia online-ului este atat de mare incat primul obiect ales sa il ia pe o insula pustie este, in medie, un dispozitiv conectat la internet (41%), mai important decat un prieten (37%) sau un cutit (26%). Majoritatea isi incep ziua online: utilizatorii impatimiti intra pe internet de indata ce se trezesc (32%), un sfert dintre ei in timpul rutinei de dimineata si 5% in drum spre scoala.

Barbati versus femei
Femeile si barbatii au obiceiuri diferite privind folosirea internetului in viata de zi cu zi – femeile folosesc internetul mai des decat barbatii pentru a comunica, iar barbatii descarca aplicatii si urmaresc programe TV online ceva mai des decat femeile. Atunci cand isi petrec timpul liber online, barbatii citesc mai multe stiri si informatii decat femeile (63% fata de 53%), in timp ce femeile prefera sa socializeze si comunica online mai mult decat barbatii (47% fata de 36%).

Majoritatea romanilor isi cauta numele pe Google (60%). Femeile mai curioase decat barbatii: 57% cauta numele partenerului pe Google, in timp ce 48% dintre barbati cauta informatii despre “jumatate”. Intalnirile online nu reprezinta o idee buna pentru romani, deoarece 58% considera ca internetul nu este un loc potrivit pentru a incepe o relatie, desi cred ca este locul potrivit pentru a-ti face prieteni. Numai unul din cinci romani prezenti in spatiul online au incredere in internet in privinta relatiilor romantice, barbatii fiind mai dispusi sa stabileasca intalniri online decat femeile (26% fata de 18%).

Mai multe detalii în studiul realizat pentru Google de IIBR în cinci țări: Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria și Romania.

Voi ce făceați acum 10 ani pe internet?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Foarte interesante statisticile. Nu stiam ca atat de multi isi cauta numele pe Google. Marturisesc ca sunt printre cei care deschid ochii dimineata direct in browserul de pe iphone 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *