fbpx

Cu Sescu la psiholog

Nu am ajuns încă acolo, deci nu vă bucurați prea tare, dar am aflat mai multe despre mine dintr-un profil psihologic primit pentru că particip la cursul Process Communication Model, care va avea loc în weekendul ăsta în București, organizat de către cei de la DC Catalyst.

Pe scurt am completat un chestionar cu 40 de întrebări și am primit un raport detaliat despre mine. Aveam ceva dubii la început, în fond cât de mult poți cunoaște în om după ce a răspuns la 40 de întrebări? Tot ce pot să zic este că cei de la DC Catalyst m-au nimerit la fix, profilul primit corespunde exact cu ce știam și eu despre mine, și am mai aflat câteva lucruri noi.

Există șase tipuri de personalitate distincte: GÂNDITOR, EMPATIC, PERSEVERENT, REBEL, PROMOTOR si IMAGINATOR. Fiecare persoană are un tip de personalitate predominant. În funcție de tipul de personalitate avem anumite calități defecte, iar raporturile noastre la ceilalți oameni și felul în care comunicăm sunt influențate de personalitatea noastră de bază.

Cum vede fiecare personalitate lumea:

 • Gânditorii gândesc că, dacă toată lumea s-ar baza doar pe logică am avea mai puține probleme. Gândirea poate rezolva orice conflict sau problemă. Ei vor fapte. “Eu/mă gândesc…”
 • Perseverenții cred că valorile sunt virtuți esențiale. Au opinii ferme si în mai toate aspectele vieții au dezvoltat convingeri puternice. Atunci când au de a face cu cineva sau ceva nou, primul lucru pe care îl formulează este o opinie. “În opinia mea…” sau “Eu cred…”
 • Empaticii simt mai întâi, iar după ei, dacă tuturor ne-ar păsa în mod sinceri de ceilalți, am avea mai puține probleme în această lume. “Simt…”
 • Imaginatorii asteaptă stimulare externă, preferă timp de reflecție si indicații care să-i încurajeze în (la) acțiune. “Doar spune-mi ce să fac…”
 • Rebelii nu gândesc mai întâi precum Gânditorii, nu au opinii întâi precum Perseverenții; nu simt mai întâi precum Empaticii si nu asteaptă instrucŃiuni precum Imaginatorul; Rebelii reacționează mai întâi – le place sau nu le place. Viața trebuie să fie amuzantă. “Uau! Super!” sau “Detest…”
 • Promotorii răspund realității prin acțiuni. “Fă-o ! Dă-i drumul !”

La mine de exemplu personalitatea de bază este gânditorul, dacă nu știați ce filozof în viață aveți printre voi :):

sescu-personalitate

Ce am mai aflat din profilul meu este interesant mai ales în privința raportării la celelalte tipuri de personalitate:

 • Pe parcursul vieții tale, punctele forte ale tipului tău Gânditor de a fi logic, responsabil si organizat te-au ajutat în mod eficient.
 • Esti orientat spre obiective si asta te va ajuta să-i înveŃi pe ceilalși cum să planifice în avans si apoi să meargă până la capăt.
 • În situații personale, abordarea ta de GÂNDITOR te poate ajuta să îți organizezi viața si familia într-o manieră care îți permite să te relaxezi.
 • Ai talentul de a-ți ține casa în ordine, de a o transforma într-un refugiu contra dezorganizării si inconsistenței.
 • Esti foarte bun la a intra si iesi din diverse situații, schimbi ritmul cu usurință si naturalețe, fiind extraordinar de convingător atunci când vrei si activându-ți resursa de a fi angajant sau atrăgător.
 • Îți poți utiliza abilitatea de a fi adaptabil, persuasiv si fermecător pentru a suporta loviturile când este nevoie, pentru a-i convinge pe ceilalți să îsi asume riscuri sau să încerce lucruri inovative, găsind cu iscusință ingredientele lipsă sau oportunitățile pe care ceilalți le pot scăpa din vedere si în egală măsură pentru ați dezarma semenii si adversarii cu sarmul tău.

Punctele mele forte:

puncte-forte-sescu

Partea mai interesantă de acum vine, după ce mi-au zis totul despre mine merg să aflu totul despre ceilalți. Weekendul ăsta merg la 3 zile de training în București pentru a afla cum să comunic mai bine cu oamenii din jurul meu, în funcție de personalitatea lor.

Ediția asta e pentru grup deschis, cursul e recomandat mai ales pentru cei din management, comunicare, vânzări, negocieri, marketing, PR, dar și pentru părinți, deci dacă vreți mai multe detalii despre costuri și avantajele cursului întrebați direct pe pagina lor de Facebook. sau pe blogul lor.

Foto: dog on the phone via Shutterstock

Recomandă

3 Comentarii

 1. Ca o paranteza, in majoritatea tarilor civilizate e ceva normal sa mergi la psiholog, doar la noi esti privit ca un nebun. Interesant cursul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *