Pe 14 ianuarie 2011 fostul dictator Zine el-Abidine Ben Ali a fost alungat din Tunisia. Nu a fost împușcat cum ar fi pățit în România, ci s-a refugiat în Arabia Saudită.
Totuși, după alungarea lui de la putere poporul și-a pierdut interesul pentru politică, cam cum se întâmplă acum în România. După diverse încercări eșuate de a determina populația să se prezinte la urnele de votare s-a demarat o campanie interesantă de guerilla marketing. Un banner uriaș cu portretul fostului dictator a fost amplasat pe o clădire din La Goulette, un orășel situat aproape de capitala țării.
Mulțimea furioasă s-a grăbit să dea jos bannerul cu fostul dictator, descoperind un mesaj motivant – Atenție, dictatura se poate întoarce. Pe 23 octombrie votați.
Rezultatul? Pe 23 octombrie prezența la vot a fost de 80%, față de 60% cât se estima inițial.
Mi se pare amuzant că ei își făceau griji pentru prezența la vot cu 60%, când la noi în 2009 abia dacă au fost 53% dintre românii cu drept de vot la urne. Oricum, e o dovadă că strategiile de marketing neconvențional pot fi folosite și în politică pentru motivarea electoratului.
Cum se poate folosi guerilla marketing în politică http://t.co/WFZhWAio via @mariussescu
Să convingi populaţia României să participe la vor printr-o asemenea metodă, cred că e greu de realizat. E sătulă de politică, de promisiunile neîndeplinite a politicienilor.
Dar dacă se făcea aşa ceva prin ’90, rezultatul probabil era acelaşi.
Noi am putea să facem un banner cu Iliescu.
Daca la noi o sa treca pe baner ca Ceausescu risca sa ajunga din nou la conducere, sigur ar creste prezenta la vot, unii pentru ca vor sa il voteze altii din contra ca nu cumva sa ajunga din presedinte.
Din politicientii nostri actuali nu cred ca este macar unul care sa succinte interes, nici macar la aruncat cu muraturi sau oua