Cum să ne alegem diagonala televizorului ținând cont de dimensiunea camerei

Unul din cele mai cumpărate produse electronice este televizorul. Orice familie are unul, dacă nu chiar două sau trei. Vorba aia, nici o cameră fără televizor. În ultimii ani prețurile au scăzut și așa în sufragerie au apărut televizoare tot mai mari. Întâi CRT-urile, după aia plasmele, LCD-urile, LED-urile și mai nou LED-urile 3D. Există tehnologie pentru fiecare buzunar.

Desi cred că televizoarele 3D sunt doar un trend și nu se vor impune pe piață (nu în forma actuală cel puțin, pe mine mă doare capul după jumătate de oră de privit prin ochelari 3D la un astfel de televizor), adevărul este că toată lumea vrea un televizor cât mai mare, cât mai nou. Problema principală este că mulți își cumpără televizoare mari pentru camere mici. Am văzut televizoare de 127 centimetri diagonalaă îngrămădite în camere de 3 metri, deci știu că se întâmplă.

Una din regulile de bază când vine vorba de alegerea diagonalei televizorului este că distanța de la televizor până la voi ar trebui să fie aproximativ de 3 ori diagonala televizorului. Cu alte cuvinte, dacă aveți un televizor de 81 de centimetri, care văd că sunt cele mai vândute acum pe eMag, ar trebui să stați la aproximativ 243 de centimetri pentru a vedea corect imaginile. Dacă vă luați un televizor de 101 centimetri diagolana ar trebui să aveți 3 metri distanță până la el de pe canapea.

Unii vor spune că distanța e prea mare, dar până la urmă când stați în fața televizorului trebuie să rotiți capul la mai puțin de 40 de grade pentru a vedea to ce se întâmplă pe ecran, altfel veți avea dureri de gât. Pe testate.

Apropo de dimensiuni și evoluția televizoarelor, am găsit un infografic interesant care arată cum au evoluat televizoarele și unde se îndreaptă ele.

Concluzia? Nu alergați după cel mai mare televizor, cel mai nou model, cea mai tare tehnologie de pe piață, mai uitați-vă și la dimensiunea camerei unde îl veți pune și la banii din portofel.

Apropo, dacă sunteți în căutarea unui televizor nou eMag are o promoție interesantă, până pe 30 ianuarie oferă TVA-ul înapoi la cumpărarea unui televizor, sub forma unui voucher cadou. La un televizor de 1500 lei faceți o economie de 290 lei, deloc de neglijat.

Acum mă întorc la televizorul meu sport, care stă mai mult închis.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
12 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Costy

Eu credeam ca te intorci la laptop 🙂

Sunshine

Marius, eu am ales diagonala cand aveam miopie de -0.75 sa nu am nevoie de ochelari in casa sa vad televizorul , acum am -1.75 si mi-am cuparat si lentile de contact 🙂

mr r

mda,, interesanta teorie despre distanta tv ,,,, eu cred ca aceasta teorie era valabila doar pt tv cu tub ,care emit radiati, DE CE nu se respecta aceasi proprotie si in sala de cinema ?!!!! Am in dormitor diagonala de 3 m ,,,si de fiecare data cand vad un film ma bucur ca am cinema acas ,

ronin

Radiatii emite capul tau prost! La TV cu tub se recomanda o distanta de 6 ori diagonala televizorului. Adicatelea aveai un TV de 61 cm stateai la 61 X 6 = 366 cm adica la 3,5 metri de televizor!

ronin

Una la mina! Prin anii 2000 cind marea majoritate inca aveau televizore cu tub eu unul nu aveam deloc. Sincer sa fiu eram 100% convins ca televiziunea va urma o perioada de declin si in maxim 20 de ani va fi inlocuita complet de internet…chiar nu am crezut ca lumea va mai fi interesata de televizoare! Eram convins ca este o metoda de entertainment absolut muribunda. Mare mi-a fost supriza mea cind am vazut ca vinzarile de televizoare au fost revigorate masiv prin introducerea, plasmelor, LCD-urilor si a 3D-ului. Adica chiar nu imi venea sa cred ca lumea cumpara televizoare… Citește tot »

lulu

Televizorul nu mai e doar ca sa te uiti la tv. eu personal, dupa vreo 14 ani de cand nu m-am mai uitat la televizor, acum am ajuns la concluzia ca vreau unul pentru a vedea filmele si serialele “ca lumea” si nu la calculator/laptop. eventual si pentru gaming in viitor.

dragos

ai dreptate mai mare decat crezi, in special cu generatia noua de LED-uri, adica : s-a micsorat distanta de vizionare, pt ca nu toata lumea are o camera destul de mare incat sa cumpere o diagonala mai mare de 40 (spre ex), daca o calculam ca inainte de 6 ori distanta. In schimb la distanta de masurare de 3 ori, poti cumpara un tv mai mare (si mai scump) in aceeasi camera (mica, cum sunt pe la noi prin blocuri). Pe de alta parte, trebuie sa le dam si ceva credibilitate acestei metode de calcul, mai mica, pt ca acum… Citește tot »

ronin

Continuare la partea cu “radiatiile”. In realitate producatorii recomanda ca ecranul TV sa fie privit de la o anumita distanta (4-6 ori diagonala la TV cu tub sau de trei ori diagonala la LCD) nu pentru a te feri de radiatii asa cum in mod gresit ai presupus…ca nu ii doare pe ei daca faci tumora pe creier sau nu. Este vorba de a privi de la o distanta suficient de mare pentru a nu putea vedea individual pixelii imaginii. Cum televizoarele cu tub au definitie mai scazuta (deci pixeli mai mari) trebuiesc privite de la o distanta mai mare… Citește tot »

[…] mariussescu.ro/2012/01/cum-sa-ne-alegem-diagonala-televizorului-tinand-cont-de-dimensiunea-camerei […]