fbpx

Cum să îți muți domeniul .ro la ce registrar vrei tu

Sunt mulți români care și-au cumpărat domeniile .ro pe vremea când erau „pe viață” și acum s-au trezit că au de achitat costul lor anual, dar nici nu mai știu de unde le-au cumpărat sau unde ar trebui să plătească pentru ele. Dacă ai un domeniu .ro și vrei să afli ce e cu el sau cum îl poți muta la orice registrar de domenii românesc vrei tu ai mai jos un ghid simplu.

Ca idee, după ce Webfactor a picat în cap m-am panicat un pic, dar din fericire nu cumpărasem domeniile .ro de la ei, deci am putut muta tot. Inițial am transferat toate domeniile direct la ROTLD ca registrar, dar costul lor e destul de mare, 12 euro plus TVA pe an de domeniu, când ai mai multe domenii se simte la buzunar.

În consecință am ales Hosterion ca registrar pentru domeniile mele și am mutat la ei toate domeniile, costul e 7 euro plus TVA pe an de domeniu, foarte ok. Am înțeles că sunt buni și pe partea de găzduire web, pachetele lor arată bine și am prieteni mulțumiți de hostingul lor, dar momentan eu sunt mulțumit de Simplenet, unde e găzduit blogul acum, iar Simplenet nu a implementat funcția de transfer de la alt registrar…încă, de aceea am ales Hosterion.

Pașii transferului unui domeniu .ro la alt registrar:

  1. Dacă vrei doar să afli de la ce registrar ai cumpărat domeniul mergi pe www.rotld.ro/whois, introduci numele domeniului și captcha iar la câmpul Registrar, adică ultimul, vei afla de unde l-ai cumpărat, ca să poți cere factura anuală pentru domeniu sau resetarea parolei de la contul de pe site-ul registrarului.
  2. Dacă vrei să îți muți domeniul (nu găzduirea, doar domeniul) la alt registrar, trebuie să îți faci întâi cont la registrarul respectiv și să te asiguri că permite transferul de domenii. După aceea mergi la Administrare online pe www.rotld.ro/domadmin, introduci domeniul tău, adresa de email și parola, sau ceri resetarea parolei, care îți va veni pe aceeași adresă de email folosită când ai cumpărat domeniul, indiferent de registrarul folosit atunci.
  3. După conectarea la administrarea online de pe Rotld mergi la Chei de Autorizare – Transfer la Alt registrar, și soliciți o cheie de transfer ce îți va veni pe email.
  4. Cheia de transfer primită pe email o vei introduce la noul registrar ales de tine, în secțiunea Transferă domeniu. Nu uita să actualizezi și nameserverele de la hosting la noul registrar în cont, chiar dacă nu schimbi găzduirea site-ului, deoarece registrarul trebuie să știe unde ai site-ul.

Extra – dacă nu mai ai acces la adresa de email folosită când ai cumpărat domeniul .ro mergi la Modificare adresă de email și ai acolo procedura de schimbare a adresei folosită la cumpărarea domeniului, va trebui să completezi un formular online și să atașezi o copie după buletin, pentru a dovedi că ești deținătorul acelui domeniu.

Asta e tot, spor la transferat domenii.

Recomandă

4 Comentarii

  1. Orice domeniu .ro se poate administra direct la ROTLD indiferent de unde a fost cumpărat. Deci contul de la ROTLD nu depinde de partenerul ROTLD de unde a fost cumpărat domeniul. Trebuie doar să resetezi parola la ROTLD. Ca să fii independent de reselelrul/partenerul ROTLD e nevoie să fie adresa ta trecută in WHOIS-ul domeniului, ceea ce e de obicei așa. Iar dacă nu mai știi ce adresă de email ai folosit, în urma trimiterii formularului de resetare parolă ți se afișează adresa de email parțial, gen ad*gail.com.

    • Da, doar că inițial ROTLD folosesc adresa de email de la registrarul domeniului, și am avut mulți clienți care nu mai știau ce adresă de email au folosit în negura timpului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *