fbpx

Cursuri de comunicare: Despre Process Communication Model, la cald

Cum comunici este la fel de important ca ceea ce comunici, mai ales când trebuie să te faci înţeles de oameni cu personalităţi diferite de a ta.

Probabil ați auzit expresia asta destul de des, mai ales dacă lucrați în marketing, comunicare, management, vânzări, dar nu știu dacă v-ați gândit să treceți la nivelul următor, învățarea și aplicarea unor principii de comunicare în funcție de persoana cu care vorbiți, pentru a relaționa mai ușor. Despre asta e vorba pe scurt în cursul de comunicare Process Communication Model, la care am participat și eu weekendul trecut. V-am zis că merg, nu?

Scriu rândurile acestea la cald, deoarece mi s-a spus că după curs va mai trece ceva timp până voi înțelege tot ce am învățat și voi începe să pun în aplicare principiile învățate. Vreau să compar impresiile de acum despre curs cu ceea ce voi crede mai încolo.

În ce constă cursul de comunicare PCM, foarte foarte pe scurt, deși durează trei zile trainingul:

  • realizarea unui test de personalitate super detaliat, care vă ajută să vă descoperiți mai bine, atât pe voi cât și pe cei din jurul vostru. Se face înainte de curs.
  • prezentarea tipurilor de personalități distincte, cu nevoile fiecăreia. Tipurile de personalitate se pot schimba pe parcursul vieții, evoluăm în mai multe faze, în funcție de ceea ce ni se întâmplă.
  • prezentarea tonurilor de comunicare diferite pe care le putem aborda, în funcție de tipul de personalitate.
  • prezentarea elementelor de stres pentru fiecare tip de personalitate, precum și gradele de stres.
  • foarte foarte multe studii de caz, exemple și exerciții practice în grup pentru a învăța mai bine cum să intuim tipurile de personalități, modul de comunicare potrivit cu fiecare persoană, elementele de stres, detensionarea situațiilor.

Asta e varianta scurtă, în realitate sunt foarte multe de povestit. Sunt multe cursuri și traininguri de comunicare, fiecare cu diverse principii, fiecare promițând foarte multe schimbări. Nu pot să zic cum e la altele, pot doar să spun că Process Communication Model mi s-a părut foarte eficient în transmiterea informațiilor, e un training intens și comprimat de psihologie aplicată în viața reală, în urma căruia ajungi să vezi persoanele din jurul tău cu alți ochi și descoperi cum poți comunica mai bine cu oricine, indiferent de personalitate.

După ce răspunzi întrebărilor pentru testul de personalitate și primești profilul personalizat ți se aprind niște beculețe și începi să faci conexiuni. Totuși, abia după ce participi efectiv la curs totul începe să aibă sens și descoperi că fiecare persoană din jurul tău are niște butoane pe care poți apăsa, în sensul bun al cuvântului, pentru a comunica mai eficient cu ea. În funcție de tipul de personalitate, nevoile de bază și elementele de stres, fiecare persoană se comportă altfel. Putem descoperi tipurile de personalitate analizând nu doar felul în care vorbește o persoană, ci și modul în care gesticulează și cum se comportă.

Alexandra a descris cel mai bine etapele și ceea ce se învață în curs, începând cu tipologiile care se conturează încă din copilărie și ne influențează toată viața:

0-9 luni se dezvoltă Imaginativul sau Imaginer sau  copilul care a învăţat să  fie autonom. A fost lăsat singur şi a fost nevoit să se descurce. Soluţiapentru problema lui este să înveţe dependenţa. 

Întrebarea lui existenţială este:  “Sunt dorit(ă) ?

9-18 luni se conturează Promoterul sau copilul  căruia i-a lipsit apropierea, dragostea maternă.Soluţia pentru problema lui  este  contactul fizic, atingerile şi afecţiunea.

Întrebarea lui existenţială va fi :” Sunt viu/vie?”

18-24 de luni se defineşte Perseverentul sau Persisterul. E copilul care învaţă teama.Fericirea pentru acest profil psihologic apare când învaţă încrederea.

Întrebarea vieţii lui va fi : “Sunt de încredere?

24-36 luni apare Thinkerul sau Gânditorul.Acest copil trăieşte pierderea şi toată viaţa lui va trebui să înveţe să găsească soluţii.

Întrebarea la care vor trebui să găsească răspuns este: ” Sunt perfect(ă)?

36-48 de luni creşte Rebelul. Acest copil nu este învăţat să îşi asume responsabilităţi, iar lecţia lui cea mai mare în viaţa este să înveţe independenţa.

Întrebarea lui existenţială este: “Sunt acceptat(ă) aşa cum sunt?

48-60 luni se defineşte Empaticul sau Emoterul, copilul care nu va şti niciodată să îşi manifeste furia.O relaţie sănătoasă va deveni rezolvarea traumei lui.

Întrebarea lui existenţială este: “Sunt iubit(ă)?

Profilul conturat va rămâne ca o parafă pentru acest copil, chiar şi atunci când devine adult.Fiecare dintre noi percepe lumea înconjurătoare în cel puţin 6 moduri diferite:

– imaginativul va percepe lumea cu ajutorul reflecţiilor,

– promoterul va prefera acţiunea,

– perseverentul va comunica cu ajutorul opiniilor,

– thinkerul prin prisma gândurilor,

– rebelul va avea reacţii la absolut tot ce îl înconjoară,

– empaticul este cel care va simţi, mai presus de toate, tot ce în înconjoară.

Datorită  acestor diferenţe perceptuale asupra vieţii, a oamenilor, dar şi a situaţiilor,  fiecare tipologie în parte interacţionează diferit.

Stiluri de interacţiune

1.Stilul autocratic (comenzi clare, directive) :

avantaje: util celor care au nevoie de îndrumare, structură, precizări.

dezavantaje: nu încurajează interacţiunile de grup şi descurajează persoanele automotivate.Încurajează la supra adaptare şi la rebeliune.

2.Stilul democratic (interacţiune, participare, decizii de grup):

-avantaje: încurajează oamenii care gândesc, orientaţi spre rezultate.Măreşte coeziunea de grup şi întăreşte moralul.

dezavantaje: nu oferă structură sau destule informaţii pentru cei care au nevoie de aşa ceva.

3.Stilul binevoitor (orientare către persoană, către om, sentimente):

-avantaje: cultivă un sentiment de apartenenţă, acceptare necondiţionată.

-dezavantaje: unora le displace amestecul relaţiilor personale cu cele profesionale şi văd în acest stil o invadare a intimităţii.

4.Stilul Laissey Faire (pasează responsabilitatea celorlaţi):

-avantaje: e sănătos pentru cei care au un stil personal, care lucrează în legea lor, resping autoritatea  sau se revoltă contra regulilor.Invită la independenţă şi creativitate.

-dezavantaje: nu oferă direcţie şi structură.

În funcţie de fiecare tipologie în parte, reacţionăm mai bine sau rău la aceste tipuri de interacţiune:

Empaticul  reacţionează bine cu stilul binevoitor, dar negativ la cel autocratic.

Gânditorul & Perseverentul reacţionează bine la stilul democratic dar foarte rău la cel autocratic.

Imaginatorul aşteaptă direcţii, deci va funcţiona cu stilul autocratic dar va intra în stres cu stilul Laissez Faire.

Rebelul adoră însă stilul Laissez Faire, spre deosebire de cel autocratic la care va reacţiona negativ instant.

Promotorul, evident adoră stilul autocratic şi îl detestă pe cel democratic.

Cursurile de PCM se fac mai ales pentru companii, dar sunt și ediții deschise, cei de la DC Catalyst vă pot oferi mai multe detalii și prețuri, în funcție de cerințele voastre. Recomand cursul de comunicare mai ales pentru companii, agenții, departamente de vânzări. Cursul crește productivitatea firmei și îmbunătățește comunicarea în echipă.  pentru a deveni mai buni în relaționarea cu cei din jur.

Cât despre beneficiile individuale, eu am aplicat deja câteva din principiile din curs. Nu mi-au schimbat încă viața, dar sunt lucruri mici care mă ajută să mă înțeleg mai bine cu cei din jur.

Din ce spun veteranii care au participat la curs, schimbările mari vin în timp. Eu sunt gânditor ca personalitate, deci analizez mai mult situațiile și va dura ceva timp până asimilez tot volumul de informații.

Despre tipurile de personalități am scris aici.  S-ar putea să vă ajute pentru a afla dacă sunteți empatici, gânditori, perseverenți, imaginatori, rebeli sau promotori. Știu că râdeți acum, dar veți fi uimiți când descoperiți ce tip de personalitate aveți și cum puteți relaționa mai ușor cu ceilalți.

În final trebuie să rețineți ce am reținut și eu: toate tipurile de personalitate sunt ok. Eu sunt ok, tu ești ok, toți suntem ok. 🙂

Recomandă

5 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *