fbpx

Unul din cele mai cumpărate produse electronice este televizorul. Orice familie are unul, dacă nu chiar două sau trei. Vorba aia, nici o cameră fără televizor. În ultimii ani prețurile au scăzut și așa în sufragerie au apărut televizoare tot mai mari. Întâi CRT-urile, după aia plasmele, LCD-urile, LED-urile și mai nou LED-urile 3D. Există tehnologie pentru fiecare buzunar.

Desi cred că televizoarele 3D sunt doar un trend și nu se vor impune pe piață (nu în forma actuală cel puțin, pe mine mă doare capul după jumătate de oră de privit prin ochelari 3D la un astfel de televizor), adevărul este că toată lumea vrea un televizor cât mai mare, cât mai nou. Problema principală este că mulți își cumpără televizoare mari pentru camere mici. Am văzut televizoare de 127 centimetri diagonalaă îngrămădite în camere de 3 metri, deci știu că se întâmplă.

Una din regulile de bază când vine vorba de alegerea diagonalei televizorului este că distanța de la televizor până la voi ar trebui să fie aproximativ de 3 ori diagonala televizorului. Cu alte cuvinte, dacă aveți un televizor de 81 de centimetri, care văd că sunt cele mai vândute acum pe eMag, ar trebui să stați la aproximativ 243 de centimetri pentru a vedea corect imaginile. Dacă vă luați un televizor de 101 centimetri diagolana ar trebui să aveți 3 metri distanță până la el de pe canapea.

Unii vor spune că distanța e prea mare, dar până la urmă când stați în fața televizorului trebuie să rotiți capul la mai puțin de 40 de grade pentru a vedea to ce se întâmplă pe ecran, altfel veți avea dureri de gât. Pe testate.

Apropo de dimensiuni și evoluția televizoarelor, am găsit un infografic interesant care arată cum au evoluat televizoarele și unde se îndreaptă ele.

Concluzia? Nu alergați după cel mai mare televizor, cel mai nou model, cea mai tare tehnologie de pe piață, mai uitați-vă și la dimensiunea camerei unde îl veți pune și la banii din portofel.

Apropo, dacă sunteți în căutarea unui televizor nou eMag are o promoție interesantă, până pe 30 ianuarie oferă TVA-ul înapoi la cumpărarea unui televizor, sub forma unui voucher cadou. La un televizor de 1500 lei faceți o economie de 290 lei, deloc de neglijat.

Acum mă întorc la televizorul meu sport, care stă mai mult închis.

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

12 Comentarii

 1. Marius, eu am ales diagonala cand aveam miopie de -0.75 sa nu am nevoie de ochelari in casa sa vad televizorul , acum am -1.75 si mi-am cuparat si lentile de contact 🙂

 2. mda,, interesanta teorie despre distanta tv ,,,, eu cred ca aceasta teorie era valabila doar pt tv cu tub ,care emit radiati, DE CE nu se respecta aceasi proprotie si in sala de cinema ?!!!! Am in dormitor diagonala de 3 m ,,,si de fiecare data cand vad un film ma bucur ca am cinema acas ,

  • Radiatii emite capul tau prost! La TV cu tub se recomanda o distanta de 6 ori diagonala televizorului. Adicatelea aveai un TV de 61 cm stateai la 61 X 6 = 366 cm adica la 3,5 metri de televizor!

  • Una la mina! Prin anii 2000 cind marea majoritate inca aveau televizore cu tub eu unul nu aveam deloc. Sincer sa fiu eram 100% convins ca televiziunea va urma o perioada de declin si in maxim 20 de ani va fi inlocuita complet de internet…chiar nu am crezut ca lumea va mai fi interesata de televizoare! Eram convins ca este o metoda de entertainment absolut muribunda. Mare mi-a fost supriza mea cind am vazut ca vinzarile de televizoare au fost revigorate masiv prin introducerea, plasmelor, LCD-urilor si a 3D-ului. Adica chiar nu imi venea sa cred ca lumea cumpara televizoare cu aceeasi frenezie ca imediat dupa “revolutie” (1990-1995) cind se cumparau la greu televizoare noi dar si SH…

   Trebuie sa recunosc ca aceasta viltoare mai devreme sau mai tirziu m-a cuprins si pe mine asa ca in ziua de azi am doua LCD-uri…..unul in sufragerie si unul in dormitor. Dar oare la ce sint bune? Ca emisiunile date la TV sint la fel de imbeciloide si cretinitarde indiferent ca le vezi pe tv cu tub de 51 cm diagonala sau pe LCD de 50 de inch diagonala….indiferent ca sint in HD sau nu.

   Este adevarat ca prima oara am ramas cu gura cascata cind am vazut cum se vede o emisiune HD pe un ecran de 50 inch….si drept urmare mi-am dorit si eu. Dar minunile nu tin mult…dupa prima saptamina in care m-am uitat la TV doar pentru placerea de a vedea imaginile de inalta definitie mi s-a luat….Placerea nu tine mult…iar dupa ce placerea dispare ramii cu un un gust amar in gura….gustul amar cauzat de faptul ca ni se servesc emisiuni absolut imbecilizante la televizor, ca si daca se da cite un film mai bun din cind in cind este inecat de valuri de reclame cretinoide si agasante.

   Daca imediat dupa ’89 ni s-ar fi servit la TV emisiunile care ni se servesc acum probabil lumea se revolta…iesea in strada. Dar calitatea emisiunilor TV a scazut incetul cu incetul…pe masura ce s-a prostit si populatia. Si de aceea o populatie manelizata si imbecilizata nu mai realizeaza ce gunoaie ni se servesc la TV!

   Asa ca la ce mai este bun un TV in ziua de azi? Poate este bun tocmai prin faptul ca nu mai este cu adevarat televizor….ci este un display multimedia. Vrei sa vezi un film la o calitate desavirsita? Conecteaza un blu-rayplayer si s-a rezolvat. De ce sa mai mergi la cinema cind poti avea cinema la tine acasa? De aceea este bun un televizor cit mai mare.

   Personal nu sint de acord cu teoria emisa de autorul articolului. Adica trebuie sa privim de la o distanta de trei ori mai mare decit diagonala ecranului. La TV cu tub se zicea ca de 6 ori. Si asta pentru simplu motiv ca acelea erau mai mici. Sa nu ne simtim noi prost ca nu avem bani pentru unul suficient de mare. Acum diagonalele au mai crescut asa ca s-a modificat si ecuatia….doar de trei ori mai mare. Ca sa nu ne simtim prost ca nu avem bani de TV mai mare. Din moment ce pentru mine LCD-ul este folosit doar ca Home Cinema mi se pare normal sa sustin ca atita timp cit nu ocupa un perete intreg NU ESTE SUFICIENT DE MARE. La tv nu ma mai uit…emisiunile TV imi provoaca greata!

   • Televizorul nu mai e doar ca sa te uiti la tv. eu personal, dupa vreo 14 ani de cand nu m-am mai uitat la televizor, acum am ajuns la concluzia ca vreau unul pentru a vedea filmele si serialele “ca lumea” si nu la calculator/laptop. eventual si pentru gaming in viitor.

   • ai dreptate mai mare decat crezi, in special cu generatia noua de LED-uri, adica :

    s-a micsorat distanta de vizionare, pt ca nu toata lumea are o camera destul de mare incat sa cumpere o diagonala mai mare de 40 (spre ex), daca o calculam ca inainte de 6 ori distanta.

    In schimb la distanta de masurare de 3 ori, poti cumpara un tv mai mare (si mai scump) in aceeasi camera (mica, cum sunt pe la noi prin blocuri).

    Pe de alta parte, trebuie sa le dam si ceva credibilitate acestei metode de calcul, mai mica, pt ca acum poti cu adevarat sa stai mai aproape si sa nu pierzi din calitate, in special pt tv 4k (chiar si cu continut hd sau full hd pe ele)

  • Continuare la partea cu “radiatiile”. In realitate producatorii recomanda ca ecranul TV sa fie privit de la o anumita distanta (4-6 ori diagonala la TV cu tub sau de trei ori diagonala la LCD) nu pentru a te feri de radiatii asa cum in mod gresit ai presupus…ca nu ii doare pe ei daca faci tumora pe creier sau nu. Este vorba de a privi de la o distanta suficient de mare pentru a nu putea vedea individual pixelii imaginii. Cum televizoarele cu tub au definitie mai scazuta (deci pixeli mai mari) trebuiesc privite de la o distanta mai mare (raportat la diagonala) pentru a nu vedea imaginea pixelata. Cum noile televizoare au definitie mult mai buna (dot pitch mai mic) pot fi privite mai de aproape fara a vedea pixelii. Eu sint de acord sa ai si televizor de trei metri intr-o camera de trei metri…dar in cazul asta ti-ar trebui o rezolutie de 10K pentru a nu vedea imaginea pixealata…deci case solved.

 3. Pingback: Top 25 cele mai citite articole pe blog în 2012 - Marius Sescu

Lasă un comentariu